Ez az egyszerű, mindennapi étel győzheti le az éhezést

Az egyik leghétköznapibb élelmiszerből, a kenyérből készítették el tudósok azt a szuperételt, ami fontos tápanyaghoz juttatja az éhezőket. 

A Melbourne Egyetem kutatói kísérleteik során abból az alapgondolatból indultak ki, hogy a kenyér az egyik legkedveltebb és legtöbbet fogyasztott élelmiszer szerte a nagyvilágban, minden országban és kultúrában megtalálható, így egy olyan búza “tervezésébe” kezdtek, ami olyan fontos tápanyaghoz juttatja az alultápláltakat, mint a vas és a cink.

Szakértők a létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok hiányára, az elégtelen táplálkozásra a “rejtett éhezés” kifejezést használják, amit nem kalóriákban mérnek, sokkal inkább a teljesítőképesség és az egészség megromlásában. A vashiány következtében kialakuló vérszegénység például komoly veszélyt jelent a nők és a gyerekek számára, míg a cink hiánya az immunrendszer gyengüléséhez és alultápláltsághoz vezet.

A “szuperkenyér” kikísérletezésében az jelentette a legnagyobb gondot, hogy bár a termőföld tartalmaz vasat, a növények magjainak vastartalma alacsony - márpedig ez az, amit a legtöbbször fogyasztunk. A kutatócsoport génmanipuláció segítségével olyan búzát “alkotott”, aminek magas vas- és cinktartalma akkor sem “veszik el”, ha a búzából lisztet készítenek. A következő kihívás most már csak abban rejlik, hogy a találmányt eljuttassák azokba a régiókba, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek