Az ok, ami miatt érdemes rendszeresen házimunkát végeztetni a gyerekkel

Kiderült, hogy igazán jó hatással van a gyerekek jövőjére az, ha a szülő rendszeresen végeztet vele házimunkát.

A tudomány többször bebizonyította, hogy ha azt szeretnénk, hogy gyerekeinkből kiegyensúlyozott felnőttek legyenek, akkor a házimunkának szükségszerűnek kell lennie – írja a Sokszínűvidék.

A Harvard Gazette egy 75 évig tartó longitudinális tanulmányról írt, amelyben kiderült, hogy mi az a két legfontosabb dolog, ami egészséges, boldog és sikeres életet eredményez. Nem meglepő módon az egyik a szeretet, a másik pedig a munkakedv.

Az ok, ami miatt érdemes rendszeresen házimunkát végeztetni a gyerekkel

Míg a szeretet az önbecsülésből és külső élményekből, ingerekből fakad, a munkakedv azokból a feladatokból ered, amelyeket gyermekként elvállalnak.

Kezdjük el minél korábban

Ha a gyerek nem végzi el az alapvető házimunkát, mint például a rendrakást a szobájában, a porszívózást, a mosogatást vagy éppenséggel valamilyen könnyű kerti munkát, az azt jelenti, hogy valaki más teszi ezt meg helyette. Így nemcsak a munkától mentesül, hanem attól is, hogy megtanulja, vannak feladatai, amelyeket el kell végeznie.

A szakemberek szerint az a legjobb, ha a szülők újradefiniálják a sikerélmény fogalmát. Az élet sokkal több, mint egy orvosi diploma vagy egy ösztöndíj megszerzése.

Fontos tehát hogy, a siker relatív, nem biztos, hogy a gyermekünknek ugyanazt jelenti, mint nekünk, de nagy valószínűséggel sikeresek lesznek és boldogulnak, ha támogatást és bátorítást kapnak azoktól, akiknek véleményét nagyra értékelik. Ez pedig a gyerekkorral kezdődik.

A fölösleges különórák helyett érdemes apró háztartási munkákat adni gyermekünknek

Dolgozzon meg érte!

A fölösleges különórák helyett jobb, ha apró háztartási munkafolyamatokat bízunk gyermekünkre, melyeket következetesen ellenőrzünk, és néha jutalmazunk is. Gyermekünk így tanulja meg, hogy ha valamire szüksége van, akkor azért meg kell, hogy dolgozzon.

Azok a gyerekek, akik már fiatalon felelősséget vállalnak, azok felnőttként sikeres emberekre jellemző bátorsággal és motivációval rendelkeznek.

Bár nem könnyű rávenni a fiatalokat arra, hogy elvégezzék a házimunkát, mégis hatalmas mérföldkő, ha szájhúzás nélkül azt teszik, amit mondunk nekik.

Legyen egyensúly

Az otthon végzett munka tehát fontos lépcső a személyiségfejlődésben, de ne felejtsük, a gyerekeknek továbbra is gyerekeknek kell maradniuk. Ne terheljük őket túl, ne terheljük le őket túlzottan házimunkával és felelősséggel abban a reményben, hogy sikeresek legyenek felnőttként.

A házimunka nagyszerű nevelőeszköz, említi Julie Lythcott-Haims:

Azáltal, hogy a szülők házimunkára szoktatják gyerekeiket, megtanítanak nekik egy nagyon fontos dolgot: a munkát el kell végezni, mert az élet része. Ez nem csak rólam szól és arról, hogy mire van szükségem egy adott pillanatban.


Még több házimunka:

Címlapról ajánljuk

További cikkek