Birsalmás álmok

A birs az egyik gyümölcs melyhez nekünk is meg kell érnünk. Gyerekként még csak szagolgatjuk, felnőtt korunkban viszont imádjuk.

Mit érdemes tudni róla?

A rózsafajták családjába tartozó növény, melyet illatos gyümölcséért termesztenek. A magyar birs elnevezés a vastag héjú, almaszerű termésre utal. Érdekessége, hogy egy és ugyanazon növény teremhet egyik évben körte, másik évben pedig alma alakú gyümölcsöket. Ezért beszélhetünk birs almáról-, és körtéről is.

Legelterjedtebb felhasználásai hazánkban: almabort, pálinkát, befőttet, birsalmasajtot, lekvárt készítenek belőle. Húsa keményebb, mint az almáé, ezért a belőle készült ételkülönlegességek általában időigényesebbek.

Idénye: A középkor óta kedvelt gyümölcs, mely az őszi és téli hónapokban terem.

Külleme: A birs közeli rokonságban van az almával, körtével. Az érett gyümölcs bőre világossárga és bolyhos. Húsa krém-fehér, kemény és fanyar ízű. Főzés után megpuhul és rózsaszínű lesz, ekkor mutatkozik meg édeskés íze és megnyerő aromája.

Tárolás: Egy hétig szobahőmérsékleten, tálba tehetjük. Ha addig nem használjuk fel, akkor légmentesen zárható zacskóban, hűtőben még két hónapig eltartható.

Még több birsreceptért kattints ide>>

Házi birskészítmények

Talán a legfinomabb almabor birsből készül. Ezt ugyan még gyermekeinknek nem adhatjuk, de megannyi más finomságot készíthetünk belőle, miközben kortyolgatjuk az isteni nedűt.

Ha különösebben még nem kedvelték meg porontyaink a birsalmát, akkor kezdjük úgy, hogy almakompótba vagy sült hús mellé készítendő almaszószba vegyítsünk, csaljunk bele egy birsalmát. A későbbiek során már a színtiszta birskompót is ízleni fog nekik. Birsalma sajtot is készíthetünk, de ettől ne várjunk ilyen gyors eredményt, tisztelet a kivételnek. No, és ne feledjük, szinte bármelyik almás sütirecept átültethető birsalmára.

Birskockák a sütőtök sodón

A legjobban karamellizálni szeretem az enyhén almalében megpárolt, kockára vágott birset. Ezt aztán mindenre rá lehet szórni és nem csak az íze nagyszerű, de díszítés gyanánt sem utolsó. Ha nincs sok időm, akkor csak egy gombóc vanília vagy más egyéb fagyira szórom, de készítettem már hozzá vanília pudingot és sodót is. Az ősz sztárja mégis egy idényzöldségből készült, sült püré lett: a sonkatök sodó. Ebben a receptben nem kell meghámozni a tököt, csak félbevágva megsütni és úgy kikanalazni. Micsoda könnyebbség! Miközben sül a tök, van időnk a karamellizált birskockákat elkészíteni. Jaj, csak bírjuk kivárni, ameddig kihűl az édességünk!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod>>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek