#HÁZIMENZA – Lendvai Lilla megsütötte nekünk a lehető legtökéletesebb olasz házi pizzákat

Az elmúlt időszak tumultusában, kicsiben ugyan, de mégis születtek pozitív dolgok. Az otthon eltöltött idő alatt lelassultunk, új dolgokat fedeztünk fel. Például az otthonfőzés szeretetét. A Nosalty és a Delonghi közös sorozata, a #HÁZIMENZA ezt a szeretetet mutatja be, néhány kreatív gasztroarc segítségével. A sorozat legújabb részében Lendvai Lilla stylist otthonában jártunk, aki beavatott minket az eredeti olasz pizza házi elkészítésének rejtelmeibe. (x)

Új kalandra hívunk titeket

A tavalyi #HÁZIMENZA kezdeményezésünk folytatásaként elindítottuk a #HÁZIMENZA című videós sorozatot, melyben a karantén alatt benépesedett Facebook-csoport inspiráló, kreatív tagjainak otthonába és konyhájába látogatunk el, hogy bemutassuk, kinél mi és hogyan fő otthon.

A Magyarországon egyedülálló gasztroportréban már nem a korábbi „maradj otthon” üzeneten van a hangsúly, hanem annak intim bemutatásán, hogy milyen szerepet tölt be életükben a konyha, hogyan zajlik az otthonfőzés, milyen fogásokból áll náluk a házikoszt, milyen gyökereik vannak a gasztronómiában, honnan inspirálódnak, és hol szerzik be az alapanyagokat, kedvenc konyhai eszközeiket. Néha még egy-egy örökké emlékezetes gasztrosztorit is meghallgathatunk.

A sorozat betekintést enged a magyar gasztronómiai és kreatív szakma ismert és civil személyeinek konyhájába, amit egy bensőséges beszélgetés és vizuálisan is impulzív főzés varázsol egyszerre szórakoztatóvá és inspirálóvá. Indulhatunk?

A fenntarthatóság jegyében

Lendvai Lilla stylist, aki egy fenntartható ruhaüzletet vezet, vállalkozása a körforgásos gazdaságon alapszik. Ahogy az üzletben is minden darab gazdára talál, semmi nem vész kárba, úgy Lilla konhyája is hasonló elvek szerint működik.

De mit is jelent ez pontosan? Lilla szerint minden a tudatosságon és a minimális odafigyelésen múlik, már ezzel a két dologgal rengeteget lehet tenni az ügy érdekében.

A legnagyobb ellenségünk az, ha kidobunk valamit

- állítja Lilla. A kukába kerülő étel nemcsak nekünk, de a bolygónak is veszteség. Szerencsére könnyedén fel lehet venni a harcot a pazarlással. Ahogy Lilla mondja, a fenntarthatóság a konyhában az alapanyagok pontos vásárlásán múlik, hiszen nagyon fontos, hogy ne vegyünk semmi feleslegeset.

„A fenntarthatóság a konyhában a vásárlásnál kezdődik!”

A házi szakács két legnagyobb segítőtársa egy pontos bevásárlólista és egy bejáratott receptgyűjtemény, ezekkel a tudatosság maximális, a pazarlás és költekezés pedig minimális lehet.

Egy stylist bevásárlási tanácsai

Lilla egy érdekes párhuzammal támasztotta alá a tudatos bevásárlás fontosságát: érdemes inkább kevesebb, de jó minőségű alapanyagot venni, így biztosak lehetünk abban, hogy csak az került a kosarunkba, amire tényleg szükségünk van. Csakúgy, mint a ruhák esetében.

És ezt a szabályt nemcsak mondja, hanem be is tartja: ha teheti, a környékbeli piacokon, zöldségeseknél vásárol, általában termelői termékeket, alapanyagokat.

Piacról a konyhába

Fontos az, hogy a tányéron mi szerepel

- kötötte össze a bevásárlás témakörét a főzéssel Lilla. Nála ugyanis ez az egyik legfontosabb a főzésben: pontosan ismerni a felhasznált alapanyagokat.

E mellé pedig már csak pár ötletes, egészséges és változatos recept kell. Ilyen téren Lilla számára fő a praktikus változatosság: az olyan receptek a kedvencei, amelyek többféle módon is felhasználhatóak.

Így mindig akad mit főzni, legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy ráérős hétvégi főzőcskézésről a gyerekekkel. Hiszen az is nagyon fontos, hogy a kicsik is részt vegyenek a folyamatban, lássák, hogy otthon mindig friss, laktató és egészséges ételeket lehet készíteni. Lilla is ezt szeretné elérni, hogy a gyermeke az otthon főzött ételek kellemes élményével nőjön fel.

Tényleg olasz alapanyagokat használjunk hozzá, IDE kattintva megnézheted a receptet / Fotó: Simon Gábor (Nosalty)

Ahogy mondta, ebben segítségére volt az internet, többek között a Házimenza Facebook-csoport közössége is. „Nagyon jó motor volt ez számomra ahhoz, hogy akár a mindennapokba is ugyanígy be tudjam illeszteni a főzést” - árulta el nekünk.

Lilla lassan tökéletesített pizzája, minden alkalomra

Lilla életében nagyon fontos szerep jut az utazásnak, és bizony a konyhájában is megjelennek olyan ételek, amelyeket egy-egy külföldi úton ismert meg, majd otthon megtanult elkészíteni. A pizza azonban nem ezen ételek egyike.

Ennek ugyanis egy sokkal személyesebb története van: Lilla édesapja miatt ismerte meg az autentikus olasz pizzát, mivel ő nagyon sok nemzetközi ételt eredeti formájában készített el nekik.

Lilla lassan tökéletesített pizzája, minden alkalomra, recept ITT / Fotó: Simon Gábor (Nosalty)

Ezekből a gyökerekből (több évnyi kísérletezés és tökéletesítés után) nőtt ki Lilla saját receptje, ami elhozza a házi körülmények között elérhető, lehető legtökéletesebb olasz pizza élményét. Ez önmagában egy elég nehéz feladat, Lilla szerint azonban néhány rafinált trükkel nemcsak lehetséges, de egyszerű is.

Ami igazán fontos, hogy jó minőségű, tényleg olasz alapanyagokat használjunk hozzá.

Tehát mind a paradicsom, mind a sajt és a liszt autentikus olasz legyen, inkább ne keverjük a különböző nemzetek sajtjait és más hozzávalóit a dologba.

Ami Lilla szerint igazán csodálatos a pizzában, hogy (a közhiedelemmel ellentétben) egyszerre lehet gyors hétköznapi fogás és nyugalmasan megsütött különlegesség is. Sőt, családi program is kerekedhet belőle, ha a többieket is bevonjuk a folyamatba.

Nem mellesleg, a fenntarthatóság témájához visszacsatolva, Lilla még hozzáfűzte:

„Ahány pizzát elkészítek otthon, annyi zsíros pizzásdoboz nem kerül a kukába”.

Lehet ennél több előnye egy ínycsiklandó ételnek?

Készítsétek el ti is Lilla házi olasz pizzáit, a receptet itt találjátok!

Tudj meg még többet a Delonghi készülékeiről itt!


Olvass még több érdekes #HÁZIMENZA történetet, és készítsd el a recepteket:

Címlapról ajánljuk

További cikkek