A hét szakácsa: Klivi

A hét szakácsának október másodi hetében Klivit választottuk – gyönyörű képeiről és ínycsikladó receptjeiről ismert szakácsunk elmeséli, milyen elvek alapján főz a mindennapokban!

Kezdjük az alapoktól!

Egy átlagos nőnek tartom magam, akinek viszont fontos, hogy felgyorsult életünkben meg tudjuk őrizni az otthon és a konyha melegét.Egyszerűen csak teszem a dolgom a konyhában, hiszen otthon is ezt láttam. Családunkban mindig a nők feladata volt a főzés. Teljesen természetesnek tűnt, hogy édesanyám munkából hazaért, és nekilátott meleg vacsorát készíteni. Akkor még egyáltalán nem érdekelt a sütés-főzés, nem is lábatlankodtam soha a konyhában, legfeljebb azért néztem be, hogy készen van -e az étel.:) Ráadásul válogatós voltam, így ezzel sem könnyítettem meg anyukám dolgát. De kiderült, hogy talán mégsem vagyok teljesen reménytelen eset, hiszen – a menzai kosztot kihagyva iskolából hazaérve néha bizony összedobtam magamnak egy kis lecsót vagy mákos tésztát, ha éppen megkívántam. És a tésztát én gyúrtam, mert nálunk ez volt természetes.

A hét szakácsa: Hossó Anita >>

Ha egyre több az éhes száj...

Aztán nekem is családom lett, és egyértelmű volt, hogy nap mint nap főzök.Valószínűleg ez ösztönösen alakult ki, ráadásul ellőttem volt az otthonról hozott példa. És akkor tapasztaltam meg, hogy ez bizony munka mellett nem is egyszerű feladat. A konyhai ténykedést viszont soha nem éreztem tehernek, hiszen az ember a szeretteinek örömmel főz.A fiaim már felnőttek, a tanulmányok és a sport miatt csak hetente vagy még ritkábban tudnak hazajönni. De igyekeztem (és most is igyekszem) megtanítani őket az alapokra, hogy ne kelljen kétségbeesniük, ha megéheznek. Amikor érdeklődve nézték, hogyan készítek egy-egy ételt, és kérdeztek, szívesen elmagyaráztam nekik. Fontosnak tartom, hogy maradjanak meg bennük otthonról hozott képek, ízek, illatok, amikre évtizedek múlva is szívesen emlékeznek vissza. Egyszerűbb ételeket ma már simán összedobnak, és nem kell feltétlenül a telefonért nyúlniuk, hogy pizzát rendeljenek, ha valami meleg ételre vágynak.Első szárnypróbálgatásaik – mint általában a legtöbb gyereknek – a palacsintával kezdődtek. Fázisfotókkal megörökítették a konyhai kalandot, egészen a tészta kikeverésétől, az elmosott edényekig. Ha néha visszanézzük, jót nevetünk a girbe-gurba palacsintákon.:)

A hét szakácsa: Receptműves >>

Add át a tudást!

Nem állítom, hogy mindig egészségesen főzök, hiszen eléggé édesszájúak vagyunk, viszont igyekszem mindig jó minőségű alapanyagokat használni.Ma már nem vagyok válogatós, szívesen kipróbálok új ízeket. Nem ragaszkodom recepthez még sütemény készítésekor sem, gyakran ötletszerűen, kísérletezve főzök. Kedvenceim a zalai tájjellegű ételek és a mediterrán ízvilág.Fontosnak tartom, hogy amennyire csak lehet (divat ide vagy oda), őrizzük és ápoljuk a hagyományainkat, és adjuk tovább a következő generációnak is.

A hét szakácsa: Fahéj >>

A rovat korábbi cikkei itt >>

Hozzászólások (5)

Fahéj

Kedves Livi! Örülök, hogy Te lettél a hét szakácsa, hiszen olyan jó és használható receptjeid vannak! Szépek és igényesek a képeid is. A sütijeid pedig egyszer?en tökéletesek. Szeretettel gratulálok és további örömteli sütés-f?zést kívánok: Fahéj

Törölt felhasználó

Kedves Fahéj! Nagyon köszönöm, igazán kedves vagy. :) Én is viszont kívánok minden szépet és jót! Livi

Tmea

Nagyon egyet értek veled, a családi asztallal kapcsolatban. A receptjeiddel kapcsolatban pedig Fahéjjal értek egyet! :-))) Szeretettel Tímea

Törölt felhasználó

Köszönöm Timi. :) Üdv. Livi

Törölt felhasználó

Én is gratulálok,nagyon szeretem a receptjeidet! Üdv.:wkata

Törölt felhasználó

Gratulalok. Finoma a leirt etelek. Foleg a sutik .

Törölt felhasználó

Köszönöm a kedves hozzászólásokat! Üdv. Livi

Címlapról ajánljuk

További cikkek