Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A kérdések kérdése, ami nélkül nincs fogyókúra: hány kalóriát egyek, ha fogyni szeretnék?

A barátnőm 1200 kalóriás étrenden van. Vajon én is belevágjak? Vagy nekem lehet, hogy másra van szükségem?

Mennyit egyek, ha fogyni szeretnék? – minden fogyni vágyóban felmerül ez a kérdés – teljesen joggal és szakmailag is kikerülhetetlenül. A sikeres testtömegcsökkentés egyik fontos pillére a megfelelő napi energiabevitel, hétköznapi nyelven a kalóriabevitel.

Vajon hány kalóriára van szükségünk ahhoz, hogy fogyjunk?

A válasz pedig....

A válasz pedig az, hogy: Nem tudom.

Na persze nem azért nem tudom, mert nem rendelkezem a szükséges ismeretekkel, hanem azért nem tudom, mert erre a kérdésre mindenki esetében más a válasz, amit ráadásul nem lehet ránézésre (ránézés nélkül meg aztán főleg) megmondani. Többek között ezért is van mindenkinek személyre szabott étrendre szüksége.

1. Kalóriamennyiség és -eloszlás

Sokan követik „csak” a szénhidrátok számolásán alapuló testtömegcsökkentő étrendet, én azért hiszem, hogy e mellé kell a napi kalóriabevitel számítása is.

Az, hogy kinek hány kalóriát kell egy nap „elfogyasztania” ahhoz, hogy a testtömege kiegyensúlyozott ütemben csökkenjen, függ a nemtől, függ attól, hogy hány kg a kiinduló testsúlya, illetve attól is, hogy az életmódjába sikerül-e a rendszeres fizikai aktivitást (testmozgás) beillesztenie. A fogyáshoz szükséges napi kalóriabeviteli érték valakinél lehet 1500 kcal, de egy férfinek akár 2000 kcal is lehet- és a kettő között is bármi. Ami biztos, hogy az alapanyagcsere érték alá nem érdemes tartósan lemenni, mert akkor szervezetünk raktározásba kezd, és lassulhat vagy akár meg is állhat a fogyás üteme.

Alapanyagcserédet kiszámíthatod kalkulátorunk segítségével!

Extrém alacsony, 1000-1200 vagy ezek alatti napi kalóriabevitelt csak morbid elhízás esetén, kizárólag (!) orvosi felügyelet mellett, jellemzően kórházi környezetben lehet megvalósítani.

A legtipikusabbak egy felnőtt női étrend esetében a napi 1500-1600 kcal energiabeviteli ajánlások. (Ha azonban extrém túlsúllyal indulunk, akkor a kezdő érték lehet ennél jóval magasabb is – ami persze a testtömegcsökkenés folyamatában egyre csökken).

Az egyszerűség kedvéért számoljunk 1500 kcal napi energiaszükséglettel. Ezt kell elosztani a napi öt étkezésre (az nálam alap, hogy ötször étkezünk egy nap), ami így néz ki: reggeli (25%) – 375 kcal, tízórai (10%) – 150 kcal, ebéd (35%) – 525 kcal, uzsonna (10%) – 150 kcal, vacsora (20%) – 300 kcal.

Ezek persze hozzávetőleges értékek, ezekre kell törekedni, de nem dől össze a világ, ha +/- 10%-al mozognak az értékek (és persze bele is kell tanulni, nem fog mindez egyik percről a másikra megvalósulni).

2. Tápanyagmennyiség és -eloszlás

Étrendünk összeállítása során törekedjünk arra, hogy mindhárom makrotápanyagból (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) jusson minden étkezésünkre. Ahogy azt már mi is sokszor leírtuk, szénhidrátoknál helyezzük a hangsúlyt az összetett szénhidrátokra, zsíroknál a telítetlen zsírsav-összetételű zsírokra (növényi olajak), fehérjéknél pedig figyeljünk arra, hogy növényi (gabonafélék, hüvelyesek), és állati eredetűek (sovány húsfélék, tojás, túró, sajtok, kefir, joghurt) is szerepeljenek az étrendben.

A kiegyensúlyozott étrendben a javasolt tápanyagarány: 50-55% szénhidrátok, 15-20% fehérjék, 30% zsírok. Testtömegcsökkentő étrend esetén 6 hónapos időtávon igazoltan gyorsabb csökkenéshez vezet a magasabb fehérje-, alacsonyabb szénhidrátarány.

Ha számoljuk a kalóriákat és a szénhidrátokat, valamint odafigyelünk a megfelelő alapanyag-, és ételkészítési eljárások megválasztására, akkor már kb. jó úton vagyunk, a fehérjék-, zsírok számolását már csak a nagyon elszántak szokták nyilvántartani (ezen segíthet mondjuk egy kalóriaszámító online oldal vagy mobil-applikáció).

A makrotápanyagok mellett kiemelt figyelmet érdemes fordítani az élelmi rost fogyasztásra, ezek fogyókúrában betöltött szerepéről is írtunk már korábban. A hétköznapokban a megfelelő rostfogyasztás gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden étkezésre fogyasszunk zöldséget – friss, szezonális zöldségeket szendvicsünkhöz, salátát, főtt, párolt, sült, töltött, rakott zöldségeket, főzelékeket ebédre vagy meleg vacsorára.

3. Nem csak a kalóriákon múlik

Ahogy azt a cikk elején is említettük, a megfelelő napi kalóriabevitel egyik fontos pillére a kiegyensúlyozott testtömegcsökkenésnek. Azonban nem csak ezen múlik. Fontos, hogy a napi kalóriamennyiség megfelelő forrásokból származzon, megfelelő elosztásban segítse szervezetünk működését. A sikeres, tartós eredményekkel járó fogyásnak elengedhetetlen feltétele az életvitelbe illesztett, rendszeres fizikai aktivitás és a megfelelő lelki háttér is.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!