Ennyivel hosszabbíthatja meg az életet a házimunka

Sokszor a hátunk közepére sem kívánjuk, pedig a házimunka vagy éppen a kertészkedés évekkel meghosszabbíthatja az életünket. Hogy pontosan mennyivel? Az attól is függ, férfiról vagy nőről van szó.

Akár három évvel tovább is élhetnek azok a nők, akik rendszeresen végeznek otthon házimunkát, a férfiak azonban csak egy évet nyerhetnek hasonló műveletekkel. Ahogy azonban az a Universal Medical Center kutatásából kiderül, van olyan kétkezi munka, amivel a férfiak is plusz éveket nyerhetnek.

Ennyivel hosszabbíthatja meg az életet a házimunka

Ahogy arról a Dívány.hu beszámolt, mind a házimunka, mind pedig a kertészkedés meghosszabbítja az életet dr. Klodian Dhana és csapata szerint. A kutatók több mint hétezer férfit és nőt kérdeztek meg szokásaikról és a házimunkához való viszonyukról, majd néhány évtizeddel később újra megvizsgálták a résztvevőket. Arra jöttek rá, hogy a ház körüli munkák hozzásegítik a nőket a hosszabb élethez, ugyanis azok az 55 év feletti nők, akik kevesebbet dolgoznak a ház körül, átlagosan 83 évig élnek, a rendszeres házimunkát végzők azonban megélik a 86 éves kort.

Ellentétben a nőkkel, a férfiakról nem mondható el ugyanez, a házimunka ugyanis csak egy évvel, a ház körüli munka, kiváltképp a kertészkedés azonban a férfiak életét is három évvel hosszabbítja meg.

A British Journal os Sports Medicine című lapban megjelent cikk szerint azoknál, akik hetente legalább egyszer 10-60 percen keresztül közepesen megterhelő munkát végeznek, 20 százalékkal csökken a betegség miatti elhalálozás esélye, heti 2,5-5 óra hasonló munkával ez az esély 31 százalékra nőtt.

A kerti munka nemcsak a testnek, de a léleknek is jót tesz, oldja a stresszt és a szorongást, továbbá csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.