A hét szakácsa: Muci

E heti főszereplőnk Muci, a NoSalty egyik első szakácsa. A magyar konyha savát-borsát bemutató receptjei évek óta nyújtanak segítséget kezdőknek, újrakezdőknek és haladóknak egyaránt!

Én egy egyszerű, de a főzés terén sokéves tapasztalatot szerző, nyugdíjas háziasszony vagyok. Azt leszögezhetem, hogy szeretek főzni. Örömmel tölt el, ha látom, hogy jó étvággyal fogyasztják, amit készítettem. Az külön öröm, ha szóban is kinyilvánítják tetszésüket. A főzés alapjait anyukámtól tanultam, aki remekül sütött-főzött. Amikor tehettem, szívesen segédkeztem mellette a konyhában. Fiatal lány koromban is voltak önálló próbálkozásaim, amikor lehetőségem volt rá. Általában sikerrel jártam. Fiatalasszonyként olyan szerencsés helyzetem volt, hogy hét közben édesanyám levette a főzés gondját rólam és még a gyerekeim felügyeletét is ellátta, amíg dolgoztam. Sokszor a hétvégére szánt süteményt is megsütötte.

A hét szakácsa: Fahéj >>

Ebből adódóan sokáig csak a vasárnapi, illetve ünnepnapi ebédek elkészítése hárult rám. Amikor sajnos eltávozott közülünk, bizony sok mindenben kellett még gyakorlatot szereznem. A gyerekeim nagy kritikusok voltak. Az volt a legnagyobb dicséret, amikor például a spenótra, amit nagyon szerettek, azt mondták, hogy ez már pont olyan, mint amit a Mama (így hívták anyukámat) készített. Azóta már több mint negyed század eltelt, a gyerekeim kirepültek, én is többszörös nagymama lettem. Amikor együtt van a nagy család apraja-nagyja, szívesen vonom be a pici unokáimat is a pogácsák, sós rudak készítésének, kicsi kezükkel is elvégezhető műveleteibe. Nagyon nagy igyekezettel, örömmel segédkeznek. Visszakanyarodva a „szakács" tevékenységemre, mint a feltett receptjeim is mutatják, inkább a hagyományos ételeket preferálom. Néha kipróbálok új dolgokat is, de jobban kedvelem a klasszikus, magyaros ételeket. Nálunk nincs ebéd leves nélkül. Igyekszem változatosan főzni, a zöldségeket, gyümölcsöket szezonálisan használom. Mindig ügyelek arra, hogy harmonizáljon a leveshez a második fogás, nemcsak ízében, hanem színeiben is.

A hét szakácsa: Klivi >>

Főzni jobban szeretek, mint sütni. Biztosabb vagyok, hogy jó lesz a végeredmény. A sütés kicsit rizikósabb. Ezért inkább a sós aprósüteményeket, a finom kelt tésztákat, a kevert tésztákat, linzereket részesítem előnyben. A bonyolult torták készítése nem az én profilom. Szerencsére a nővérem, akivel közös háztartásban élek, nagyobb vendégség, illetve ünnepek alkalmával szívesen átvállalja az aprólékosabb, időigényes munkával járó torták vagy egyéb desszertek készítését.

A hét szakácsa: Tündér >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

Így fékezd meg, hogy csilliárdokba kerüljön a karácsonyi lakoma

Karácsonykor általában mindenből kicsit többet készítünk és ha az év többi napján nem is, ilyenkor igyekszünk különlegesebb, drágább alapanyagokból főzni, gazdagabb, igazi ünnepi lakomákat rendezni. Idén azonban a legtöbben jobban meggondolják, mire mennyit költenek, kreatív ötleteket adunk a finom, de nem elszállós karácsonyi finomságokhoz.

Szekeres Dóra

További cikkek