Mi is kell egy átlagos, mezei, retró fasírtba? Darált hús, fűszerek, dinsztelt hagyma, zúzott fokhagyma, tojás, zsemlemorzsa (vagy áztatott kenyér). Ez egy igen egyszerű, jól ismert receptúra, nincs benne nagy meglepetés. De mi van akkor, ha nem ehetünk tojást, nincs otthon, vagy nem szeretjük? Kiválthatjuk tojáspótló praktikákkal és alapanyagokkal, melyek szintén kiváló kötőanyagként funkcionálnak, a fasírtban is - egyébiránt a zsemlemorzsának is ez a feladata.
Faírtba, vagdaltba, de süteménybe is jó lehet, ha az alábbiakból választunk - lássuk, mit használhatunk kötőanyagként!
Fontos, hogy minden felsorolt adag egy darab tojást vált ki.
- 1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz
- 1 evőkanál chiamag + 3 evőkanál víz
- 2 evőkanál őrölt zabpehely
- 100 gramm főtt, pürésített bab vagy krumpli
- 1 evőkanál csicseriborsóliszt
- 1 teáskanál étkezési keményítő
Tippek, hogy jól sikerüljön a tojáshelyettesítés:
- mindegyik alapanyagot áztassuk be, hogy az állaguk nedves, tojásszerű legyen
- a chia- és a lenmag híresen jó tojáspótlók (főleg vegán étrendben), ők zselés állagot vesznek fel vízben
- a zabpehely és a keményítő pedig ragacsos lesz, ha áztatjuk
+ tipp: beszínezhetjük a masszát kurkumával, curryporral, sáfránnyal, ha a tojás sárga színét hiányoljuk!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a konyhai tanácsokat is érdemes megfogadni: