Kürtőskalács recept

Kürtőskalács
Kürtőskalács
receptkönyvben hozzászólások (87)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Székely leányzó lévén, van szerencsém bemutatni a legeslegfinomabb sütinket, a kürtőskalácsot.
Persze, kell hozzá a forma, tudjuk...meg kell szén is, miegymás...na de! Nekem van egy titkom :D Nem használok se fából készült formát, se szenet, sőt mégcsak szabad ég se kell az enyémhez. És 99%-os. :D Az az egy 1% a szabadon sütés hangulata, de majd az is meglesz nyáron.
Egyelőre meg itt vannak ők: a kalácskáim. Ezek most diósan készültek, mert nekem ez a kedvencem, de persze lehet sima cukorban is megforgatni, esetleg tört mandulában, kókuszban stb.
Az első fontos lépés, hogy a házban lelhető összes wcpapírt kutassuk fel, majd szörnyű kínok között végezzünk velük: magyarán fosszuk meg a gurigájuktól. Ez lesz a forma. ;) Ezután alufóliával csomagoljuk be őket, úgy, hogy egy pici a belső részükre is jusson. Majd lássunk neki a tésztának. :D

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Elkészíthető fehér búzalisztből is, forgatható mákba, dióba, mandulába, kókuszba, fahéjba stb. Mind-mind nagyon finom. :)

receptjellemzők

konyha: erdélyi
alkalom: farsang
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vega
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kürtőskalács sütőben, mini kürtöskalács, erdélyi kürtöskalács, házi kürtöskalács, otthon elkészíthető kürtöskalács, diós kürtöskalács

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a hozzávalókkal összegyúrjuk, addig kelesztjük, míg kétszeresére nő. (Nálam ez fél óra volt a forró sütő felett.)
  2. Ezután kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, és csíkokra szaggatjuk.
  3. A formákat lekenjük olajjal (ez azért fontos, hogy a végén lejöjjön a kalács róla), majd a csíkokat feltekerjük rá. Fontos, hogy picit mindig rátekerjünk az előző sávra, hogy ne legyen rés a kalácson.
  4. Cukros darált dióba forgatjuk, (aki szeretné, hogy szép piros legyen, az tojással kenje le a beleforgatás előtt) és egy tepsiben felállítva 200 fokon megsütjük. (Kb. 20 percig sültek az enyémek.)
  5. Picit várunk, hogy hűljenek, majd kihúzzuk a formákat a kalácsból. Ha egy pici szabad helyet hagyunk felül, szépen ki fognak jönni.
  6. A kalácsokat még melegen letakarjuk, hogy ne száradjanak ki.

statisztika

beküldve:
nézettség: 230 645
elküldve: 263
receptkönyben: 3 474
elkészítve: 58/133
Facebookon megjelent: -

szakács

Ré

Mióta szakács: 2009.04.04.
4 recept

Hozzászólások (87)

T.Anikó59
T.Anikó59h, 2013-07-22 19:00

Nagyon finom!!!! Ma elkészítettem, sörös dobozokra tekertem, légkeveréses sütőben, állítva sütöttem. Nekem 3 dl folyadék kellett bele és így nagyon jó állagú lett, könnyű volt vele dolgozni. Hamarosan megint sütök! Köszönöm szépen a receptet! :)

lilkapsas
lilkapsask, 2013-02-26 10:35

Kedves Ré!

Tegnap én is kipróbáltam. Nálam is több tej kellett bele, de ezt leszámítva régi álmom vált valóra. Munkából hazafelé mindig egy kalácssütő mellett visz el az utam. Eddig az illatok igen nagy kísértést jelentettek, de ez a házi módszer mindent felülmúlt. A sikerélmény az egész lakást tartósan betöltő illat már csak "hab a tortán". Nagyon köszönjük a receptet és a jó tippeket! Mindenkinek további jó sütést!

teichterk
teichterkv, 2013-02-24 20:12

Sziasztok!
megsütöttem és tényleg nagyon fincsi lett. A hozzászólások alapján én is több tejjel 2,6 dl készítettem és 7 evőkanál cukorral,de még bírt volna egy keveset. Ezenkívül citrom reszelt héjából teszek bele legközelebb többet. Kenyérsütőben kevertem össze és kelesztettem meg, sütés előtt kapcsoltam ki. Elektromos sütőben légkeverésen 180 fokon 20 percig sütöttem. Próbáltam sörös dobozt és papírtekercset is alufóliázva, nekem az utóbbi jött be, mert nem csúszott le róla a tészta.Tényleg kívül ropogós, belül lágy.
nagyon köszi az ötletet és a receptet:-)

cseir
cseirv, 2013-02-03 13:39

Megsütöttem! Nagyon finom lett! Köszönöm a receptet és az apró praktikákat!

Gery83
Gery83h, 2013-01-28 22:12

Nagyon jó lett! Kellett bele a több tej és cukor, de ezt leszámítva, teljes siker. Ropogós kívül, puha belül és isteni az illata mikor sül.. :D

rolvisa
rolvisaszo, 2012-09-08 21:27

Én a habroló formákra tekerem.Nem állítom, fektetve, mini kürtős készül így. Az íze ugyan az.Üdv,Olgis.

boribakter
boribakterp, 2012-08-24 22:49

Kürtőnek olvastam még az alufóliába tekert nyeles sodrófáról is.

lajos02
lajos02v, 2012-08-05 10:30

Sziasztok!Tegnap elkészítettem a kalácsot, 4 dl. tejjel, 7 kanál cukorral, és 10 dkg vaj+ fél diónyi zsírral.Az állaga nagyon jó lett, a csíkok a helyükön maradtak a sörös dobozon, de a cukor nekem is kevésnek bizonyult. Először 180C fokon 8-10 percig lég keverésen, majd 8-10 percig alul-felül sütésen sütöttem.A tepsibe 5 db. dobozt állítottam, szépen sült, kívül ropogós, belül puha lett. Nem kellett forgatni! Nagyon finom lett! Köszi a receptet: Edit.

sz2.andi
sz2.andisze, 2012-08-01 20:14

Megcsináltam a receptet, kb. 3 dl tejjel lett jó az állaga, egész lágyra csináltam. Elég sok cukrot tettem hozzá, többet mint a recept írta. 0,5 literes befőttesüveget körbekentem olajos szalvétával, feltekertem rá a tésztát, megkentem tojássárgájával és beleforgattam fahéjas cukorba. 18 percig sütöttem 180 fokos sütőben hőlégkeveréssel, és tökéletes lett az állaga - kívül ropogós, belül puha. Nem olyan szép mint a hivatalos, de az íze ugyanolyan. Kösz a receptet! http://kepfeltoltes.hu/120801/k_rt_s_001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

ladybird216
ladybird216szo, 2012-05-12 16:01

Köszönöm a receptet! Nagyon finom, mint amit venni szoktunk jobb helyeken. Én is sörös dobozra tekertem. Elég jól "megállták a helyüket"! :-) Szóval nem nagyon csúsztak le. Nekem is több tej kellett bele, mint 1 dl és több cukrot raktam bele én is. A befőttes üveges megoldás is tetszik, legközelebb azt próbálom majd ki! Ezentúl itthon készítettet eszünk csak! :)

2anka
2ankap, 2012-02-24 15:55

Eddig azt hittem, hogy biztosan nagy ördöngősség kürtős kalácsot sütni... azt hittem, azért olyan drága mindenhol. Alig akartam elhinni, mikor megsütöttem, és megkóstoltam, hogy ez tényleg pont olyan, mint amiket kapni lehet. Nagyon finom! Először csak fél adaggal kezdtem, de szerintem mindjárt csinálok még egy adagot!
Köszi a receptet!

vanilia21
vanilia21sze, 2012-02-22 16:51

Megcsináltam és szuper jó lett! Köszönet a receptért!
Féltem,hogy nekem is lecsúsznak majd,de meg sem mozdultak.A család csak nézett,hogy mikre vagyok képes.Sörösdobozt használtam, előző nap bulin voltunk és összegyűjtöttem őket :-)
6 szép nagy kalácsom lett.
Köszi még egyszer a recptet!!!!!!!!!

noemicskee
noemicskeev, 2012-02-19 16:59

nekem mind lecsuszott vagy lefojt nem is tudom, hogy irjam a gurigarol....pedig nagyon megakartam kostolni, de elmarad..:(((

Tamasne Csokor
Tamasne Csokorp, 2012-02-17 23:08

En is megsutottem a kalacsot,fini lett!!!
Nagyon koszi a receptet!!!
En is keztorlo gurigat hasznaltam,de legkozelebb kisebbre vagom,nem fert be a sutobe.

Tudna valaki tanacsot adni,hogy nem holegkevereses, gazos sutoben hany fokon es meddig kell sutni?
Kulfoldon az itt megadott 200 fok az 400.
Elore koszonom a segitseget.
De lehet,hogy a kovetkezo adag nem eri meg a valaszt:D

laha
lahacs, 2012-01-26 12:38

Sziasztok,

én is elkészítettem. Kicsit tartottam tőle a vegyes hozzászólások miatt, de ezek ellenére nagyon jól sikerült! Alapból 3 dl tejjel készítettem, kicsit több cukorral, mint ami a leírásban szerepel (legközelebb még többet kap ;-)) Kb. 2 órát kelt fűtőtest közelében. Megkentem tojással sütés előtt, majd megszórtam cukorral. 160 fokon légkeveréssel sütöttem 20 percig, így mindenhol tökéletesen megsült, belül puha, kívül ropogós lett. A tésztacsíkok szépen a helyükön maradtak, nem csúsztak le.
A gyerkőcök azt mondták, olyan, mint az "igazi"!
Köszönjük a receptet!

vicuska54
vicuska54h, 2011-12-19 19:22

Elkészítettem a kalácsot, de nekem majdnem 1 óra kellett a sütéshez, a tészta egy kicsit száraz, és a tönkölyliszt, - pedig nem is fele-fele arányban készítettem - keménnyé tette a süteményt. Tejből kellett a 3 dl, de lehet, hogy 4-et is elbírt volna.... Lehet, hogy hiba volt mind a 14 gurgulát egyszerre betenni a sütőbe? Lassan sült, és a tetejére már papírt kellett tenni, mert az már égett, a többi része meg sületlennek látszott. Nekem a tészta egy kicsit kevéssé édes.

Margithka
Margithkacs, 2011-12-15 16:59

Én 200 ° sütötem villanysütőbe csak alul-felül sütéssel és 10 perc után már égett....
Úgy,hogy most 175° fogom sütni a következő adagott...kiváncsi leszek

timke1979
timke1979cs, 2011-12-15 15:35

Sziasztok!

Most keszitettem el a kalacsokat, de valahogy nem olyan lett, mint amire szamitottam. Valoszinu elrontottam valamit. Kb. Fele-fele sima lisztet es teljeskiorlesut hasznaltam, es porelesztot, mert csak az volt itthon. A teszta is kb.1 oraig kelt,pedig jo meleg helyre tettem. Lenyegeben finom, de nekem lehetne meg edesebb a tesztaja. De nem adom fel, meg probalkozom. Azert koszi a receptet, orulok, hogy ratalatam.

bogi0212
bogi0212h, 2011-12-12 16:39

Nagyon finom lett. Én diós-vaníliásat csináltam,de csak fél adagot és így is 8db lett belőle-wc papír gurigás- Köszi a receptet,máskor is fogok sütni!

méhecske
méhecskev, 2011-12-11 13:47

Én a papírkéztörlő gurigáját vontam be alufóliával, és azon sütöttem:) Köszönjük a receptet!

Farkas Manóné
Farkas Manónéh, 2011-11-14 14:32

Sziasztok! Hogyan teszitek bele a tepsibe a sorosdobozra feltekert tesztat? A doboz at van furva es bele van teve vmilyen palca?Vagy csak ugy ahogyan van,beleteszitek a tepsibe a dobozokat?Mennyi idokozonket kell megforgatni a teszat? Koszi a valaszt!

Szani54
Szani54h, 2011-11-21 19:13

A tepsibe bele kell állítani a dobozokat, forgatni nem kell.

bloki01
bloki01szo, 2011-11-05 17:12

Köszi a receptet, isteni finom, az olasz férjem majd az egészet egyedül falta fel!!!

szabob
szabobh, 2011-10-03 15:17

Sziasztok!

Tegnap elkészítettem. Nagyon finom!!!!
Sima lisztet használtam csak, más nem volt otthon. Kereken 3 dl tejet tettem bele, mivel írták előttem, hogy az 1 dl kevés. A tészta így jól formázható lett. A kelesztést úgy oldottam meg ( itt olvastam az ötletet a Nosalty-n), hogy 600W-on 2 percre bekapcsoltam a mikrót, aztán a 2 perc után betettem a már nem működő gépbe a tésztát, hadd dagadjon. Kb. 35-40 perc alatt szépen meg is kelt több, mint duplájára. A formáról: két közepes méretű konzervdobozt és 6 kis befőttesüveget vontam be alufóliával és a tenyeremre cseppentett étolajjal vékonyan átkentem őket. Erre mentek rá a csíkok és mivel féltem, hogy lecsúsznak, a forma tetején az utolsó cm-t behajtottam az üveg / doboz belsejébe, így egy kampót képezve szépen a helyükön maradtak. Egy kis erőszakolással minden formáról szépen lejött a tészta (azért a konzerv dobozról könnyebben).
Egy hibát viszont elkövettem: mind a 9 kalácskát egyszerre, egy tepsibe tettem és így nem tudott mindegyik egyenletesen megpirulni. A külsőket ki tudtam venni 20-25 perc után, de bizony a többinek kellett még az a 15 perc... Legközelebb max ötöt sütök egyszerre. Ja és tejjel kentem meg a csíkokat, úgy forgattam bele a cukrokba (vaníliás, fahéjas és kakaós).
Úgy volt, hogy viszek a szomszédba is belőle, mert rengetegnek tűnt, de bizony ma reggelre már csak egyetlen egy árválkodott a tálcán....
Köszönöm szépen a receptet.
Üdv.: szabob

periscope
periscopek, 2011-08-16 14:37

Én is elkészítettem hosszas előkészületek után. Azután pedig kiderül, hogy rém egyszerű. A tejből több kellett bele, de a recept kiváló!! Sörösdobozon készült, sütés után könnyen lejött róla, szerintem ez a legegyszerűbb módja. Az eredmény kívül-belül tökéletes lett az 1 adag pillanatok alatt elfogyott, mert az egész szomszédság értesült a sütésről és nagyon várták az eredményt.

Próbára kettőt úgy csináltam, hogy sütés előtt a tésztát bevontam felvert tojással, majd megforgattam cukros dióba. Sütés után pedig belemártottam cukros mázba. A dió jó pörkölt lett, a mázat pedig beitta a tészta és még finomabb íze lett.

Köszönet a receptért és az ötletekért és mindenkit csak buzdítani tudok, hogy próbálja ki ÉRDEMES!!!!

effa
effav, 2011-06-05 22:20

en is megsutottem es valoban kurtoskalacs lett belole, faltak a fiuk :)

juci2
juci2szo, 2011-05-28 21:15

Szia Ré!

Mióta rátaláltam erre a szuper kis receptre egymást követő második hét végén sütök kürtös kalácsot!!
Eddig azt gondoltam csak az tud ilyet akinek van hozzá megfelelő sütő formája.Á,dehogy is!!! Nekem a fél literes dobozos sör dobozával is tuti jól működik!Nyolc dobozom van és négyet sütök egyszerre mert annyi fér el "kényelmesen a tepsiben.Míg az első négy sül tekerem a váltást.
Másodszorra már emeltem az adagon,vagyis 1kg liszt és 3tojás,1 élesztő ,picivel több tej és vaj és így is tuti jó lett.Nálunk legelőször a fahéjas aratott nagy sikert,de gondoltam kipróbálom a diósat,sőt a szezámmagos is bejött.Mivel a végére mindenből maradt egy kicsi,hogy ne vesszen kárba összeborítottam!!! Na,az lett a leges-legjobb!! Diós-fahéjas-szezámmagos!
Legközelebb jöhet a mogyorós és a mandulás!
Ezer köszönet a receptért !!!

ignacko
ignackoh, 2011-05-02 12:16

Hát ez nagyszerű,én mindig összeégetem a kezem a parázs felett,de igy már nem fogom ;)

vizipook
vizipookp, 2011-03-18 19:26

Üdv mindenkinek!
Kedves Ré! Ez FENOMENÁLIS! Hihetetlenül tökéletes tészta, pont ahogyan mindenki szereti! Nagyon köszi!!!!!!!

Zsebi23
Zsebi23v, 2011-03-13 20:46

 
Sziasztok!
Nagyon finom lett a kalács, de tényleg egy kicsit kevés hozzá a tej! Köszi a receptet, ajánlom mindenkinek :)

Simon Éva
Simon Évacs, 2011-02-24 00:38

Az unokáim imádják a kürtöskalácsot és mindig, mindenhol ezt kell nekik venni.
Tudjuk, hogy nagyon drága!
Egyik alkalommal írtam a receptet feltevő kedves hölgynek, hogy adjon tanácsot a szerkentyűre is.
És kaptam ötletet, nem is akármilyet!

Nagyméretű konzervdobozról le kell húzni a cimkét és alatta ott a szép felhasználható fémdodoz.
Pl. őszibarack, zöldborsó stb.
Mindkét fedelét le kell vágni, recept szerint rátekerni a tésztát és csak egy fémrúdra kell ráhúzni a dobozokat és mehet a sütőbe a sínre.
Gyakorlatilag a kalács átmérője azonos lesz a vásárokban kaphatóékkal.
Nagyszerű ötlet és remek lesz a süti!!!!
Nem utolsó sorban remek program ez a gyerekeknek is, imádják tekerni és főleg megenni.
JÓ étvágyat kívánok hozzá!

aggodalmas
aggodalmassze, 2011-01-26 18:36

 Kipróbáltam,finom lett.Én hosszú nád(az a vastagfajta) rudakra tekertem fel és egy magas tepsire helyeztem,egyszer megfordítottam és kész.Nagyon ízlett mindenkinek.

Adite
Aditev, 2010-11-07 15:35

1 csomag szárított élesztő 25 gramm friss élesztőnek felel meg, így én másfél csomag szárított élesztőt tettem bele.

szivlia
szivliap, 2010-11-05 23:39

Sziasztok

Száritott élesztővel kipróbálta már valaki? ha igen akkor mennyi kell bele? 1-2 tasak?

Köszönöm

Adite
Aditeh, 2010-11-01 17:10

A receptért nagyon hálás vagyok, évek óta azon kesergek, hogy miért csak a karácsonyi vásárban ehetek erdélyi kürtőst. S most tessék: ugyanaz az illat lengi be a lakást. Kedvem lenne egész nap csak sütni, annyira melengeti szívem. És persze kényezteti az ízlelőbimbókat:)

Észrevételeim:Tejből valóban több kell, ha egy bögrében (2,5 dl) felfuttatjuk az élesztőt, akkor igaz a plusz 1 deci. De összesen a 3 deci minimum (4et is elbír simán). Instant élesztőt használtam, így nem kellett külön futtatni, csak összedobtam a hozzávalókat 2perc alatt, aztán egy órát kelt lefedve. Feltekerés után még húsz percet dagadt a melegedő sütő tetején; ha túlolajoztuk a formákat, már ekkor kiderül, picit lemászik a tepsilapra (elővigyázatosságként a tespibe is tettem sütőpapírt) - nagyon-nagyon vékonyan kell olajozni tehát. Fontos, hogy a hurkák/csíkok elég vastagok legyenek, különben a belseje is átsül, és mikor az egész ropog, nem ugyanaz az élvezeti érték. Épp ezért nem is húsz percig, csak 10-15ig sütöttem 200 fokon. Bőven elég volt neki. A cukor jó ötlet, még jobban ropog tőle!

Még egyszer nagyon köszönöm a receptet, viszem hírét! ;)

Rambo
Rambosze, 2010-10-27 17:51

Sziasztok!

Én is megcsináltam, nagyon finom lett. A gurikákat nem tepsibe tettem, egyszerű hanyagság miatt, mivel nem volt kedvem a tepsit elmosni (előzőleg sütöttem), észrevettem a muffin sütőformát, akkor jött az ötlet, hogy abba beleállítgatom.
Ajánlom Nektek is!

Orsi1981
Orsi1981sze, 2010-10-27 12:24

Sziasztok!

Már régóta szemezek ezzel a recepttel. Gyűjtöttünk hozzá alufólia gurigákat és hétvégén nekifogtam az elkészítésnek. Szombaton próbaként fél adagot sütöttem, aztán a nagy sikerre való tekintettel vasárnap már egész adagot csináltam. Nekem jó volt az anyaghányad, nem folyt le a tészta és könnyen le bírtam szedni a formáról.
Nagyon finom, biztos gyakran el fogom készíteni.

Fülöp Éva
Fülöp Évak, 2010-09-28 21:49

Isteni a recept! Köszönjük! Most lett kész este fél 10-kor, de nagy sikere volt így is! Itthon darált mandula, mogyoró és fahéjam volt, nem volt kedvem diót törni, meg aztán még az idei nem alkalmas, csak később. Valóban több langyos tej kell hozzá, de tényleg jól formálható tésztát sikerült "gyártanom".
Holnap, ismét kell sütnöm, sőt a hétvégére egészen biztosan. Tojássárgájával érdemes alaposan megkenni sütés előtt, mert olyan színe lesz, mint az "igazinak", de számunkra már ez lett az igazi!

Abandita
Abanditav, 2010-09-26 12:44

Sziasztok, ne veszödjetek a wc papír gurigával. A sörösdoboz a tuti!

MM
MMcs, 2010-09-23 16:18

Buksi13!
Jól értelmezed a receptet, a kókuszos is nagyon finom, én is így csináltam.
Másik kérdésed, hogy elborulnak-e? Hát nekem, mikor tepsiben csináltam, a tészta alul vastagabb, felül meg vékonyabb lett, szóval kb. kúp alakú lett, de nagyon mutatós. Ha csinálok hétvégén, majd megpróbálom lefényképezni és belinkelni valahogy a képet, de a tészta nagyon finom. Ezzel vártam szüleimet, és húúúú! Néztek, hogy én ilyet is tudok?! Szóval, vágjál bele nyugodtan, ha kicsit más formája lesz, nem baj, el fog fogyni. :D

buksi13
buksi13k, 2010-09-28 15:44

MM köszönöm szépen a válaszodat. Belevágok én is hétvégén.

buksi13
buksi13k, 2010-09-14 10:54

sziasztok
én most szeretném hétvégén kipróbálni a receptet. Csak lenne néhány kérdésem. Miután lekentétek tojással, beleforgattátok pl. dióba és ugy sütöttétek ugye? Jól értelmeztem a receptet. És ha kókuszba hentergetem, akkor is utána sütöm, Jó lesz az ugy? Vagy mibe lehet még?
A másik kérdésem, hogy egy tepsibe állitottátok a gurigákat? Nem borultak fel?
Köszönöm szépen a segitségeket előre is.

MM
MMh, 2010-09-06 13:11

Pénteken megcsináltam, és ... nagyon finom lett! És nagyon kreatív az ötlet, hogy wc papír gurigára kell felrakni (szerencsére találtam papírtörlő gurigákat, amiket félbevágtam). Csak azt nem értettem, hogy hogy állnak meg a gurigák a tepsiben, de én úgy oldottam meg, hogy a gurigák alját belenyomtam a sütőrácsom sávjai közé, és így (nagyjából) megálltak.
Most is éppen kelesztek egy adagot, mindjárt sütöm is, és viszem el meglepetésnek a gyerkőcöknek. Majd írok, hogy hogy ízlett nekik, de ahogy ismerek őket, egy morzsa nem marad belőle. Köszönöm a receptet!

szajana
szajanak, 2010-08-31 22:01

 

Szia!

Megcsináltam nagyon finom lett, viszont a tejből kellet majdnem a 4 dl. Én papírguriga helyett sörösdobozt használtam olajozás nélkül!! Jól müködött!

Üdv

simonneildiko79
simonneildiko79cs, 2010-08-05 13:41

Szia Ré! Tényleg jó a recept én is megcsináltam. Csak én Wc papír guriga helyett Habroló formára tekertem a tésztát. Szóval isteni a recept, hamar elkészíthető és nagyon finom. Köszi!

Legfrissebb cikkek

Nagypénteki böjtkalauz
Nagypénteki böjtkalauz
Nagypéntek a gyász napja az egész keresztény világban, egyben szigorú böjt is: csak háromszor szabad ennünk, de jóllaknunk csak egyszer szabad.
Természetes fényvédelem, ami finom is!
Természetes fényvédelem, ami finom is!
Három zöldségfélére szeretnénk felhívni a figyelmet, mert több szempontból is hatásos fényvédőknek számítanak, ezért jó lenne, ha rendszeresen fogyasztanánk őket!
1073