Így készíts kürtőskalácsot!

Cukros, diós, fahéjas... a lényeg, hogy kürtős is legyen. Kedvenc téli csemegénket általában vásárokon vesszük, pedig egy kis turpissággal otthon is elkészíthetjük!

Kürtőskalács recept

Hungarikumnak hisszük, pedig igazából német eredetű – csak arrafelé már rég elfelejtették a receptjét. A XVIII. század hajnalán kezd ismertté válni Erdélyben, pár évtizeddel egy német nyelvű szakácskönyv magyarra fordítása után. Magyar neve a székelyeknél alakult ki, de Erdélyben néhány helyen dorongos fánknak és botra tekertnek is hívták. Különösen népszerű volt, mint lakodalmas vagy keresztelői csemege. Lassan terjedt nyugat felé, Magyarországra a Partiumból került. A XIX. század végére már az egész országot meghódította, igaz, voltak eltérések az eredeti erdélyi recepthez képest: az Alföldön kukoricacsutkára tekerték fadorong helyett, a Dunántúlon pedig bő, forró zsírban sütötték ki.

Eleinte csak magában ették, de miután olcsóbb lett a cukor, szokássá vált még forrón belehempergetni, és pörkölt dióval vagy fahéjjal ízesíteni. A kókuszos, kakaós és egyéb, modernebb változatok csak az utolsó évtizedekben terjedtek el a vásárok árusainál. De hogy többet ne kelljen a vásárra várni, elárulunk pár trükköt, hogy otthon is bármikor elkészíthessétek!

Ha nincs fa, tekerjünk másra! A konyhai papírtörlő, alufólia, faxpapír, esetleg toalettpapír hengeréből kitűnő formát kapunk, ha előtte alufóliába vagy zsírpapírba csomagoljuk.

Bármit is választunk, mielőtt feltekerjük a tésztacsíkokat, mindig kenjük meg egy kis olvasztott vajjal, úgy könnyebben lecsúszik róla a friss kalács.

A forma egyik végén hagyjunk egy fél centis rést, ha itt fogjuk meg, könnyebben lecsúsztatjuk a kalácskákat.

Tekeréskor ügyeljünk arra, hogy egy picit mindig fedjék egymást a rétegek – így nem fog szétnyílni sütés közben!

Ha feltekertük a kalácsot, kicsit hengergessük, minta sodrófával nyújtanánk valamit. Így a rétegek tökéletesen fedik majd egymást, és a tészta is egyenletes vastagságú lesz!

Mielőtt cukros dióba forgatjuk, kenjük meg tojással – szebb lesz a színe, és a cukor is jobban tapad!

Még több kürtőskalács receptet, itt találsz!

{ GALÉRIA = title:K%C3%BCrt%C5%91skal%C3%A1cs%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 }

Hozzászólások (7)

Törölt felhasználó

Kürtöskalácsot lehet sörös dobozra is tekerni.Praktikusabb csak mind a kétvégit ki vágjuk.Nem kel félni,hogy el ég.többször is lehet használni.Jó étvágyat!

SzamócaMamóca

A legnagyobb problémám,hogy lecsúszik a hengerr?l.Ahogy elkészítem beteszem a süt?be és mind a henger aljára csúszik.Már próbáltam sörös dobozon papír tekercsen ugyan az a baj vele

Törölt felhasználó

Nem állítva, fektetve kell sütni alsó fels? sütéssel

AnnaML

sepru nyelet vagdaltassuk fel ferjunkel vagy barmijen ferfineppel , ugy 20 cm hosszusagra , arra is lehet tekerni, mvel erdelybol szarmazok nalunk mindi fara tekerik de nem kell egymasra tekerni kell kicsi rest hagyni, mert amikor kell forgatni akkor szepen osszeragadnak , beledobjuk a forro olajban es nem hull szet.

imrekalmanne-by

Akinek csak rendes gázsüt?je van az,hogy süsse meg??

Dacota

Szia! Ne haragudj, nem értem a kérdést. ha picit kifejted, nagyon szívesen segítek. :) Üdvözlettel, Nóra

artikuty

Én kukorica szárra tekerem fel. Egyszer kell csak beszerezni, utána évekig használható, simán lecsúszik róla a kalács, nem kell bekenni semmivel. Használat után lemosom, hagyom megszáradni, én már legalább 6 éve használom ugyanazokat szárdarabokat.

Törölt felhasználó

A Praktikerben árulnak süt?fát. Télen mi a cserépkályhában sütjük. Komolyan. :D

vadgesztenye

Könyörgöm, csak WC papír gurigára ne!

Címlapról ajánljuk

További cikkek