A tojás gyakran előkerülő alapanyag, hiszen nemcsak a tojásételek alapja, hanem például sok sütemény elmaradhatatlan összetevője. A helyes tojásfeltörés viszont már nem annyira könnyű műfaj, hiszen héjdarabka kerülhet az adott ételbe. Most eláruljuk, mi a feltörési technika, amit inkább kerülj el!
Hogyan törik fel a profi szakácsok a tojást?
A szakácsok mindig arra törekszenek, hogy a főzés higiéniai és biztonsági szempontból is biztos folyamat legyen. Például ne kerüljön az ételbe idegen darabka, illetve az eszközök felületéről se kerüljön baktérium a főztünkbe.
A tapasztalt szakácsok sosem használnak éles tárgyakat, például kést vagy az edény szélét a tojás feltöréséhez, mert a tojás egyenetlenül repedhet meg, és éles darabokra eshet szét a héj, ami a tojás belsejébe kerülhet.
Ezen kívül a késsel a tojás felületén lévő esetleges baktériumokat is a tojás belsejébe juttathatjuk, ami veszélyt jelenthet az egészségünkre.
Receptajánló:
A profi módszer menete:
- Fontos, hogy a tojásokat tiszta és száraz kézzel fogjuk meg.
- A tojást finoman ütögessük hozzá egy sima felülethez (asztal, vágódeszka, konyhapult).
- Az így keletkezett repedést óvatosan tágítsuk ki az ujjainkkal.
Így könnyen elkerülhetjük, hogy bármilyen darabka kerüljön az ételbe.
Ezeket a konyhai tanácsokat is érdemes megfogadni: