Milyen az ideális reggeli?

Milyen az ideális reggeliző hely? Korábbi kirándulásom alkalmával Varsóban találtam egy ilyet – csodaszép pulttal, kedves kiszolgálással és olyan sütikkel, mintha azok egy rajzfilmből léptek volna elő.

Játssz és nyerj!

Ha megosztod velünk, hogy melyik a kedvenc reggeliző helyed, szuper nyereményekkel gazdagodhatsz! Játék >>

Reggeliző helyre viszonylag ritkán tévedek. Mindazok ellenére, hogy mára egyre több kiülős, hangulatos terasz csábít Budapesten délelőttönként arra, hogy kiadós reggelivel indítsam a napot. Egészen délig szokták kínálni a napindító menüt. Ezer forint alatt is találunk a fogunkra valót, ebben péksütemény és kávé, kakaó vagy tea is benne van, elég csak a Cserpes Tejivóra, a Briósra vagy a nemrégiben terasszal bővült Szalámiboltra gondolni. Persze idő híján a hétköznapokon nekem sincs időm frissen facsart narancslevet és croissant-t falatozni a teraszokon (vagy csak elvitelre), de milyen lenne egy ideális reggeliző hely, ahova bármikor szívesen betérnék? Az elképzelés szigorúan szubjektív ábrándozás egy utazás kellemes emlékeiből!

Palacsintát reggelire? Igen! >>

A francia, magyar és olasz gasztronómia jegyeivel képzelem el. Belépve a frissen vágott virágok diszkrét illata lengi körbe a helyet – nem kell más, talán a levendula, szögletes üvegvázákban. A lényeg az egyszerűség, a letisztultság. Tavaly Varsóban jártam, ott találkoztam egy olyan pulttal, ahol pavlovák, mandulatorták felszeletelve vártak a sorukra, natúr faasztalokon, mellettük gyümölcssaláták, friss péksütik. Az enteriőrt uralta a narancs és a bézs, a falakon pedig a helyi emberek portréiból készült montázsok tették még barátságosabbá a környezetet. Egyszerre tűnt nagyon urbánus, mégis vidéki bájjal operáló étteremnek, ahol a wi-fi kapcsolat adott volt: mára szerintem magára valamit adó hely nem működhet vezeték nélküli internetkapcsolat nélkül. Rengetegen térnek be reggelizni munka előtt, akiknél a web elérése szerves része a napi rutinnak.

Tuti tippek reggelihez >>

Jó betérni: Varsóban megforduló emberek portréi

A kávékínálat is lenyűgözött: nagy, fekete táblán hosszasan sorolták, milyen módon kérhetik a vendégek a napi koffeinadagot: a presszótól kezdve a latte macchiatón át a capuccinóig tényleg minden ott volt, amilyen formában a kávét el tudjuk képzelni. Figyeltek a részletekre: a bögréket is felmelegítették, nehogy hűtse a benne lévő italt. A helyet igazából mégis a két kiszolgáló töltötte meg leginkább élettel, na meg a cudar, szürke, varsói októberben a helyben facsart narancslé is jó szolgálatot tett.

A friss napilapok kötelezőek, pár lengyel magazin társaságában hevertek az asztalon. Varsó belvárosában amúgy számos gyorskávézó üzemel, szinte mindegyikben csúcsminőségű, 100 százalékban arabica kávéból készülnek az italok, de az a bizonyos csillagos, amerikai franchise kávézólánc is meglepően sok üzlettel képviseli magát. Itthon talán a Gerlóczy Kávéház az egyik legismertebb reggeliző, ahol hatalmas fák árnyékában, a zsivajtól elzárva falatozhatunk kellemes környezetben.

Reggelik receptjei >>

A Reggeli és vacsora rovatban még több olvasnivalót találsz! >>

Játssz és nyerj!

Ha megosztod velünk, hogy melyik a kedvenc reggeliző helyed, szuper nyereményekkel gazdagodhatsz! A 2013. május 3-a és május 10-e között válaszoló olvasóink megnyerhetik az 5 darab Reisenthel bevásárló-táska egyikét. Sorsolás: 2013. május 11! A megfejtés beküldésével minden játékos elfogadja a játékszabályzatot és a NoSalty.hu látogatói feltételeit.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek