Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kincset termő bokor

Remélem, hogy nyár elején mindannyian hagytatok virágtányérokat a bodzabokron, most eljött az idő, hogy leszüreteljük a sötét bogyókat!


Bodzavirág

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egy (vagy több) bodzabokor közelében élünk, nyár elején ne szüreteljük le az összes virágot, hagyjunk meg augusztusra is belőlük, hogy megérlelhessék bogyós termésüket. Kevesen vannak tisztában talán azzal, hogy a bodzabogyó is a bogyós gyümölcsök közé tartozik, ennek megfelelően rendelkezik a rájuk jellemző kiváló tulajdonságokkal.


Sok jó receptünk van, kattints értük

A bogyók a tányéron helyezkednek el, a szüreteléssel várjuk meg, amíg egészen sötétek lesznek. A friss, érett bodzabogyó C-vitamintartalma magas (240 mg/100g), mintegy ötször nagyobb a citroménál. Bogyós testvéreihez hasonlóan, a C-vitamin mellett értékes, a szervezetünkben felszabaduló szabad gyököket megkötő, egyes krónikus betegségek kialakulásában bizonyítottan megelőző hatású egyéb antioxidánsokat: flavonoidokat, antociánt is jelentős mennyiségben tartalmaz.

Ehető vagy mérgező a bodza? >>


Bodzabogyó

Mi fán terem a bodza? >>

Fantasztikus bodzás receptek következnek

A bodzabogyót a többi bogyós gyümölccsel ellentétben nyersen nem fogyasztjuk. Szerintem azonban nagyon jól illik gyümölcsmártásokba, akár vadhúsok mellé is, illetve hagyományos módon készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt. A lekvár-, szörpkészítés során ugyan a gyümölcsök kisebb-nagyobb mértékben veszítenek C-vitamin- és antioxidáns-tartalmukból, de ezek az alkotórészek nem semmisülnek meg teljes mértékben. Semmiképpen ne mondjunk le a sötét bogyókról, szerintem még a tisztítással járó macerát is bőven megéri, hiszen jó szolgálatot tesznek a hűvös őszi, téli napokon.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok >>

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!