Milyen az ideális reggeli?

Milyen az ideális reggeliző hely? Korábbi kirándulásom alkalmával Varsóban találtam egy ilyet – csodaszép pulttal, kedves kiszolgálással és olyan sütikkel, mintha azok egy rajzfilmből léptek volna elő.

Játssz és nyerj!

Ha megosztod velünk, hogy melyik a kedvenc reggeliző helyed, szuper nyereményekkel gazdagodhatsz! Játék >>

Reggeliző helyre viszonylag ritkán tévedek. Mindazok ellenére, hogy mára egyre több kiülős, hangulatos terasz csábít Budapesten délelőttönként arra, hogy kiadós reggelivel indítsam a napot. Egészen délig szokták kínálni a napindító menüt. Ezer forint alatt is találunk a fogunkra valót, ebben péksütemény és kávé, kakaó vagy tea is benne van, elég csak a Cserpes Tejivóra, a Briósra vagy a nemrégiben terasszal bővült Szalámiboltra gondolni. Persze idő híján a hétköznapokon nekem sincs időm frissen facsart narancslevet és croissant-t falatozni a teraszokon (vagy csak elvitelre), de milyen lenne egy ideális reggeliző hely, ahova bármikor szívesen betérnék? Az elképzelés szigorúan szubjektív ábrándozás egy utazás kellemes emlékeiből!

Palacsintát reggelire? Igen! >>

A francia, magyar és olasz gasztronómia jegyeivel képzelem el. Belépve a frissen vágott virágok diszkrét illata lengi körbe a helyet – nem kell más, talán a levendula, szögletes üvegvázákban. A lényeg az egyszerűség, a letisztultság. Tavaly Varsóban jártam, ott találkoztam egy olyan pulttal, ahol pavlovák, mandulatorták felszeletelve vártak a sorukra, natúr faasztalokon, mellettük gyümölcssaláták, friss péksütik. Az enteriőrt uralta a narancs és a bézs, a falakon pedig a helyi emberek portréiból készült montázsok tették még barátságosabbá a környezetet. Egyszerre tűnt nagyon urbánus, mégis vidéki bájjal operáló étteremnek, ahol a wi-fi kapcsolat adott volt: mára szerintem magára valamit adó hely nem működhet vezeték nélküli internetkapcsolat nélkül. Rengetegen térnek be reggelizni munka előtt, akiknél a web elérése szerves része a napi rutinnak.

Tuti tippek reggelihez >>

Jó betérni: Varsóban megforduló emberek portréi

A kávékínálat is lenyűgözött: nagy, fekete táblán hosszasan sorolták, milyen módon kérhetik a vendégek a napi koffeinadagot: a presszótól kezdve a latte macchiatón át a capuccinóig tényleg minden ott volt, amilyen formában a kávét el tudjuk képzelni. Figyeltek a részletekre: a bögréket is felmelegítették, nehogy hűtse a benne lévő italt. A helyet igazából mégis a két kiszolgáló töltötte meg leginkább élettel, na meg a cudar, szürke, varsói októberben a helyben facsart narancslé is jó szolgálatot tett.

A friss napilapok kötelezőek, pár lengyel magazin társaságában hevertek az asztalon. Varsó belvárosában amúgy számos gyorskávézó üzemel, szinte mindegyikben csúcsminőségű, 100 százalékban arabica kávéból készülnek az italok, de az a bizonyos csillagos, amerikai franchise kávézólánc is meglepően sok üzlettel képviseli magát. Itthon talán a Gerlóczy Kávéház az egyik legismertebb reggeliző, ahol hatalmas fák árnyékában, a zsivajtól elzárva falatozhatunk kellemes környezetben.

Reggelik receptjei >>

A Reggeli és vacsora rovatban még több olvasnivalót találsz! >>

Játssz és nyerj!

Ha megosztod velünk, hogy melyik a kedvenc reggeliző helyed, szuper nyereményekkel gazdagodhatsz! A 2013. május 3-a és május 10-e között válaszoló olvasóink megnyerhetik az 5 darab Reisenthel bevásárló-táska egyikét. Sorsolás: 2013. május 11! A megfejtés beküldésével minden játékos elfogadja a játékszabályzatot és a NoSalty.hu látogatói feltételeit.

Címlapról ajánljuk

További cikkek