Karácsonyi készülődés Nagy-Birtanniában

Nagy-Britanniában korán kezdődik a karácsonyi készülődés, a kereskedők örömére. Sok a giccs, de a briteknek sok szép adventi szokásuk is van!

Ahhoz képest, hogy a 19. század előtt alig ünnepelték a karácsonyt, Viktória királynő és német születésű férje, Albert herceg regnálása idején a birodalom legfontosabb ünnepévé vált. 1848-ban jelent meg egy újságban egy grafika a királyi családról, amint egy karácsonyfa körül ünnepelnek. Az eredetileg német szokás pillanatokon belül elterjedt országszerte. Ma a britek hetekkel karácsony előtt felállítják és feldíszítik a fát, ami az adventi időszak legfontosabb dekorációja.

Tudtad?

A kontinentális szokásokkal ellentétben Nagy-Britanniában szenteste helyett karácsony első napján zajlik a fő ünneplés.

Nincs szenteste délutánján fadíszítés, este hal, éjféli mise… Helyette a gyerekek nagyon hamar ágyba bújnak, hogy december 25-e reggelén minél frissebben rohanhassanak a karácsonyfához, ahova addigra megérkeznek az ajándékok. Santa (Santa Claus), Szent Miklós avagy a Mikulás angolszász megfelelője errefelé rénszarvassal jár, és a kéményen át jut be a házakba szenteste éjszakáján. Sajnos december 6-án nem érkezik meg, így sajnos a brit gyerekek itt is hátrányba kerülnek kontinentális kortársaikhoz képest…

Magyar szempontból meglepő a karácsonyi képeslapok népszerűsége is. Mindenki több tucatnyi, általában előre gyártott lapot szerez be az ünnep előtti hetekben, melyeket aztán, sokszor csak aláírva a nyomtatott köszöntést, szétoszt ismerősei körében. Ez a szokás 1843-ra vezethető vissza, amikor egy innovatív hivatalnok elkészíttette az első karácsonyi lapot. A korban a színes nyomtatás elterjedése és az olcsó posta is segítette a képeslapipart…

Dickens Karácsonyi énekét mindenki ismeri – a fordításból nem derül azonban ki, hogy az angol karácsonyi ének nagyon speciális dolog, külön szó is van rá (Christmas carol). A magyar betlehemezéshez hasonlóan sokszor jártak-járnak körbe gyerekek karácsonyi dalokat énekelve, s aprópénzt kapnak jutalmul szolgálatukért. Népszerűek az adventi carol service-ek, amikor a templomokban összegyűlt nép csupa szezonális, szívmelengető dallammal hangolódik rá az ünnepre.

Kíváncsi vagy, hogy mit esznek a britek advent idején és a karácsonyi lakoma során? Ezen kívül legközelebb az is kiderül, mi is a Harry Potterben emlegetett „pukkanós bonbon”.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!