Te tudtad? Ez a legkoszosabb dolog a konyhádban

Rengeteg baktérium van rajta, több, mint egy WC-ülőkén. Mit gondolsz? Mi lehet a legkoszosabb dolog a konyhában? 

Gondoltad volna, hogy az otthonod legkoszosabb tárgya a mosogatószivacsod? Igen az. Legalábbis ez derült ki az NSF International kutatásából. A tanulmány során 22 család otthonát vizsgálták meg, és kiderült, hogy 75 százalékuk esetében a mosogatószivacsok Coliform-baktériumokkal voltak fertőzöttek.
A baktérium a mosogatók 45 százalékán, a fogkefetartók 27 százalékán, míg a fürdőszobai kilincsek 9 százalékán volt megtalálható. Kiderült továbbá, hogy egy mosogatószivacson akár kétszázezerszer annyi baktérium található, mint egy vécéülőkén. Elég durva szám, szóval érdemes figyelni arra, hogy a mosogatószivacsunkat mindig rendszeresen cseréljük.

De milyen gyakran?

A szakemberek szerint legjobb, ha a mosogatószivacsot hetente cseréled, de ha nem szeretnél ilyen gyakran új szivacsot előkapni (ami nem is lenne túl környezettudatos), akkor érdemes a meglévő szivacsot kimosni, fertőtleníteni, esetleg betenni a mikróba vagy a mosógépbe, igaz, ez több nyűggel és idővel is jár.

Hogy csináld?

A körülbelül fél deciliter vízzel telített szivacsot tedd a mikróba, és melegítsd egy percig magas fokozaton. Ez a baktériumok 99,9%-át elpusztítja.

+1: az ecet ismét a barátod

Az ecet a laboratóriumi adatok szerint a baktériumok 99,6%-át elpusztítja. Nem kell mást tenni, mint a szivacsot 5 percig áztatni magasabb koncentrációjú ecetben, majd ki kell öblíteni, alaposan kifacsarni. Kész is vagyunk!

via mirror.co.uk

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek