Így készíts töltött pizzát!

Az olaszok, mint tudjuk, utolérhetetlenek pizzában, hiszen a vékony tésztás, minden földi jóval megpakolt finomság az ő hazájukból eredeztethető: s nem restek többféleképpen variálni.

Ezek közül az egyik kedvencem a calzone, más néven töltött pizza, ami – ha lehet – még tovább fokozza a pizza iránti szenvedélyemet, főleg akkor, amikor a hagyományos, kerek változat már „olyan snassznak tűnik”. A tésztát illető tudnivalókról szólok először: hagyományos kelt tésztával dolgozunk, fél kiló-hatvan deka lisztből négy főre simán számolhatsz, a kelt tésztához kapcsolódó tudnivalókról egyébként múlt héten írtam. Százforintos vastagságú, kb. 30 cm-es átmérőjű korongokat nyújtunk a tésztából, amit előtte (már kelesztés után) alaposan átgyúrtunk, hogy a maradék levegő is távozzon belőle. Ezzel aztán úgy logikázz, hogy a tölteléknek erre a tésztalapra kell jönnie, méghozzá úgy, hogy a korong másik felével beborítsuk azt: egyszerűbben – összehajtjuk a tésztánkat.

A tökéletes kelt tészta >>

Az összetapasztott tésztarétegeket alaposan csípjük be a szélüknél, ellenkező esetben kifolyik belőle sütés közben a töltelék. S hogy mi kerüljön a calzonéba? Erre rengeteg ötletet találsz a NoSalty receptjei között, de én valamiért ebben az esetben a vegetáriánus verziót preferálom: házilag főzött paradicsomszósszal, sok bazsalikommal, frissen reszelt parmezánnal olyan hangulatot teremthetek vele pillanatok alatt, mintha egy kis toszkán faluban látnának vendégül.

Ütős paradicsomszószokért ide kattints! >>

Most már kapható friss spenót is, ezt is előszerettel használom a hajtogatott pizzába, valódi fetával, ennek híján krémfehér sajttal készítek belőle már önmagában is isteni tésztába valót - persze némi friss fokhagyma sem árt meg neki. A házi paradicsomszószt én tényleg nem hagynám ki: friss, szabadföldi paradicsom híján lucullus konzervekkel dolgozom, abból is olyat választok, amibe nem tettek citromsavat, mert sokat elvisz az ízéből a savanykás adalékanyag. Friss bazsalikommal, az örök fokhagymával főzöm egészen addig, amíg a nedvesség elpárolog belőle és igazán szószállagú lesz - lassú tűzön főzve a legjobb!

Tésztaételek tavaszra >>

A calzonéba gyakorlatilag bármi belekerülhet, ami egy átlagos pizzába is: a parmezán mellett a valódi mozzarella is népszerű alkotóeleme a töltött pizzának, de az olívabogyótól, a tájanként változó sajtoktól sem riadnak vissza az olaszok, ha calzonéra terelődik a szó. Amerikában és sok európai nagyvárosban is kínálnak az üzletek fagyasztott calzonékat, amik – talán mondanunk sem kell – meg sem közelítik a házilag sütött pizzákat. Mehet a calzone tízórais dobozba, a vendégeknek, szomszédoknak, mert jó fejek vagyunk, ha van előre elkészített tésztánk és paradicsomszószunk, akkor pedig gyors vacsora: érdemes felépíteni a saját kedvenc receptedet!

Az összes calzone egy helyen itt! >>

A Dobd össze! korábbi cikkeit itt találhatod meg >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek