A helytelen táplálkozás kinyírja a száj hasznos baktériumait – előzd meg, így!

A szánkban több millió, az egészségünk szempontjából hasznos mikroorganizmus található, amiket a rossz táplálkozással sajnos elpusztítunk. 

A szánkban sokféle mikroorganizmus található, ám legnagyobb számban a baktériumok vannak jelen, amik jótékony hatással vannak a szervezetre - ugyanakkor a helytelen táplálkozás, a vegyszerekkel kezelt és adalékanyagokkal kevert élelmiszerek, a stressz és a helytelen életmód mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ne csak a bélflóránk, a de a szánk létfontosságú mikróbái is elpusztuljanak - vagy épp ellenünk forduljanak.

A szájban mintegy hétszáz baktériumfaj létezhet, ám egy emberben ezek közül mindössze úgy háromszáz él. Ezek a baktériumok nemcsak egymásra vannak hatással, de hordozójukra, vagyis ránk is. Kiveszik a részüket az emésztésből, megvédenek a kórokozóktól, védik a fogainkat, az ínyünket; és olyan kemikáliákat termelnek, amik segítenek fenntartani a szervezet egészséges működését - vagy épp betegségekhez vezetnek.

Ahogy nekünk, úgy a mikróbáknak is tápanyagra van szükségük, a nyálban pedig rengeteg ilyet találnak.

“Ahogy az algák megtapadnak egy hajó oldalán, úgy biztosítanak a fogak és az íny tökéletes felületet a baktériumok számára” - magyarázza dr. Julian Simmons melbourne-i kutató, aki hozzáteszi, míg egyes baktériumok eleve a szánkban vannak, “mások” csak akkor “költöznek be”, ha megfelelőek a körülmények.

A Melbourne Egyetem kutatói arra keresték a választ, hogy a megfelelő étrenddel hogyan javítható a száj flórája. A vizsgálatban ezerötszáz kísérleti alany vett részt, akik azon kívül, hogy nyálmintát adtak, életkörülményeikről és táplálkozási szokásaikról is részletesen beszámoltak. A mintákból kiderült, hogy az orális mikróbák egyre kevésbé változatosak, a szánk egészsége pedig - a modern étrendnek köszönhetően - egyre romlik.

Kimutatták hogy... :

... a cukrot és a finomított szénhidrátot erős savvá alakítják át a baktériumok, és mivel ezekből egyre többet fogyasztunk, egyre több lesz a szánkban a sav mennyisége is. Ez nemcsak a fogak és az íny állapotát rongálja, de az emésztőrendszerre is kihat.

Így védjük a mikróbákat:

  • Legyünk tudatosak! Napról-napra fogyasszunk kevesebb cukrot és finomított szénhidrátot!
  • Hacsak a fogorvos nem javasol mást, ne használjunk szájvizet, de használjunk napi rendszerességgel fogselymet, és naponta kétszer mossunk fogat!
  • A felmérésből kiderült, a felnőttek 88 százaléka nem fogyaszt napi szinten elegendő zöldséget, 55 százalékuk pedig mindössze egyszer eszik egy nap.
  • Táplálkozzunk változatosan, naponta ötször, kisebb adagokban!

Ezeket olvastad már?

via

Címlapkép: Getty Images

Címlapról ajánljuk

Így főzz a családnak elegáns karácsonyi menüt 10.000 forintból

Az idei évben mondhatni, eltolódtak a prioritások a karácsonnyal kapcsolatban: spórolni kell, visszafogni magunkat a nehéz gazdasági helyzetben. Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, én személy szerint úgy vélem, hogy a korlátok mindig jó hatással vannak a kreativitásra. Így született meg az alábbi olcsó karácsonyi menü is, amit kreatívan, mindössze 10.000 forintból főztem meg.

Lakos Benedek

További cikkek