Kakaót mindenbe!

Reggelire friss tejből kakaót vajaskiflivel. Ebédre piskótakockát csokiöntettel, vacsorára kakaós kalácsot lekvárral. Gyermekeink ezt a menüsort azonnal elfogadnák!

Persze, nem lehet mindig csak édességet enni, de néha napján rúgjunk ki a hámból és kényeztessük porontyainkat kakaós, csokis finomságokkal!

Az a gyermek, aki reggelire megiszik egy bögre kakaót, felér egy olyan felnőttel, aki elfogyasztja a napi kávéját. Agyára, gondolkodására serkentőleg hat. Iskolai óráin aktívabban vesz részt, vidámabban telik a napja. A kísérő szendvics elfogyasztására és az azt követő fogmosásra azonban ne felejtsük el emlékeztetni!

Nemrégiben férjem édesanyjától kaptunk egy hatalmas doboz, szuper minőségű holland kakaót. Először gondolkodtam el rajta, vajon mikorra fogy el ez az óriási mennyiség. Régen, gyermekkoromban édesanyám és nagymamám csak ilyen típusú kakaóból, forralt tejből készítette reggelimet. Akkor nem adtam volna neki egy hetet. Manapság, felgyorsult világunkban, az azonnal oldódó készítmények korában viszont semmi esélye a gyors fogyásra.

Mivel nem szeretem sokáig tartogatni az élelmiszereket sem a polcon, sem a fiókban, be kellett indítani a fantáziámat, hogyan, milyen formában sütöm el a gyerkőcöknek több ízben a zsákmányt.

Kakaót ugyan pohárszámra isznak a kölykök, de mindenki hidegen szereti, és azt az ízt, amit kevésbé ismernek, nehezebben fogadják el. A kihűlés folyamán keletkező „bőrtől”, a tej fölétől pedig biztosan kiakadnának. Éppen ezért először palacsintát sütöttem, hiszen ez a legkézenfekvőbb. Ezt követte a csokimousse, majd a mindig szuper kakaós süti, a brownie. Ekkor elfáradtam kicsit, hirtelen elhagyott az ihlet. Szerencsére, pont a Komjádi uszodában volt dolgom, melynek büféjében köztudott, hogy a város egyik legfinomabb kókuszgolyóját árulják. Na, ekkor jött a kekszmorzsa és a gömbölyítés tudománya.

És ha már az „elsütésről” volt szó, nem hagytam abba. Szomszédasszonyaim millió receptötlettel halmoztak el. Egyik alkalommal egy könnyen elkészíthető sütőportól mentes változatot választottam ki. Eredetileg a sakktábla sütit készítik így, de ez a tekercselt forma is nagyon tetszetős, ráadásul sokkal gyorsabban el is készül. Három-kettő-egy, azonnal elfogyott. Valószínűleg, ha egy sokkal türelmesebb csapat lennénk, és hagytuk volna egy estét állni a dobozban, még meg is puhult volna. Mi viszont azon nyomban omlósan, roppanósan befaltuk. Másnap újabb sütés következett. A kakaós lepény megunhatatlan, meggyel pedig zseniális. Villámgyorsan elkészül, és ha azonnal nem fogyna el, akkor sem kell aggódnunk, ugyanis napokig megtartja puha, omlós állagát.

Az istenek és a gyerekek eledele

Szomorúan kellett belátnom, eddig tartott a kakaós móka, a doboz tartalma ugyanis felszívódott. Vagy mi ettük volna meg az utolsó porszemig? Így történt, igaz se volt. Mivel a kakaós étkek tárháza kifogyhatatlan, és a kakaó megunhatatlan, ezért örömest újra nekivágnánk egy nagy doboz kakaó felhasználásának.

Jövő héten jön az ételek „almája" és ómegája, addig is kakaózzunk kedvünkre.

Gréti

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?