Húsvét Nápolyban: Pastiera Napoletana

Utolsó állomásához érkezett az olasz gasztrotúránk. Ezen a héten a nagy hideg elől a napfényes délre látogatunk, és az ünnephez méltóan, egy hamisítatlan nápolyi, húsvéti sütit mutatunk be nektek!

{ GALÉRIA = title:Pastiera%20Napoletana%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,14,13,15 }

Nápolyi húsvéti sütemény. Szabad fordításban ez lenne e heti választottunk neve, valójában azonban képtelenség lefordítani, a pastiera egy fogalom, akárcsak a pogácsa – körülírni lehet maximum. Nagyon különleges, kicsit macerás, igazi dél-olasz édesség, melyben egyszerre keveredik a pogány és keresztény hagyomány, és a délvidék illatos, narancsos fűszerei, valamint az olasz tradíciók. Több elmélet is van arra, hogy honnan származik. Az első szerint a a pogányok készítették tavaszvárónak, és Ceresnek, a gabona istennőjének ajánlották fel, hogy a következő év is bőséges és termékeny legyen. A búza mint analógiás ajándék, a rengeteg tojás mint az új élet, az új mezőgazdasági év szimbóluma került bele. A másik teória szerint abból a mézzel és tejjel készült rituális kenyérből alakult ki, amelyet Nagy Konstantin idején a frissen kereszteltek kaptak, és amellyel a húsvéti ünnepet is lezárták.

A Pastiera Napoletana receptjét itt találjátok >>

A harmadik eredetlegenda szerint a süteményt egy apáca készítette először Nápoly környékén, és a feltámadás szimbólumai mellé a kolostor kertjében termő narancsokból és citrusokból facsart illatos vízzel ízesítette. Az édességnek két elkészítési módja is ismert. A modernebb verzió puhább, a vajas tésztából kimarad a búza, édes cukrászkrém helyettesíti. Mi az autentikus változatot hoztuk el nektek, amelyet a nápolyi és Nápoly környéki háziasszonyok nagycsütörtökön vagy nagypénteken készítettek, és húsvétkor a családdal együtt fogyasztották. Még nincs késő, hogy nekiálljatok – garantáltan egy nagyon finom, különleges sütemény kerülhet a húsvéti asztalra!

A dekorációért köszönet a Butlersnek >>

A rovat korábbi cikkeit itt találjátok >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek