Íme a filléres és praktikus függő fűszernövénykert, ami egy icipici balkonon is elfér

Te is régóta vágysz már egy saját fűszernövénykertre, de túl kicsi a balkonod ahhoz, hogy egyszerre többféle zöldet is ültess? Íme egy nagyon egyszerű megoldás, amit biztosan imádni fogsz!

A tavasznak ezen időszaka tökéletes arra, hogy saját, friss fűszernövényeket szerezzünk be, és azokat kertünkben, teraszunkon nevelgessük a lehető legtöbb napfényt biztosítva nekik. Igen ám, sokaknak viszont nincs otthonukban elegendő fény vagy elég nagy balkon ahhoz, hogy saját növényeket nevelgessenek, egy okos és olcsó megoldással viszont szinte bárkinek könnyen lehet saját fűszereskertje, mutatjuk, hogyan!

A filléres függőkerthez nincs szükséged másra, mint egy falra akasztható, több zsebes papucstartóra, néhány könnyebb cserépre, virágföldre, palántákra vagy magvakra, valamint opcionálisan egy műanyag lábtörlőre. Ha kezdő növénytermesztő vagy, azt ajánljuk, magvak helyett már növekedésben lévő palántákkal dolgozz, a kis fűszernövényhajtások ugyanis gyorsabban nőnek, nevelgetésük kevesebb eséllyel fullad kudarcba, mintha a magvak kirügyezésére várnánk.

A kezdetek

Válaszd ki a balkonod vagy a kerted egyik fényesebb pontját. Két akasztó és egy fúró segítségével pillanatok alatt fel lehet szerelni a papucstartót a függőleges felületre, ezután pedig jöhet a munka szórakoztatóbb része: az ültetés.

Fontos leszögezni, hogy mint minden növénynek, a fűszernövényeknek is szükségük van arra, hogy a kapott vizet elvezethessék a virágföldön keresztül. Ha a papucstartó valamilyen textíliából készül, az képes lesz elvezetni a vizet, viszont ebben az esetben arra is fel kell készülni, hogy az anyagon könnyebben meglátszódnak a foltok, éppen ezért, ha teheted, inkább sötétebb színű tartót válassz.

A kis tartózsebek aljára lapátolj egy kevés földet, állíts egy-egy palántát a fakkokba, és lapátolj még rájuk annyi földet, hogy a zsebekben stabilan megálljanak a növények. A legtöbb felfüggeszthető cipőtartó ugyan könnyű, ha meglocsoljuk a földet a növényeknél, egy pillanat alatt duplájára nőhet a súlya, éppen ezért érdemes még az ültetés elején megbizonyosodnunk róla, hogy a szerkezetet stabil, jó teherbíró felületre akasztottuk fel.

A palántákat nem kell sok vízzel meglocsolni, arra viszont figyeljünk, hogy a növekvőfélben lévő fiatal növények táptalaja mindig nedves legyen. Ha az új kis függőkertünket a balkonra tesszük, és attól tartunk, hogy a lecsöpögő víztől elázik a padló, a cipőtartó alá helyezzünk el egy gumis lábtörlőt, így biztosan nem fog rossz helyre csöpögni a felesleges víz.


Ha te is szeretnél kiskertet az otthonodba, de nem tudod, hogyan vágj bele:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top 5 sütemény húsvétra, amivel kevés a munka

A klasszikusok mellett minden ünnepnek szüksége van olyan receptekre, amelyek hipp-hopp összedobhatóak, hogy ne kelljen a fél életünket a konyában eltöltenünk. Jöjjön most a top 5 sütemény húsvétra, ami tökéletesen beleillik ebbe a kategóriába!