Főleg a nyári melegben kényes téma a hús frissessége, hiszen ilyenkor a beszállítóknak is sokkal nehezebb dolga van, míg a boltba érkezik a hús. Azonban a hentes trükkjével biztosra mehetünk, friss darabot tartunk-e a kezünkben. Ehhez pedig nem kell más, csak az ujjunk!
Nem elég, ha azt látod, hogy a hús csomagolása sérülésmentes, vagy ha éppen pultból kérted ki, akkor nincsen kellemetlen szaga, és a normálistól eltérő színe. Ha fontos számodra, hogy friss húsból készüljön az ételed, akkor a hentes trükkjét fogadd meg.
Az ujjpróba
Ehhez pedig nem kell más, mint hogy a pultból kikért hús csomagolásán keresztül belenyomd az ujjad a nyers hús felületébe. Ha ilyenkor szépen visszaáll a helyére, akkor friss áruval van dolgod, de ha az ujjad nyoma benne marad a húsban, akkor nem érdemes megvenni.
Ha például darált húst szeretnénk venni, akkor a legjobb megoldás, ha kérjük, hogy előttünk darálják le a kívánt mennyiséget. Ugyanis a darálás a "legjobb" megoldás arra, hogy elmismásolják a hús kétes frissességét.
Receptajánló:
Honnan lehet tudni még, hogy friss-e a hús?
A hús nyomkodásán kívül szembetűnő árulkodó jel lehet, ha a normálistól eltérő színű a hús. Ez a baromfihúsok esetében általában világos rózsaszín, míg a vöröshúsoknál vörös árnyalat a normális. A vadhúsok esetében egészen sötét, barnás vagy vöröses árnyalatot kell tapasztalni.
Ha zöldes, szürkés foltot látni a húson, semmiképp ne vegyük meg!
Árulkodó jel lehet még a hús szaga
- nem lehet orrfacsaró bűze vagy az átlagostól kicsit is eltérőbb kellemetlen szaga
- emellett, ha a hús nem hideg tapintásra, akkor biztosan nem tárolták megfelelően, így megindulhattak az egészségre ártalmas folyamatok
- ha pedig a csomagolása sérült, akkor bármilyen szennyeződés rákerülhetett
Ezeket a konyhai tanácsokat is érdemes megfogadni: