Így nevelj kaprot a kertedben, hogy bő termésű legyen

A kapor az egyik legmegosztóbb fűszernövény: vannak, akik minden ételben el tudnak képzelni egy kevéskét belőle, míg az ellentábor már az illatát (szagát?) sem bírja elviselni. Ha úgy érzed, a te kertedben ott a helye, akkor olvass tovább, hogy a lehető legtöbb teremjen belőle!

Ha szeretnél egészséges és bőtermő kaprot a kertedben, akkor már a vetés idejét is jól kell megválasztani. Ehhez a folyamathoz adunk néhány támpontot, ami segítségedre lesz!

Kapor
Így nevelj kaprot, hogy bőtermésű legyen

Vetési idő

A kapor vetését nem szabad elsietni, ugyanis a magok nem viselik jól a fagyokat. Érdemes megvárni a stabil 15 fok körüli hőmérsékletet tavasszal, amikor már éjszaka sem hűl le annyira a levegő.

Sőt, ha biztosra szeretnénk menni, akkor 2-3 hetes időközökkel több hullámban is vethetünk, így a nyár folyamán folyamatosan friss levelekhez juthatunk.

A melegebb éghajlatú területeken az őszi vetés is bevált módszer, mert így a magok áttelelnek, és a természetes hideghatásnak köszönhetően tavasszal nagyobb lendülettel indulnak növekedésnek.

Kapros zöldbableves

A zöldbableves egy ízletes és tápláló étel, amely tökéletes választás lehet akár főétel gyanánt is. Friss zöldbab, zöldségek és fűszerek harmonikus kombinációja, mely nemcsak a ...

Virslis sültkrumpli-saláta

A krumplisaláta különösen népszerű a közép-európai konyhákban, így Magyarországon is. Az étel alapja a burgonya, amelyet általában hagymával, savanyú uborkával illetve majonézes ...

Fény és talaj

A kapor nagyon szereti a napfényt, ezért olyan helyre kell vetni, ahol napi 6-8 óra fény éri. Árnyékos vagy félárnyékos helyen gyengébb növekedésre, és alacsonyabb illóolajtartalomra lehet számítani. A zsenge hajtások miatt fontos, hogy szélvédett területen kapjon helyet.

Földből a laza szerkezetű, jó vízelvezetésű, enyhén homokos vagy vályogos, szerves tápanyagokban gazdag, de alacsony nitrogéntartalmú fajtát szereti.

A kapor kedveli, ha minden évben új helyre ültetjük, ezzel elkerülhetjük a kártevők megjelenését és a betegségek kialakulását.

Így ültesd a kaprot: mutatjuk lépésről lépésre

  • sorvetés esetén legalább 30 centiméter távolságra legyenek a sorok
  • a magokat egymástól 1,5-2 centire helyezzük el, maximum 1,5 centi mélyre
  • vékony földréteggel takarjuk, majd finoman tömörítsük a földet, és öntözzük meg
  • a magok 10-21 nap alatt kelnek ki, a hőmérséklettől függően
  • a kezdeti időszakban tartsuk nedvesen a talajt, de ne pangjon a víz

Lazacos rakott tészta

Lazac sosem volt még ennyire megérős, mint ebben a szaftos rakott tésztában. Könnyed krémességével tökéletesen ellensúlyozza majd az ünnepi asztalra pakolt nehezebbnél nehezebb ...

Zöldséges tarhonyasaláta

A tarhonya apró szemei színes és harsány zöldségekkel keverednek ebben a salátában, egy igencsak ízes és laktató, mégis valahol frissítő végeredményt alkotva így. Önmagában is ...

Tarhonyával töltött paprika

Töltött paprika, de kivételesen nem a klasszikus értelemben. Tarhonyával, mazsolával, dióval és feta sajttal tömhetjük tele, majd süthetjük meg a húsos kaliforniai paprikákat. Az ...

Forrásunk volt.


Még több érdekes olvasnivaló:

Legújabb receptek

Epres vargabéles

Szeretjük a vargabélest, ugye? Akkor ugyan miért ne szerethetnénk annyira, hogy tavasz végén és nyár elején teletömjük friss eperrel és eperlekvárral? A túrónak amúgy is fantasztikus ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz egészségesebb és finomabb a bodzaszörp

A tavasz egyik legvártabb eseménye a bodzavirágzás. Érdemes jól megszedni a kosarunkat, és mihamarabb fel is dolgozni a virágokat, például friss bodzaszörp formájában. Mai Napi Tippünk olyan csavart hoz, amivel egészségesebbé és finomabbá tehetjük a bodzaszörpöt!

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...