A hentes elárulta trükkjét: az ujjadat használd, hogy lásd, friss hússal van-e dolgod

Ha valaki, akkor egy hentes biztosan tudja, hogyan tudjuk megállapítani, hogy az adott húsféle friss-e még. Nem a szag, nem a szín lesz az árulkodó (bár lehetne az is), de Napi Tippünkben egy ennél sokkal kézzelfoghatóbb trükköt mutatunk!

Főleg a nyári melegben kényes téma a hús frissessége, hiszen ilyenkor a beszállítóknak is sokkal nehezebb dolga van, míg a boltba érkezik a hús. Azonban a hentes trükkjével biztosra mehetünk, friss darabot tartunk-e a kezünkben. Ehhez pedig nem kell más, csak az ujjunk!

Hentespultba nyúló kéz
A hentes elárulta trükkjét: az ujjadat használd, hogy lásd, friss hússal van-e dolgod

Nem elég, ha azt látod, hogy a hús csomagolása sérülésmentes, vagy ha éppen pultból kérted ki, akkor nincsen kellemetlen szaga, és a normálistól eltérő színe. Ha fontos számodra, hogy friss húsból készüljön az ételed, akkor a hentes trükkjét fogadd meg.

Az ujjpróba

Ehhez pedig nem kell más, mint hogy a pultból kikért hús csomagolásán keresztül belenyomd az ujjad a nyers hús felületébe. Ha ilyenkor szépen visszaáll a helyére, akkor friss áruval van dolgod, de ha az ujjad nyoma benne marad a húsban, akkor nem érdemes megvenni.

Ha például darált húst szeretnénk venni, akkor a legjobb megoldás, ha kérjük, hogy előttünk darálják le a kívánt mennyiséget. Ugyanis a darálás a "legjobb" megoldás arra, hogy elmismásolják a hús kétes frissességét.

Receptajánló:

Honnan lehet tudni még, hogy friss-e a hús?

A hús nyomkodásán kívül szembetűnő árulkodó jel lehet, ha a normálistól eltérő színű a hús. Ez a baromfihúsok esetében általában világos rózsaszín, míg a vöröshúsoknál vörös árnyalat a normális. A vadhúsok esetében egészen sötét, barnás vagy vöröses árnyalatot kell tapasztalni.

Ha zöldes, szürkés foltot látni a húson, semmiképp ne vegyük meg!

Árulkodó jel lehet még a hús szaga

  • nem lehet orrfacsaró bűze vagy az átlagostól kicsit is eltérőbb kellemetlen szaga
  • emellett, ha a hús nem hideg tapintásra, akkor biztosan nem tárolták megfelelően, így megindulhattak az egészségre ártalmas folyamatok
  • ha pedig a csomagolása sérült, akkor bármilyen szennyeződés rákerülhetett

Forrásunk volt.


Ezeket a konyhai tanácsokat is érdemes megfogadni:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek