Már az előszezonban is élénk Horvátország turizmusa

A magyar utazók körében igen népszerű Horvátország már most is bizsergő turisztikai életről számolhat be. A csodás tengerpartok és kiváló gasztronómia mellett az is vonzóvá teheti Horvátországot az utazók szemében, hogy az ország egyre nagyobb figyelmet fordít a fenntartható turizmusra.

Horvátország turizmusa a tervezett 2024-es fejlesztések és az eddigi eredmények alapján ígéretes kezdést mutat. Az első négy hónapban jelentős növekedést ért el az érkezések, vendégéjszakák és a szállodai éjszakák terén.

Már most magas az érkező vendégek száma

Az első négy hónapban az érkező turisták száma 40 000 fő volt, ami az előző év első négy hónapjához képest 9%-os emelkedést jelent. A vendégéjszakák száma is kiemelkedően magas volt az első negyedévben, 122 ezer, ami 18%-os növekedést mutat az elmúlt esztendő ugyanezen időszakához képest. Mindezek mellett pedig a szállodákban eltöltött éjszakák száma kiemelkedő növekedést mutatva, 33%-kal emelkedett.

Régiók szempontjából a legvonzóbbak a turisták számára továbbra is a Kvarner övezet, Isztria és a Zadar környéke.

Kiemelendő, hogy Kvarner térség a legtöbb vendégéjszakát regisztrálta, így idén is jelentős előnnyel indul az első helyért. A legnépszerűbb úti célok között szerepelnek olyan ikonikus helyszínek, mint Opatija, Zágráb, Ičići, Zadar, Rovinj, Poreč, a Plitvicei-tavak, Crikvenica, Fiume és Umag.

Egyre fenntarthatóbb a horvátországi turizmus

Horvátország fenntartható turizmusa terén tett erőfeszítéseket is érdemes hangsúlyozni. Az idei év első napján hatályba lépett új idegenforgalmi törvény a felelősségek több szintű elosztásával próbálja majd a fenntarthatóság, az ökológiai tudatosság felé terelni a turizmus fejlesztését. Ennek értelmében a helyi önkormányzatok és regionális turisztikai testületek új szerepet kapnak a fenntartható turizmus fejlesztésében.

Az új törvény lehetővé teszi az önkormányzat számára, hogy korlátozzák a vendéglátó létesítmények számát és típusát, valamint más intézkedéseket vezessenek be a túlturizmus hatékony kezelése érdekében. A desztinációk korlátozhatják majd a városba szervezett érkezések számát vagy a városnézés ütemét, hogy tehermentesítsék egyes attrakciókat, és ökológiai hozzájárulást is bevezessenek. Az új törvény felhatalmazza a városokat és településeket, hogy irányítsák területük idegenforgalmi fejlesztését, beleértve az új szálláshelyek, éttermek és bárok nyitásának korlátozását is.

Az idegenforgalmi törvény minőségét és jelentőségét a Turisztikai Világszervezet (World Tourism Organization, UNWTO), az ENSZ turizmusra szakosodott szervezete is elismerte, és megállapodást kötöttek a kölcsönös együttműködésről és a Horvátországi Fenntartható Turizmus Központjának létrehozásáról, amely hozzá fog járulni az UNWTO elkötelezettségéhez az adatközpontú politikai döntéshozatal iránt regionális, nemzeti és desztinációs szinten, biztosítva a turizmus felelősségteljes és inkluzív növekedését a közösségek javára.

A tervezett új szállodanyitások is hozzájárulnak a horvát turizmus további fejlődéséhez. 2024-ben számos új szálloda nyitja meg kapuit, köztük a Hotel Hyatt Regency Zadar Maraska, a Hotel Pullman Zagreb, a Keight Hotel Opatija, Curio Collection by Hilton és a Riva's Hotels & Resorts, Ićići.

Elkötelezettek vagyunk, hogy továbbra is fenntartható és magas színvonalú utazási élményt nyújtsunk minden látogatónak. A fenntarthatóság és a minőség iránti elkötelezettségünk segít abban, hogy Horvátország továbbra is kiemelkedő turisztikai célpont maradjon a világ számára

– mondta Herceg Ivana, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi igazgatója.

Továbbá fontos rendőrségi együttműködés is zajlik az idei évben is, amely alapján a magyar rendőrök egy-egy hónap időintervallumban – 2024. július 01. és augusztus 30. között – szolgálati feladatokat teljesítenek Horvátországban, Pulában és Zadarban.

Címlapról ajánljuk

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

Lakos Benedek

További cikkek