Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karácsonyfa-kalauz: így válassz fát a zöld ünnepekért

Évről évre visszatérő dilemma, hogy legyen-e karácsonyfa, és ha igen, élő vagy mű. Útmutatónkkal most segítünk eligazodni a sok kérdés között!

Miért ne válassz műfenyőt?

Az élő fa és műfenyő párharca hosszú évek óta tart, és a környezettudatosság előtérbe kerülésével úgy néz ki, az utóbbi marad alul. Ha már van műanyagból készült fád, akkor használd, ugyanis legalább 20 évbe telik, amíg az előállítása kiegyenlíti azt, mintha sima fát vásároltál volna, ellenkező esetben inkább kerüld el őket. Sokan nem tudják, de leggyakrabban PVC-ből készülnek ezek a karácsonyi dekorációk, amihez különböző káros anyagokat adnak, ilyen az ólom, ami idővel kioldódik a fából, és a lakás levegőjét szennyezi. A polietilénből (PE) készült változatoknál ez a veszély nem áll fenn. Ezen felül a műfenyőket túlnyomó részt Kínában gyártják, ami nem épp a szomszédban van, a szállítással járó környezetterhelés ezáltal tovább növeli a fa karbonlábnyomát.

Bár rengeteget hallani mostanság arról, hogy mekkora problémát jelent világszerte az erdőirtás, a karácsonyfákat erre a célra specializálódott ültetvényeken nevelik, ahol gondoskodnak az újratelepítésről. Egy fenyő magasságtól függően 8-18 évet tölt egy ilyen telepen, addig pedig szén-dioxidot dolgoz fel, valamint rengeteg állatnak szolgál élőhelyül.

Környezetbarát favásárlás

A legfenntarthatóbban akkor választasz, ha Magyarországon nevelt örökzöldet vásárolsz, így biztosan nem kellett messziről szállítani, de figyelj oda, hogyha megoldható, te se sokat autózz a fa miatt. Tömegközlekedéssel vagy biciklin nem épp a legkényelmesebb fát szállítani, de van lehetőség online megrendelni a fát. Sőt, olyan szolgáltatás is van, ahol biciklin viszik el hozzád, tehát nem kerül szén-dioxid a levegőbe azért, mert karácsonyfával ünnepelsz.

Bérelj fát néhány napra!

A sharing economy jegyében az is megoldható, hogy néhány napra magadhoz vegyél egy fát, amit az ünnepek után visszavihetsz a kertészetbe, ahol tovább növekedhet. A dézsában bérelt fa mellett szól az az érv is, hogy az ár felét aztán le tudod vásárolni.

Ha szeretnéd, hogy a karácsonyfád örökre szóljon

Földlabdás fa választásánál először érdemes tisztázni, hogy milyen szerepet tölt be a fa az ünnepek során. Ha tetőtől-talpig feldíszítve a meleg szobában szeretnéd tárolni, az rontani fogja a fa túlélési esélyeit kiültetésnél. Ilyenkor jobb, ha hűvös helyen, például zárt erkélyen vagy előszobában van a fa, de ez is legfeljebb néhány napig tartson, és amint lehet, kerüljön a kertbe. A lakásban földlabdával együtt helyezd valamilyen tálba vagy kaspóba, hogy ne sérüljenek a gyökerek, és virágfölddel vedd körbe, ami végig nedves kell, hogy legyen. Földlabdás fenyőnél ügyelj arra, hogy megbízható forrásból vásárolj, és a levél meghajlításával ellenőrizd a fa állapotát: ha azonnal visszaegyenesedik, egészséges a fa, ha viszont görbe marad, akkor már elkezdett száradni.


Mindenképp konzultálj szakértővel kiültetés előtt. A legfontosabb, hogy a szobahőmérsékletről ne azonnal tedd ki a hidegbe a fát, mert az megboríthatja a tápanyag- és vízháztartását. Egy méter magas fa esetén az ültetőgödör legalább 60 cm széles legyen minden irányba.

Milyen tűlevelűt válassz?

Egy karácsonyfa vásár igazi örökzöld forgatag, alacsony, magas, sudár, tömzsi fák egymás hegyén hátán, ahol könnyű elveszni, ha nem tudod, mit is szeretnél. Vásárlás előtt érdemes átgondolni, hova fogod rakni a fát, és mekkora fér el, mind magasságot, mind szélességet tekintve. Ezután mérlegeld, hogy milyen szempontok fontosak a számodra: legyen illatos, könnyen díszíthető, ne hullassa a leveleit? Alább összeszedtük a legnépszerűbb fenyőfajtákat és jellemzőiket.

Lucfenyő

A lucfenyő jellegzetessége a kúp alakú koronája és a csavarodó ágai. Akár vágva, akár földlabdával, az Európában honos lucfenyő legnagyobb vonzereje az illata. Intenzív gyantás illatát magadba szippantva képtelenség ellenállni a karácsony hangulatának. Viszont megvan az a hátránya, hogy nagyon hamar elkezdi hullatni a tűleveleit, aminek takarítása csak plusz feladat. A lucfenyő átlagmagassága 20-60 méter, sőt, akár a 95 métert is elérheti. Ha földlabdás fenyő mellett teszed le a voksod, gondold át, hogy van-e hely a kertedben egy ekkora fának.

Cukorsüvegfenyő

A lucfenyő közeli rokona a törpe cukorsüvegfenyő, amely ahogy nevéből is következik, sokkal kisebb méretre nő meg, maximum 1,5-2 méteres lesz, tehát bármilyen kertben kényelmesen elfér. Igazán dekoratív megjelenésű örökzöld, tűlevelei világoszöldek, kissé szúrósak. Ha nem szeretnél nagy karácsonyfát, ma már egyre többfelé találhatsz kaspóban cukorfenyőt, amely 40-50 cm magas, így akár asztalra is teheted, és feldíszíteni sem tart majd olyan sokáig. Ha kiülteted napos helyet válassz neki, vízigénye közepes, de tápanyagdús talajra van szüksége.

Ezüstfenyő

Az ezüstfenyő kékes színével egy igazán izgalmas megjelenést képvisel, ráadásul a tűlevelein található viaszréteg megakadályozza, hogy könnyen lepotyogjanak, épp ezért egy igen keresett fajta. Karácsonyfaként tartós, kertbe ültetve pedig egy elég igénytelen fa, átlagos kerti talajban is jól érzi magát, a napos helyet részesíti előnyben, öntözni pedig csak fiatal korában és nagyon aszályos időszakokban kell.

Nordmann fenyő

Ha fontos az erős fenyő illat, akkor nem a Nordmann a legjobb választás, mert az kevésbé jellegzetes ennél a fajtánál, ellenben minden más szempontból ideális karácsonyfa. Lombkoronája sötétzöld, fényes, tűlevelei alig észrevehetően hullanak, növekedése során folyamatosan metszik, így tetszetős tömzsi alakja van, ami ideális a feldíszítésre.

Fraser-jegenyefenyő

Ismét csak egy igazán optimális karácsonyfafajtáról van szó, a Fraser-jegenyefenyő ugyanis a Nordmannhoz hasonlóan mutatós formájúra nő, és a vágott verzióban sem hullatja a leveleit, ha megfelelően kap vizet. Tűlevelei ritkásan helyezkednek el, így könnyű feldíszíteni, egyúttal erősek is, vagyis a nehezebb dekorációs elemeket is elbírják. Már csak azt kell eldönteni, hogy a lámpasor vagy a díszek kerüljenek rá előbb.

Alternatív karácsonyfák

Dönthetsz úgy is, hogy nem szeretnél fát, de még a karácsonyfa hagyományos koncepciójától is elrugaszkodnál. Az interneten rengeteg ötletet találsz erre – készíthetsz faágakból, falécekből, papírból, parafadugóból és tobozból is karácsonyfát.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: unsplash.com

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!