Így csomagolj ebédet és tízórait az iskolába, hulladék nélkül

Vége a nyárnak, de ez nem azt jelenti, hogy az iskolai szezonban le kellene mondanod a zero waste megoldásokról – így csomagolj ebédet és tízórait környezettudatosan!

Kezdetét veszi az iskola, és ha már fejtörést okoz, hogy mit csomagolj a gyerkőcödnek tízóraira, ebédre és uzsonnára, akkor a csomagoláson ne kelljen sokat gondolkoznod: válaszd a zero waste megoldásokat! A celofánnal és folpackkal ellentétben, amit folyamatosan újra kell vásárolni, ezeket a zero waste eszközöket újra és újra felhasználhatod éveken keresztül, elég csak egyszer beruházni rájuk, így hosszú távon pénztárcádat is kímélik, ami nem utolsó szempont. Magadnak és a környezetnek is szívességet teszel ezzel.

Nyolc óra az iskolában, aztán edzés, szolfézs vagy valamilyen más különóra, és a gyerek napja teljesen be van táblázva, közben pedig egy növekedésben lévő testről van szó, aminek biztosítani kell a megfelelő üzemanyagot. Még ha eszik is a menzán és van is iskolai bolt, ezek nem feltétlenül kielégítőek, így marad a csomagolt elemózsia. Induljon tudatosan az idei tanév ezen a téren is, és ha tavaly még celofánba csomagoltad a sonkás szendvicset, most adj egy esélyt a méhviaszos kendőnek és az újraszalvétának! Hidd el, a gyerekek nagyon gyorsan rákapnak a környezettudatosság ízére, és nem fogják követelni a színes csomagolóanyagok helyett az unalmas és taszító eldobható műanyagot!

Talán a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a többször használatos műanyag ételtároló doboz. Biztosan neked is minden konyhaszekrényedben rejtőzik egy-két ilyen, úgyhogy még külön költeni sem kell rá. Az ebédeket, például a paradicsomos tésztát, spenótot vagy rántott húst rizzsel a legkényelmesebb műanyag dobozba csomagolni, hiszen így biztosan nem ömlik, folyik, szóródik ki. Mivel újrahasználhatóak, abszolút környezetbarát megoldásnak számítanak, azonban ha aggódsz amiatt, hogy mégiscsak műanyagból készültek, és már régiek is, akkor a különböző zero waste webshopokból beszerezhetsz fém tárolókat, amelyek biztonságosak és időtállóak.

A dobozok azonban nehezek és sok helyet foglalnak, így csak egy plusz súlyt jelentenek az amúgy is degeszre tömött iskolatáskában, ezért amit csak lehet, érdemes könnyebb formában elcsomagolni. Ha a régi éned azonnal a celofánért nyúlna a szendvicshez, akkor állítsd meg ezt a késztetést! Létezik ma már újraszalvéta, amiben kényelmesen elfér a szendvics. Az újraszalvéta külseje textilből készül, ráadásul rengeteg mókás és kedves mintával kapható, így lányoknak, fiúknak bármilyen korosztályban lehet kedvencet találni, a belseje pedig könnyen tisztítható PUL anyag. Biztos, hogy sokkal szívesebben eszi meg a gyerek a gyümölcsöt is, ha a csúnya és eldobható celofán helyett a saját virágos vagy kisautós szalvétájába csomagolod. A kialakításának köszönhetően ráadásul tuti, hogy semmi sem fog kipotyogni a szalvétából.

Ugyanilyen jó megoldás a méhviaszos kendő, amit akár te is el tudsz otthoni készíteni, ha van benned alkotókedv, csak biotextilre és méhviaszra van szükséged. Nem baj, ha nem, sok helyen kaphatóak már ilyen kendők. Egyedül arra figyelj, hogy ne mosd meleg vízzel, mert attól megolvadhat a méhivaszos réteg. Tekerhetsz bele szendvicset, felvágottat, almát, de ha épp úgy adódik, akár süteményt is.

A kiegészítőkről sem szabad megfeledkezni: legyen a csomagban valamilyen alternatíva a műanyag szívószálra, akár bambusz, akár fém, és ugyanígy az evőeszköz is jól jöhet.

Eddig az ételekről beszéltünk, de a nap folyamán innia is kell annak a gyereknek! Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire károsak a környezet számára a PET palackok. Így ahelyett, hogy egy másfél literes üveget cipelne állandóan, lepd meg a gyermeked egy mintás, játékos kulaccsal. Elsősorban a fémet vagy esetleg a BPA mentes műanyagot ajánljuk, az üveget elég kockázatos lenne az apró kezekbe adni. Ezek általában fél literesek, így nem kell cipekednie, és bárhol újra tudja tölteni a kulacsát, ezzel pedig hosszú távon sok pénzt is meg lehet spórolni.

Gyerekekről lévén szó felmerül a különböző üdítőitalok kérdése. Ha szeretnéd megakadályozni, hogy a cukros löttyöket igya, készíts neki egy finom teát. Szerencsére vannak már olyan jópofa termoszok, amelyek akár 12 órán át tudják tartani a beléjük töltött folyadék hőjét.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Címlapról ajánljuk

További cikkek