3 egyszerű tipp, hogy jól haladj a fogyással

Hogyan lehet sikeres a fogyásod? Ez a 3 egyszerű trükk sokat segíthet!

Dietetikusként már sok-sok kliensem fogyását követtem végig. Voltak, akiknek viszonylag könnyen ment miután meghozták a döntést, és voltak, akik komolyabban megszenvedtek a sikerért. Ez az út azonban csak a változás egyik fele, legalább ennyire fontos, hogy a leadott kilókat meg tudjuk-e tartani. Most megosztok veletek pár tippet, tapasztalatot, ami a hosszú távú eredményekhez legalább annyit tesz hozzá, mint az, hogy mit-mennyit-mikor-hogyan eszel.

1. Az étel van érted, nem pedig te az ételért

Mit is értek ez alatt? Bár az evés, mint tevékenység vagy akár örömforrás napi ritmusunk nagy százalékát határozza meg (kitaláljuk mit együnk, megvesszük a hozzávalókat, elkészítjük az ételt, majd végül jól meg is esszük), azért ez nem jelent 0/24-es elfoglaltságot. Bizony, még akkor sem, ha mondjuk táplálkozástudományi szakember, dietetikus, edző vagy akár élelmiszermérnök vagy. Tény, hogy a fogyókúra vagy az életmódváltás tudatosságot igényel, azért ne hagyd, hogy teljesen eluralkodjon a mindennapjaidon. Tervezz előre, de ne agyalj ezen egész nap! Bőven elég, ha előző este már tudod, hogy holnap mit fogsz enni, esetleg a heti bevásárlás előtt körülbelül végiggondolod, milyen ételekhez is veszed meg a hozzávalókat, illetve ha nap végén vissza tudsz emlékezni, mit ettél reggeltől. Ne „kattanj rá” teljesen a fogyókúrára, neked, és környezetednek sem tesz jót. Csak könnyedén!

2. „Nincs időm mozogni.” Biztos vagy benne?

A kívánt testsúly elérése, megtartása nagyban múlik a helyes táplálkozáson, de azt el kell ismerni, hogy rendszeres mozgás nélkül mindez sokkal nehezebb (szerintem egészséges kereteken belül megvalósíthatatlan), emellett az sem elhanyagolható, hogy milyen test köszön vissza a tükörben, miután levettük a szemünket a mérlegről. Hidd el, minden mozgás számít, ha csupán napi negyed órád van, hát mozogj negyed órát, egy kis reggeli torna felér a reggeli koffeinadagoddal. Szintén fontos, hogy amikor csak lehet, kerüld az autót, mozgólépcsőt, bármit, ami elveszi tőled a mozgás lehetőségét. Napi 10000 lépés egészen könnyen összehozható, ezt ellenőrizheted egy telefonra letölthető lépésszámláló segítségével is. Ha esetleg ennél több időd is van, és reggel munka előtt vagy épp délután-este lehetőséged van útba ejteni egy szimpatikus konditermet, ne hagyd ki ezt sem. Edzhetsz egyedül, de lehet, hogy egy barátnőt elcsalva, egymást motiválva ez is egyszerűbb lesz.
Akár csak a helyes étrend összeállításakor, úgy a mozgásprogramod kialakításánál se félj szakember segítségét kérni.

3. Senki sem tökéletes

Tehát neked sem kell annak lenned. Fontos, hogy egészségesen étkezz, minőségi alapanyagokból készítsd ételeidet, megfelelő mennyiségeket egyél, de hidd el, semmi helyrehozhatatlan nem fog történni, ha időnként megengedsz magadnak pár zsírosabb, vagy cukrosabb falatot, netán a nagy rohanásban kihagysz egy uzsonnát, a vacsorád pedig picit több lesz a megszokottnál. Ha az egészséges életmód mentén haladsz a mindennapokban, és 8-9 jó döntés mellé becsúszik 1-2 kevésbé jó is (hiszen a kísértés úgy győzhető le a legkönnyebben, ha engedünk neki), semmiképpen se legyen lelkiismeret furdalásod, inkább élvezd a megérdemelt finom falatokat. Ne feledd, emberek vagyunk, nem gépek.
Így kívánok neked sikeres életmódváltást, ha igazán akarod, biztos vagyok benne, hogy eléred a célodat!

Címlapról ajánljuk

Így főzz a családnak elegáns karácsonyi menüt 10.000 forintból

Az idei évben mondhatni, eltolódtak a prioritások a karácsonnyal kapcsolatban: spórolni kell, visszafogni magunkat a nehéz gazdasági helyzetben. Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, én személy szerint úgy vélem, hogy a korlátok mindig jó hatással vannak a kreativitásra. Így született meg az alábbi olcsó karácsonyi menü is, amit kreatívan, mindössze 10.000 forintból főztem meg.

Lakos Benedek

További cikkek