Sose törd fel így a tojást: a tapasztalt szakácsok sem ajánlják

A tojásfeltörés egy olyan konyhai technika, amit már egészen kicsi korunktól kezdve elsajátíthatunk. Na de nem mindegy, hogy hogyan tesszük ezt. Lássuk mai Napi Tippünkben, milyen módszer az, amit a tapasztalt szakácsok sem ajánlanak, mert akár fertőzésveszélyes is lehet!

A tojás gyakran előkerülő alapanyag, hiszen nemcsak a tojásételek alapja, hanem például sok sütemény elmaradhatatlan összetevője. A helyes tojásfeltörés viszont már nem annyira könnyű műfaj, hiszen héjdarabka kerülhet az adott ételbe. Most eláruljuk, mi a feltörési technika, amit inkább kerülj el!

Tojásfeltörés
Sose törd fel így a tojást: a tapasztalt szakácsok sem ajánlják

Hogyan törik fel a profi szakácsok a tojást?

A szakácsok mindig arra törekszenek, hogy a főzés higiéniai és biztonsági szempontból is biztos folyamat legyen. Például ne kerüljön az ételbe idegen darabka, illetve az eszközök felületéről se kerüljön baktérium a főztünkbe.

A tapasztalt szakácsok sosem használnak éles tárgyakat, például kést vagy az edény szélét a tojás feltöréséhez, mert a tojás egyenetlenül repedhet meg, és éles darabokra eshet szét a héj, ami a tojás belsejébe kerülhet.

Ezen kívül a késsel a tojás felületén lévő esetleges baktériumokat is a tojás belsejébe juttathatjuk, ami veszélyt jelenthet az egészségünkre.

Receptajánló:

A profi módszer menete:

  • Fontos, hogy a tojásokat tiszta és száraz kézzel fogjuk meg.
  • A tojást finoman ütögessük hozzá egy sima felülethez (asztal, vágódeszka, konyhapult).
  • Az így keletkezett repedést óvatosan tágítsuk ki az ujjainkkal.

Így könnyen elkerülhetjük, hogy bármilyen darabka kerüljön az ételbe.

Forrásunk volt.


Ezeket a konyhai tanácsokat is érdemes megfogadni:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...