Itt az első fánk, akit kilőttek a világűrbe

Egy svéd testvérpár isteni szikrájaként indult, hogy - Neil Armstrong 1969-es Holdra lépése után szabadon - elsőként küldjenek egy fánkot a világűrbe. Naná, hogy megcsinálták!

Elsőként a Time számolt be a svéd tesók hihetetlen sztorijáról, mely szerintAlexander és Benjamin Jönsson egy norvégiai célpontra utazva kedvenc cukormázas amerikai fánkjukra egy videókamerát és egy meteorológiai ballont kötöztek, hogy aztán közel 20 mérföld magasságba lőjék ki a Föld felszínétől.

Alexander Jönsson egy svéd hírportálnak elmondta, hogy gyerekkora óta érdekli az univerzum és a fotózás, később már a meteorológiai ballonok útjai foglalkoztatták, de az ötlet, hogy egy amerikai fánkot utaztassanak a világűrbe, testvérével közös terv volt.

"Egyszerűen csak támadt egy ötletem, hogy valami igazán őrült dolgot lőjünk fel az űrbe, és beugrott, hogy hé, eddig még soha senki nem küldött fel az űrbe egy fánkot!"

Az asztronautafánk űrbéli kalandját itt már nézheted is, ami pont olyan izgalmas sci-fi lesz, mint a Sandra Bullock főszereplésével bemutatottGravitáció című film - annyi kivétellel, hogy a cukormázas túlélőt végül a svéd Vättern tóból mentették ki kissé ázottan, de végrehajtva küldetését.

Ez is érdekelhet!

Hogy fest egy hamburger U.F.O-ként? 17 ikonikus főszerep, amiben még nem láttad a burgered

(via Paste)

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek