Ezt gyúrd tojás helyett a fasírt masszájába kötőanyagként

Ne hidd, hogy fasírtot csak a régi jó, nagyiféle módszer szerint lehet sütni, tojással. Több ötletet is mutatunk a tojás helyett, és mindegyik arra hivatott, hogy egyben tartsa a masszát! Napi Tippünk következik.

Mi is kell egy átlagos, mezei, retró fasírtba? Darált hús, fűszerek, dinsztelt hagyma, zúzott fokhagyma, tojás, zsemlemorzsa (vagy áztatott kenyér). Ez egy igen egyszerű, jól ismert receptúra, nincs benne nagy meglepetés. De mi van akkor, ha nem ehetünk tojást, nincs otthon, vagy nem szeretjük? Kiválthatjuk tojáspótló praktikákkal és alapanyagokkal, melyek szintén kiváló kötőanyagként funkcionálnak, a fasírtban is - egyébiránt a zsemlemorzsának is ez a feladata.

Fasírtkészítés és -sütés
Tojás helyett gyúrj zabpelyhet a fasírt masszájába

Faírtba, vagdaltba, de süteménybe is jó lehet, ha az alábbiakból választunk - lássuk, mit használhatunk kötőanyagként!

Fontos, hogy minden felsorolt adag egy darab tojást vált ki.

  • 1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz
  • 1 evőkanál chiamag + 3 evőkanál víz
  • 2 evőkanál őrölt zabpehely
  • 100 gramm főtt, pürésített bab vagy krumpli
  • 1 evőkanál csicseriborsóliszt
  • 1 teáskanál étkezési keményítő

Tippek, hogy jól sikerüljön a tojáshelyettesítés:

  • mindegyik alapanyagot áztassuk be, hogy az állaguk nedves, tojásszerű legyen
  • a chia- és a lenmag híresen jó tojáspótlók (főleg vegán étrendben), ők zselés állagot vesznek fel vízben
  • a zabpehely és a keményítő pedig ragacsos lesz, ha áztatjuk

+ tipp: beszínezhetjük a masszát kurkumával, curryporral, sáfránnyal, ha a tojás sárga színét hiányoljuk!

Forrásunk volt: 1, 2.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai tanácsokat is érdemes megfogadni:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...