Csökkentheti a gyulladást a szervezetben az időszakos böjt

Népszerű diétás módszernek indult, kapott hideget és meleget is, de úgy tűnik, egy előnye lehet: csökkentheti a szervezetben a gyulladást.

Sok jót és rosszat is olvasni az időszakos böjtölésről, arról az étkezési formáról, amikor egy rövidebb időablakba szorítjuk bele a napi élelmiszerbevitelünket. Egy népszerű diétás módszerré nőtte ki magát, de sokan kritizálják, hogy egészségtelen kapcsolat alakulhat ki miatta az arra fogékonyakban az evéssel – azt viszont nem érdemes tagadni, hogy vannak egyértelmű előnyei is.

Csökkentheti a gyulladást a szervezetben az időszakos böjt

Amerikai kutatók kimutatták, hogy a szakaszos böjtölés hatására nőhet a szervezetben a galectin-3 nevű fehérje szintje, ami segíthet a gyulladás elleni küzdelemben.

A szervezet gyulladása több krónikus betegség, köztük a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának nagyobb kockázatával jár.

A kutatást végző szakértők szerint az időszakos böjtölés arra készteti a szervezetet, hogy harcoljon a gyulladásokkal, és csökkentse ezeket a kockázatokat.

Ezek az eredmények egyébként az úgynevezett WONDERFUL kutatás részeredményei, amely egy az egyben az időszakos böjtöléssel foglalkozik. A kutatásból kiderült még, hogy a böjtölés segíthet csökkenteni a metabolikus szindrómát (MSS) és az inzulinrezisztenciát is.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatásban nem a diétákban alkalmazott időszakos böjtölés szerepelt: a 67 résztvevő közül 36-an heti kétszer 24 órán keresztül csakis vizet fogyasztottak. A kutatás összesen négy hétig tartott. Ezután a rutin a következő 22 héten át heti egy böjtölésre változott. A résztvevők soha nem böjtöltek egymást követő napokon. Eközben a másik 31 vizsgálati résztvevő nem változtatott étrendjén vagy életmódján.

Az eredmények azt mutatták, hogy a böjtölő 36 főnél lényegesen magasabb volt a gyulladás ellen küzdő fehérje aránya, mint azoknál, akik normál módon étkeztek.

Forrásunk volt.


Időszakos böjt témában olvasd el korábbi írásainkat:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...