Így nevelj kaprot a kertedben, hogy bő termésű legyen

A kapor az egyik legmegosztóbb fűszernövény: vannak, akik minden ételben el tudnak képzelni egy kevéskét belőle, míg az ellentábor már az illatát (szagát?) sem bírja elviselni. Ha úgy érzed, a te kertedben ott a helye, akkor olvass tovább, hogy a lehető legtöbb teremjen belőle!

Ha szeretnél egészséges és bőtermő kaprot a kertedben, akkor már a vetés idejét is jól kell megválasztani. Ehhez a folyamathoz adunk néhány támpontot, ami segítségedre lesz!

Kapor
Így nevelj kaprot, hogy bőtermésű legyen

Vetési idő

A kapor vetését nem szabad elsietni, ugyanis a magok nem viselik jól a fagyokat. Érdemes megvárni a stabil 15 fok körüli hőmérsékletet tavasszal, amikor már éjszaka sem hűl le annyira a levegő.

Sőt, ha biztosra szeretnénk menni, akkor 2-3 hetes időközökkel több hullámban is vethetünk, így a nyár folyamán folyamatosan friss levelekhez juthatunk.

A melegebb éghajlatú területeken az őszi vetés is bevált módszer, mert így a magok áttelelnek, és a természetes hideghatásnak köszönhetően tavasszal nagyobb lendülettel indulnak növekedésnek.

Fény és talaj

A kapor nagyon szereti a napfényt, ezért olyan helyre kell vetni, ahol napi 6-8 óra fény éri. Árnyékos vagy félárnyékos helyen gyengébb növekedésre, és alacsonyabb illóolajtartalomra lehet számítani. A zsenge hajtások miatt fontos, hogy szélvédett területen kapjon helyet.

Földből a laza szerkezetű, jó vízelvezetésű, enyhén homokos vagy vályogos, szerves tápanyagokban gazdag, de alacsony nitrogéntartalmú fajtát szereti.

A kapor kedveli, ha minden évben új helyre ültetjük, ezzel elkerülhetjük a kártevők megjelenését és a betegségek kialakulását.

Így ültesd a kaprot: mutatjuk lépésről lépésre

  • sorvetés esetén legalább 30 centiméter távolságra legyenek a sorok
  • a magokat egymástól 1,5-2 centire helyezzük el, maximum 1,5 centi mélyre
  • vékony földréteggel takarjuk, majd finoman tömörítsük a földet, és öntözzük meg
  • a magok 10-21 nap alatt kelnek ki, a hőmérséklettől függően
  • a kezdeti időszakban tartsuk nedvesen a talajt, de ne pangjon a víz

Forrásunk volt.


Még több érdekes olvasnivaló:

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...