Ez a rossz étkezési szokás gyengítheti az immunrendszered

Apró dolog, ami hosszú távon óriási galibát tud okozni a szervezetedben, ha nem figyelsz rá.

Rengeteg tanulmány, kutatás és cikk hívja fel a figyelmet arra, hogy a rostok segítenek az egészség megőrzésében, hiányuk változatos panaszok kialakulásához vezet, de még mindig nem figyelünk rájuk kellőképp! Pedig a rostok kihagyása az életünkből azt jelenti, hogy szervezetünk rengeteg egészségügyi előnyből kimarad.

Ez a rossz étkezési szokás gyengítheti az immunrendszered

„A teljes értékű élelmiszerekből, gyümölcsökből és zöldségekből származó rostok vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat is tartalmaznak, így elősegítik az egészséget és a jóllétet” – emelte ki a témában Amy Shapiro, a Real Nutrition alapítója.

Tudtad? Naponta 1000 kalóriánként 14 gramm rost bevitele ajánlott.

Rost és rost között is van különbség

A teljes értékű élelmiszerekben két különböző típusú rost található – oldható és oldhatatlan rost – , és mindkettőnek különböző előnyei vannak.

  • Az oldható rostok felszívják a vizet, és az emésztés során gélszerű anyaggá alakulnak, ami lelassítja a folyamatokat, és segít a vércukorszint stabilizálásában.
  • Az oldhatatlan rostok megfelelő állagúvá teszik a székletet, és megkönnyítik az élelmiszerek átjutását a gyomron és a belekben.

Figyelem! A feldolgozott élelmiszerekből származó rostok eltérőek, és nem biztosítanak ugyanolyan előnyöket.

Azokhoz a feldolgozott élelmiszerekhez, amelyek természetesen nem tartalmaznak rostot, feldolgozott rostot adtak hozzá. Az élelmiszeripar gyakran izolált rostként emlegeti ezt

– mondja a szakember.
A tested is hálás lesz, ha odafigyelsz mit viszel be a szervezetedbe

A feldolgozott rost eredetileg olyan élelmiszerekből származik, mint a cikóriagyökér, a kukorica és a cukornád, majd hozzáadják olyan ételekhez, mint a snackszeletek, tészták, kenyerek és cukros gabonafélék.

Ha nem viszel be elég rostot a szervezetedbe:

  • a szív egészsége veszélybe kerülhet
  • problémák adódhatnak az emésztésben
  • felborulhat a vércukorszint
  • gyarapodhat a súly

A zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, diófélék, magvak és teljes kiőrlésű gabonák mind az oldható és oldhatatlan rostok csillagászati forrásai – ezekből érdemes összeállítani a napi menüt.

Forrásunk volt.

Szerző: Németh Orsi


Még többet a fogyásról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek