A kérdések kérdése, ami nélkül nincs fogyókúra: hány kalóriát egyek, ha fogyni szeretnék?

A barátnőm 1200 kalóriás étrenden van. Vajon én is belevágjak? Vagy nekem lehet, hogy másra van szükségem?

Mennyit egyek, ha fogyni szeretnék? - minden fogyni vágyóban felmerül ez a kérdés - teljesen joggal és szakmailag is kikerülhetetlenül. A sikeres testtömegcsökkentés egyik fontos pillére a megfelelő napi energiabevitel, hétköznapi nyelven a kalóriabevitel.

Vajon hány kalóriára van szükségünk ahhoz, hogy fogyjunk?

A válasz pedig....

A válasz pedig az, hogy: Nem tudom.

Na persze nem azért nem tudom, mert nem rendelkezem a szükséges ismeretekkel, hanem azért nem tudom, mert erre a kérdésre mindenki esetében más a válasz, amit ráadásul nem lehet ránézésre (ránézés nélkül meg aztán főleg) megmondani. Többek között ezért is van mindenkinek személyre szabott étrendre szüksége.

1. Kalóriamennyiség és -eloszlás

Sokan követik "csak" a szénhidrátok számolásán alapuló testtömegcsökkentő étrendet, én azért hiszem, hogy e mellé kell a napi kalóriabevitel számítása is.

Az, hogy kinek hány kalóriát kell egy nap "elfogyasztania" ahhoz, hogy a testtömege kiegyensúlyozott ütemben csökkenjen, függ a nemtől, függ attól, hogy hány kg a kiinduló testsúlya, illetve attól is, hogy az életmódjába sikerül-e a rendszeres fizikai aktivitást (testmozgás) beillesztenie. A fogyáshoz szükséges napi kalóriabeviteli érték valakinél lehet 1500 kcal, de egy férfinek akár 2000 kcal is lehet- és a kettő között is bármi. Ami biztos, hogy az alapanyagcsere érték alá nem érdemes tartósan lemenni, mert akkor szervezetünk raktározásba kezd, és lassulhat vagy akár meg is állhat a fogyás üteme.

Alapanyagcserédet kiszámíthatod kalkulátorunk segítségével!

Extrém alacsony, 1000-1200 vagy ezek alatti napi kalóriabevitelt csak morbid elhízás esetén, kizárólag (!) orvosi felügyelet mellett, jellemzően kórházi környezetben lehet megvalósítani.

A legtipikusabbak egy felnőtt női étrend esetében a napi 1500-1600 kcal energiabeviteli ajánlások. (Ha azonban extrém túlsúllyal indulunk, akkor a kezdő érték lehet ennél jóval magasabb is - ami persze a testtömegcsökkenés folyamatában egyre csökken).

Az egyszerűség kedvéért számoljunk 1500 kcal napi energiaszükséglettel. Ezt kell elosztani a napi öt étkezésre (az nálam alap, hogy ötször étkezünk egy nap), ami így néz ki: reggeli (25%) - 375 kcal, tízórai (10%) - 150 kcal, ebéd (35%) - 525 kcal, uzsonna (10%) - 150 kcal, vacsora (20%) - 300 kcal.

Ezek persze hozzávetőleges értékek, ezekre kell törekedni, de nem dől össze a világ, ha +/- 10%-al mozognak az értékek (és persze bele is kell tanulni, nem fog mindez egyik percről a másikra megvalósulni).

2. Tápanyagmennyiség és -eloszlás

Étrendünk összeállítása során törekedjünk arra, hogy mindhárom makrotápanyagból (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) jusson minden étkezésünkre. Ahogy azt már mi is sokszor leírtuk, szénhidrátoknál helyezzük a hangsúlyt az összetett szénhidrátokra, zsíroknál a telítetlen zsírsav-összetételű zsírokra (növényi olajak), fehérjéknél pedig figyeljünk arra, hogy növényi (gabonafélék, hüvelyesek), és állati eredetűek (sovány húsfélék, tojás, túró, sajtok, kefir, joghurt) is szerepeljenek az étrendben.

A kiegyensúlyozott étrendben a javasolt tápanyagarány: 50-55% szénhidrátok, 15-20% fehérjék, 30% zsírok. Testtömegcsökkentő étrend esetén 6 hónapos időtávon igazoltan gyorsabb csökkenéshez vezet a magasabb fehérje-, alacsonyabb szénhidrátarány.

Ha számoljuk a kalóriákat és a szénhidrátokat, valamint odafigyelünk a megfelelő alapanyag-, és ételkészítési eljárások megválasztására, akkor már kb. jó úton vagyunk, a fehérjék-, zsírok számolását már csak a nagyon elszántak szokták nyilvántartani (ezen segíthet mondjuk egy kalóriaszámító online oldal vagy mobil-applikáció).

A makrotápanyagok mellett kiemelt figyelmet érdemes fordítani az élelmi rost fogyasztásra, ezek fogyókúrában betöltött szerepéről is írtunk már korábban. A hétköznapokban a megfelelő rostfogyasztás gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden étkezésre fogyasszunk zöldséget - friss, szezonális zöldségeket szendvicsünkhöz, salátát, főtt, párolt, sült, töltött, rakott zöldségeket, főzelékeket ebédre vagy meleg vacsorára.

3. Nem csak a kalóriákon múlik

Ahogy azt a cikk elején is említettük, a megfelelő napi kalóriabevitel egyik fontos pillére a kiegyensúlyozott testtömegcsökkenésnek. Azonban nem csak ezen múlik. Fontos, hogy a napi kalóriamennyiség megfelelő forrásokból származzon, megfelelő elosztásban segítse szervezetünk működését. A sikeres, tartós eredményekkel járó fogyásnak elengedhetetlen feltétele az életvitelbe illesztett, rendszeres fizikai aktivitás és a megfelelő lelki háttér is.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?