Vacsora a repülő szakácsokkal

Egy szakács, aki repül? Ilyen nincs de mégis van! A Flying Culinary Circus négy taggal is büszkélkedhet.

Megérkeztünk a Flying Culinary Circus előadásának helyszínére, ami nem volt más, mint a régi tőzsdepalota. Az 1876-ban Alpár Ignác által tervezett házban jelenleg a gyönyörűen felújított Szamos Gourmet Ház üzemel. Itt korábban egy szövetüzlet működött. Ezt az információt már Kelényi Szamos Gabriellától tudtam meg, a Szamos-birodalom vezetőjétől, aki hatalmas szerencsénkre, asztaltársaságunk tagja volt.

Házigazdáink, a norvég Ronny Karlsen és magyar felesége, Viktória Csonka-Karlsen, évente 8000 norvég, pontosabban skandináv turistát hazánkba vonzó céget üzemeltetnek. Saját bevallásuk szerint a gasztronómia imádói, Magyarországon szőlőbirtokuk van, melynek egyik első képviselője, egy fehérbor, a menüsorba is belekerült. Pár nappal a Flying Culinary Circus érkezése előtt jegyet szerettek volna váltani a fiúk első magyarországi fellépésére, de rájöttek, hogy hely hiányában erről sajnos már lekéstek, így közvetlen módon keresték meg honfitársaikat, és egy saját, nulladik napos eseményt szerveztek, mely nemcsak egy főzőshow volt, hanem egy jótékonysági esemény is egyben. Az est bevételét ugyanis teljes egészében a bicskei Kossuth Zsuzsa nevelőotthonnak ajánlották fel.

A Flying Culinary Circus már 47 országban mutatta be tudását, a három norvég és egy svéd fiatalember csak néhány percet kaptak a szállodában, hogy a táskájukat letegyék, és máris az étterem-kávéház ékszerdobozra hasonlító kicsiny konyhájában találták magukat. Egy-egy kosár hozzávaló várt rájuk, amiből kedvükre válogathattak. A halakat a Fjordin Kft. szolgáltatta. A fiúk saját elmondása szerint nagy küzdelem folyt minden egyes alapanyagért. Mindannyian külön-külön, de végeredményben együtt – és láthatóan nagyon összeszokottan – készítették el saját, vagyis közös kreációikat.

Az egyetlen repülő kulináris séf csapattagjai

  • Trond Svend Gard, a halak és tengeri herkentyűk szakértője
  • Hans Kristaian Larsen, hússzakértő
  • Mathias Spieler Bugge, a levesek és szószok szakértője
  • Tor Jorgen Kramprud Andersen, a zöldségek és fűszerek szakértője

Egy iskolában végeztek Norvégiában, majd rövidebb-hosszabb külföldi és hazai – többek között Michelin-csillagos éttermekben végzett – munkák után úgy döntöttek, hogy ők lesznek az első és egyetlen repülő kulináris csapat.

Első New York-i fellépésüket követően tíz felkérést kaptak, főztek többek között a Guns 'n' Roses-nak és a cannes-i filmfesztivál VIP-vendégeinek. Budapestre ugyan nem ejtőernyővel érkeztek, és nem kellett búvárruhában előbújniuk a tengerből, nálunk az időtényezővel küzdöttek meg a fiúk, hiszen érkezésük után vajmi kevés idejük maradt a vacsora elkészítésére.

Az asztalokon pontozó lapokat helyeztek el, melyeket hat újságíró társammal közösen töltöttünk ki. Minden szakács két fogást készített, tehát összesen nyolc finomságot kellett értékelnünk. Más asztaloknál ugyan a meghívott magyar éttermek képviselői sokkal kritikusabban szavaztak mint a mi, mégis hasonló eredmény született. Elsőként azonban nézzük magukat a fogásokat!

Thor első fogása a füstölt makréla-mousse

Így értékeltük a menüsorokat! A fogások fotóit a galériában láthatod.

Trond első fogása: Lazac-sashimi almás wasabi-szorbéval, mely az ajánlás szerint először hideg, friss érzetet ad, majd sós ízt és a végén nagyon finom. A tálon gránátalmamagok, koriander és mangókockák is megjelentek. Nekem talán a halas ételek közül ez a fogás ízlett a legjobban. Nyolc pontot adtam rá, összességében csak 8,42 pontot ért el, vélhetően azért, mert ez volt az első étek.

Trond második fogása: Norvég fésűkagyló parmezánsajt-szórással, melyet rá is égettek kissé – kávés pohárban. Pontozás: 9-9,5.

Tor első fogása: Füstölt makréla-mousse savanyított zöldségekkel, rizlinggel, fűszeres szósszal. A mousse-t nem találtam elég krémesnek, de sokaknak mégis nagyon ízlett. Krutonnal, retekkel és magozott, negyedelt paradicsommal tálalták. Pontozás: 7-7.

Tor második fogása: Lassan főzött tőkehal spenóttal, kelkáposztával, fűszerolajjal, kolbásszal, melynek íze mindent elnyomott. Azonban, ha félretettük a kolbászt, egy isteni fogást kaptunk, hiszen a hal önmagában a spenóttal nagyon jól harmonizált. Pontozás: 8-7,14.

{ GALÉRIA = title:V%C3%A9gigk%C3%B3stoltuk%20a%20Flying%20Culinary%20Circus%20men%C3%BCj%C3%A9t, 1,2,3,4,5,6,7,8,9 }

Matias első fogása: Folyami rákleves homárral, citromfűvel, chilivel és gyömbérrel. Valamennyi magyar kolbász is került bele, amelyet csak a paprikás pöttyökből vehettünk észre, és a speciális fehér bor, melyet a házigazdák készítettek. Pontozás: 9-9,7.

Matias második fogása: Kékkagyló-leves articsókával, gránátalmamaggal, fűszerolaj-cseppekkel, kakukkfűvel, korianderrel fűszerezve. Ez volt ugyan a legnagyobb adag, de sem a kagylót, sem az articsókát nem lehetett kivenni belőle. Pontozás: 7-7,3.

Hans, a vadász, első fogása: Kacsamell libamájjal, mangó- és maracujaszósszal, kelkáposztával. Utóbbit meghagytam dísznek, a többi viszont first class éteknek bizonyult. Pontozás: 10-9,5.

Hans második fogása: Magyar szarvas áfonyás, vörösboros szósszal, zellerpürével és parajjal. Ez a fogás a kacsát nem „überelte”, és nem ejtette extázisba az asztaltársaságot. Sokan lepontozták. Ha a kacsa előtt szolgálják fel, jobb helyezést ér el… Pontozás: 9-7,79.

A helyszínen jelen volt Arild Moberg Sande, a norvég nagykövet helyettese, akitől tolmács révén megtudhattuk, hogy munkája során nagyon sok fogadáson kell részt vennie, de ilyen csodálatos környezetben norvég halat még nem szolgátak fel neki. A diplomáciai „nyomás” ellenére mégis Hans, a hússzakértő séf lett a mi emberünk, ő nyerte az est szakácsa címet.

A diadalittas Hans

Mi magyarok, imádjuk ugyan a tenger adta „gyümölcsöket", de az eredmény alapján úgy tűnik, hogy a kacsa és a vadhús mégis közelebb áll szívünkhöz!

Fotók: Székely Judit

Less be a repülő szakácsok konyhájába! >>

Gréti télen-nyáron >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!