A serpenyőben való hússütés nem minden esetben zajlik zökkenőmentesen. Előfordulhat, hogy a hús odatapad a serpenyőhöz, ezzel pedig gyakorlatilag véget is ér az ételkészítés, pláne, ha nem vesszük észre, hogy csöndben odaég a hús. Már mutatjuk is, mi lehet ennek az oka!
Ha olajat öntünk egy hideg vagy enyhén meleg serpenyőbe, majd rögtön rádobjuk a szelet húst, akkor nem azt a végeredményt kaphatjuk, amire számítunk.
Ugyanis ha az olaj nem éri el azt a hőmérsékletet, amivel egyfajta réteget képez a serpenyő felülete és a hús között, akkor utóbbi letapadva könnyen odaéghet.
Emellett pedig a hideg hús gyorsan lehűtheti a már langyosra hevült olajat, aminek szintén ez az eredménye a hús szakadása mellett.
Receptajánló:
Hogyan süssük helyesen a húst?
Miután a tűzhelyre helyeztük a serpenyőt, közepes lángon melegítsük azt 2-4 percen keresztül. A megfelelő hőmérsékletet akkor éri el a serpenyő, amikor vízcseppet csöpögtetve rá, nem elpárolog, hanem elkezd gurulni.
Ezután már jöhet a zsiradék, és ismét várjunk 30-60 másodpercet, hogy az is kellőképpen fel tudjon melegedni.
Ha nagyon folyóssá válik, akkor óvatosan helyezzük rá a sütni kívánt húst, aminek sercegő hangot kell hallatnia. Ezután már csak a szelet készre sütése áll előttünk feladatként.
Ezeket a konyhai tanácsokat is érdemes megfogadni: