Így könnyítsd meg az életed, ha a négy fal közé kerültél a koronavírus miatt

A kötelező házi karantén nagy stressz lehet az emberek számára, de van egy módszer, amivel egy kicsit könnyíthetnének rajta, mégsem élnek vele.

Bár a lehetőség adott a kényelmes és biztonságos távellenőrzésre a hatósági házi karanténba került emberek számára, mégis nagyon kevesen élnek vele. Pedig a Házi Karantén Rendszer alkalmazás lehetne az egyik kulcsa a járvány megfékezésének, hiszen az applikáció segítségével személyes kontaktus nélkül, távolról igazolható a karantén betartása.

Csaknem 28 ezren vannak hatósági házi karanténban, a koronavírus második hulláma napról napra dönti a rekordokat a megbetegedések és a megfigyelt esetek tekintetében egyaránt. A karantén betartásának ellenőrzése a hatóságok számára személyesen, vagy a Házi Karantén Rendszeren (HKR) keresztül, távolról is megoldható. A COVID-19 tavaszi, első hullámakor az Asura Technologies a kormánnyal együttműködve elkészítette és ingyenesen rendelkezésre bocsátotta a távellenőrzést lehetővé tevő HKR. Az applikáció ingyenes és önkéntes használata a hatóságok munkájának megkönnyítése mellett a hatósági házi karanténban lévők életminőségét is javítja, ehhez mindössze egy okostelefonra és internetkapcsolatra van szükség.

Jelenleg mindössze a karanténban lévők 7 százaléka használja a HKR-t, az arány javításával sokkal több ember karanténban töltött ideje válna kényelmesebbé, egyszerűbbé. További előny, hogy az applikációban elérhető egészségügyi kérdőív (amit az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe küld az applikáció) kitöltőinek adatait bármikor ellenőrizheti a háziorvosa. Az adatokat anonimizálva és aggregálva a HKR képes rövid távú előrejelzést adni, ami alapján az egészségügyi ellátórendszer jobban felkészülhet az esetlegesen várható nagyobb terhelésre. A rendszerből kinyerhető adatok az operatív törzs számára is elérhetők és megkönnyítik a napi döntéshozatalt, ehhez azonban szükség van arra, hogy a felhasználók száma emelkedjen. Kiss Gy. Máté, az Asura Technologies ügyvezetője szerint „A karanténba kerülők száma és a vírus terjedésének megállítása szempontjából is fontos, hogy betartsuk a maszk viselésére vonatkozó és az általános higiénés szabályokat, illetve a szociális távolságtartást. Fontos, hogy minél többen használják a Házi Karantén Rendszert, és ezzel XXI. századi módon kezelhessük a járványhelyzetet.”

A HKR használatához nem szükséges a rendőrségtől engedélyt kérni, a hatósági házi karanténba került emberek önkéntesen dönthetnek úgy, hogy ezt a módszert választják az olykor megterhelő személyes hatósági ellenőrzés helyett. Ehhez csak le kell tölteni az ingyenes alkalmazás androidos vagy iPhone-ra készült verzióját, és be kell regisztrálni. Az alkalmazásról minden információ megtalálható a https://hazikaranten.hu/ oldalon.

Az Asura Technologies-ról

A 2017-ben alapított, budapesti székhelyű Asura Technologies Zrt. mesterséges intelligencián alapuló, új generációs videóanalitikai rendszereket és rendszámfelismerő szoftvert fejleszt közlekedésbiztonsági, járműazonosítási és általános biztonságtechnikai alkalmazásokhoz. A vállalat által fejlesztett szoftver-megoldások közös jellemzője, hogy integrálhatóak bármilyen parkolási, közlekedési vagy biztonsági rendszerbe. A vállalat szoftverei révén három kontinensen, Európában, Amerikában és Ázsiában van jelen. 2019 októberében a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Exim Exportösztönző Magántőkealap részesedést szerzett az Asura Technologies-ban 700 millió forintot invesztálva a vállalkozásba. A cég 2017-ben bevezetett első termékét a világ legrangosabb forgalomtechnikai kiállításán, a 2018-as Intertraffic Amsterdamon rendezett innovációs versenyen kiemelte a zsűri, mint olyan terméket, ami meglévő infrastruktúrát képes „okos” rendszerré tenni. 2020 márciusában az Asura Technologies elnyerte a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. által indított Virtuális Erőmű Program keretein belül a „Klímatudatos Startup” díjat.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek