A káposzták a kiskertben is sikeresen termeszthetők, és ezt jobb, ha mindenki tudja: mert otthon, házilag nevelgetett kelkáposztát, fejeskáposztát, kínai kelt, brokkolit, karalábét enni páratlan élmény! Most bemutatunk 7 káposztát, ami simán megterem a kertedben, és pikk-pakk a saját termésedből főzött frankfurti levesed, töltött káposztád vagy karalábés húsgombócod eszegetheted!
Kattints a képre, és nyílik a káposztagaléria!
7 káposzta, amit gond nélkül termeszthetsz a konyhakertedben
Kelkáposzta
Igaz, hogy tápértéke jóval jelentősebb, mint a fejes káposztáé, de a főzés közben keletkező íze és kissé kellemetlen illata miatt kevésbé népszerű alapanyag, valamint savanyítani sem lehet, és nyersen sem ehető. Tudtad, hogy a kelkáposztát már több mint ezer éve termesztik Európában? Termeszd hát meg te is otthon, a kertben, és főzd meg belőle a magyarkedvenc frankfurti levest.
Fejeskáposzta
Talán a legismertebb káposztaféle hazánkban: emlékszünk, ahogy nagyszüleink nagy erőkkel reszelték anno a káposztás cvekedlihez, de ő az, akit savanyításra is használhatunk a későbbi töltött káposztához. A kertben pedig simán megtermesztheted!
Kínai kel
A késő téli, kora tavaszi időszakban termő különleges kínai kel egyre elterjedtebb hazánkban is. Rokona a bok choy (bordáskel). Igen gyors fejlődésű, másodvetésre különösen alkalmas növény. Napa káposztának is hívják, és Ázsia-szerte fontos összetevője a wokos fogásoknak, de helyettesítheti a kelkáposztát is, sőt, nyersen is beletépkedhetjük a salátánkba!
Karalábé
Kishazánkban főleg zöldséglevesbe, húslevesbe kerül, illetve előszeretettel töltjük meg darált hússal is. A káposztafélék családjába tartozik, és ő is könnyen megterem a kertünkben. Értékes ásványi anyagban gazdag, és fajtársa a felsoroltak mellett a kelbimbó is. Nézd ezt az isteni töltöttkaralábé-receptet!
Brokkoli
A káposztafélék rokona a brokkoli is, mely Itáliából származik, és már a rómaiak korában is népszerűségnek örvendett. Európán kívül az Egyesült Államokban is szívesen fogyasztják, ahová az olasz bevándorlókkal került. Egészséges, magas az A-és C-vitamin-tartalma, mehet krémlevesekbe, köretként húsok mellé, de zöldségfasírt is válhat belőle!
Karfiol
A káposztafélék királynője a Földközi-tenger keleti tájáról származik. A karfiol energiatartalma és szénhidráttartalma alacsony, így energiaszegény étrendben, sőt, a cukorbetegeknek megfelelő diétákban is fontos szereplő lehet. Milliónyi főételben, levesben megállja a helyét, sőt, még karfiolrizs is válhat belőle!
Még több növényes, kertes cikk itt: