Birsalmás álmok

A birs az egyik gyümölcs melyhez nekünk is meg kell érnünk. Gyerekként még csak szagolgatjuk, felnőtt korunkban viszont imádjuk.

Mit érdemes tudni róla?

A rózsafajták családjába tartozó növény, melyet illatos gyümölcséért termesztenek. A magyar birs elnevezés a vastag héjú, almaszerű termésre utal. Érdekessége, hogy egy és ugyanazon növény teremhet egyik évben körte, másik évben pedig alma alakú gyümölcsöket. Ezért beszélhetünk birs almáról-, és körtéről is.

Legelterjedtebb felhasználásai hazánkban: almabort, pálinkát, befőttet, birsalmasajtot, lekvárt készítenek belőle. Húsa keményebb, mint az almáé, ezért a belőle készült ételkülönlegességek általában időigényesebbek.

Idénye: A középkor óta kedvelt gyümölcs, mely az őszi és téli hónapokban terem.

Külleme: A birs közeli rokonságban van az almával, körtével. Az érett gyümölcs bőre világossárga és bolyhos. Húsa krém-fehér, kemény és fanyar ízű. Főzés után megpuhul és rózsaszínű lesz, ekkor mutatkozik meg édeskés íze és megnyerő aromája.

Tárolás: Egy hétig szobahőmérsékleten, tálba tehetjük. Ha addig nem használjuk fel, akkor légmentesen zárható zacskóban, hűtőben még két hónapig eltartható.

Még több birsreceptért kattints ide>>

Házi birskészítmények

Talán a legfinomabb almabor birsből készül. Ezt ugyan még gyermekeinknek nem adhatjuk, de megannyi más finomságot készíthetünk belőle, miközben kortyolgatjuk az isteni nedűt.

Ha különösebben még nem kedvelték meg porontyaink a birsalmát, akkor kezdjük úgy, hogy almakompótba vagy sült hús mellé készítendő almaszószba vegyítsünk, csaljunk bele egy birsalmát. A későbbiek során már a színtiszta birskompót is ízleni fog nekik. Birsalma sajtot is készíthetünk, de ettől ne várjunk ilyen gyors eredményt, tisztelet a kivételnek. No, és ne feledjük, szinte bármelyik almás sütirecept átültethető birsalmára.

Birskockák a sütőtök sodón

A legjobban karamellizálni szeretem az enyhén almalében megpárolt, kockára vágott birset. Ezt aztán mindenre rá lehet szórni és nem csak az íze nagyszerű, de díszítés gyanánt sem utolsó. Ha nincs sok időm, akkor csak egy gombóc vanília vagy más egyéb fagyira szórom, de készítettem már hozzá vanília pudingot és sodót is. Az ősz sztárja mégis egy idényzöldségből készült, sült püré lett: a sonkatök sodó. Ebben a receptben nem kell meghámozni a tököt, csak félbevágva megsütni és úgy kikanalazni. Micsoda könnyebbség! Miközben sül a tök, van időnk a karamellizált birskockákat elkészíteni. Jaj, csak bírjuk kivárni, ameddig kihűl az édességünk!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod>>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Leteszteltük az Ichigót, ami a legegészségesebb ázsiai street foodot ígéri...

Vajon hinne nekem bárki, ha azt mondanám, hogy megkaphat egy prémium minőségű, egészséges ázsiai fogást olyan áron, mintha egy körúti gyorsbüfében falatozna? Kevés dolgot ehetünk ma már 2-3 ezer forint között, főleg, ha egy belvárosi étteremről van szó. Egy újhullámos streetfood-hely mégis megugrotta a feladatot: pénztárcabarát módon kínál izgalmas fogásokat, magas színvonalon. Az Ichigóban jártunk, hogy saját magunk teszteljük le: valóban ez a város legegészségesebb (ázsiai) street foodja?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sosem volt ilyen egyszerű a főzés!

Ha unod a fűszerestasakok pakolgatását, nehezen látod át a fűszereket, és szeretnéd letudni a mindennapi főzést bevált receptekkel, akkor ezeket a fűszerkeverékeket számodra alkottuk meg!

Címlapról ajánljuk

7 növény, amely segít elűzni a legyeket az otthonodból

A legyek bosszantó és kártékony kis élőlények, amelyek megkeseríthetik a szabadban töltött időt. Ha nem szeretnél vegyszereket használni ellenük, akkor természetes módon is védekezhetsz, növényekkel. A cikkben szereplő növények finom illatukkal elűzik a kártevőket, bónuszként pedig kellemesebbé teszik a kertedet és otthonodat is.

Nosalty

További cikkek

5 ínycsiklandozó uzsonna, ami forrólevegős sütőben készül

Az uzsonna általában egy egyszerű szendvicset vagy egy gyorsan bekapott kekszet és almát jelent, de az airfryer segítségével ennél sokkal többet is kihozhatunk belőle. A forrólevegős sütővel ugyanis gyorsan és egyszerűen készíthetünk változatos, isteni és tápláló uzsonnákat, amelyeket akár könnyedén magunkkal is vihetünk.