Miért jó egyes szakértők szerint, ha régi, ütött-kopott a vasserpenyőd?

Szinte minden háztartásban akad legalább egy igazi, nehéz vasserpenyő, amit még a nagyitól örököltünk. Kicsit ütött-kopott, zsíros, de még sincs szívünk kidobni...ismerős? 

Hiába tisztítod meg kedvenc, régi, súlyos vasserpenyődet, az alapos súrolás után is úgy néz ki, mintha valami jó sűrű olajba mártottad volna? A szívedhez nőtt, mert még a nagyié volt, vagy egyszerűen nem tudod elképzelni nélküle a konyhai munkát? Van egy jó hírünk: nem is kell! Szakértők szerint ugyanis nem kell szégyellni vagy kapásból a kukába dobni a kopott, elszíneződött vasserpenyőket, mert még ennek is hasznát vehetjük a főzés során.
(*Figyelem, ez teflon serpenyőkre NEM vonatkozik!)

Mire vethetjük be?

A sötét, elszíneződött felület elősegíti az ételek, például a zöldségek karamellizálását. Rhoda Boone, szakértő mindig az ütött-kopott vasserpenyőjét veti be a zöldségek pörköléséhez, de a csirkecombot és a sertésbordát is szereti a már jól bevált, kissé viharvert serpenyőjében elkészíteni.
Ezzel Anna Stockwell, gasztroújságíró is egyetért. Mint mondja, a jól elhasznált edények sötét elszíneződése egyfajta természetes tapadásmentes felületként működik, ami azt jelenti, hogy a zöldségek kevésbé tapadnak le, így egyszerűbb ezekkel a serpenyőkkel a munka. A szakértő azonban a süteményekhez nem ajánlja, ebben az esetben fontos, hogy a lehető legújabb, legsimább felületű edényt használjuk.

Hogy tartsuk tisztán?

A mosás enyhe szappanos vízzel a legjobb, és tisztítás után közvetlen töröljük át, a gyors kiszáradás megakadályozza a rozsda kialakulását!

Ez is érdekelhet:

via epicurious

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek