Agyhártyagyulladás: megéri a védőoltás!

Ritka, de nagyon veszélyes betegség az agyhártyagyulladás. Érdemes megismerni ezt a betegséget és még inkább érdemes megelőzni!

Az elmúlt napokban két súlyos agyhártyagyulladásos eset sokkolta az országot. A nagyon ritka, de sokszor halálos Neisseria Meningitidis baktérium okozta agyhártyagyulladásról és az ezt kivédő oltásokról dr. Jókay Kingát, a Rózsakert Medical Center gyermekgyógyászát kérdeztük.

Az agyhártyagyulladás kialakulásáért vírusok, baktériumok és bizonyos esetekben gombák is felelősek lehetnek. A hírekben bemutatott eseteket a Neisseria Meningitidis baktérium okozta. Rossz hír, hogy a betegség hirtelen jelentkezik és jelentős százalékban halállal végződik. Jó hír, hogy védőoltással megelőzhető. A Neisseria Meningitidisből több törzs létezik: A, B, C, Y és W-135. Magyarországon a B törzs a leggyakoribb.

dr. Jókay Kinga, a Rózsakert Medical Center gyermekgyógyásza

Ritka betegség - ezért nem oltatunk

A kezdeti tünetek nagyon általánosak, ezért a diagnózis felállítása nehéz. A beteg az első rosszullét után akár pár órával belehalhat a fertőzésbe. Mivel a betegség nagyon ritka – Magyarországon évente mindössze 40-50 esetet jelentenek – a szülők sokszor úgy gondolják, hogy a drága védőoltást nem éri meg beadatni a kisgyermeknek. Az idősebb gyerekeknél a legtöbb szülőben már fel sem merül a védőoltás szükségessége, pedig a kisgyerekek mellett a 15-21 év közöttiek számítanak a legveszélyeztetettebb korcsoportnak.

Általános tünetek, súlyos szövődmények

A fertőzés a levegőbe tüsszentett vagy köhögött, baktériumokat tartalmazó apró nyálcseppek belélegzésével terjed és 24-48 óra alatt végzetes lehet. A kezdeti tünetek alapján nem egyértelmű a diagnózis, mire a jellemző tarkómerevség jelentkezik, már nagy a baj. Ennél a betegségnél is igaz, hogy minél hamarabb felismerik és elkezdik az antibiotikumos kezelést, annál jobb a prognózis, annál könnyebben kezelhető. A szövődmények sajnos nagyon súlyosak lehetnek.

A fertőzés főként az alábbi két korosztályt veszélyezteti:

 1. csecsemők és 2 év alatti kisgyermekek,
 2. 15-21 éves fiatalok.

A betegség tünetei

 • Hirtelen rosszullét
 • Erős, csillapíthatatlan fejfájás
 • Hányás
 • Magas, 39-40 fokos láz
 • Levertség, aluszékonyság
 • Tudatzavar
 • Súlyos állapotban tarkómerevség
 • Lilás foltok a testen, főleg a boka környékén.

Lehetséges szövődmények

 • Süketség
 • Értelmi fogyatékosság
 • Idegrendszeri károsodások
 • Ujjak és lábujjak autoamputációja

A védőoltás drága, de hasznos

Az agyhártyagyulladás elleni oltás a legtöbb embernek akkor jut eszébe, ha távoli országokba utazik. Magyarországon valóban nem gyakori a fertőzés, de súlyos, életre szóló szövődményeket okozhat, sok esetben halálhoz vezethet.

A kéthónapos kort betöltött kisgyermekek számára ajánlott, de nem kötelező a Meningitis C törzse elleni védőoltás. Ez jelenleg államilag támogatott, januártól várhatóan ingyenessé válik.

12 hónapos kor felett már beadható a kombinált Meningitis ACWY oltás is. 2013-ban piacra dobták a Meningitis B elleni védőoltás sorozatot is, amit 2 hónapos kor felett lehet beadatni, de akár felnőtt korban is meggondolandó. Fiataloknál főleg azoknak ajánlott, akik zárt közösségben élnek (például kollégium, katonaság, vagy sátortábor egy fesztiválon). Ezért a védőoltásért egyelőre teljes árat kell fizetni.

A védőoltás tehát kisgyermekek és tinédzserek számára mindenképpen ajánlott. Bár a betegség ritka, a halálos kimenetel és a súlyos szövődmények miatt jobb felkészülni ellene, még akkor is, ha ehhez sajnos mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek