#HÁZIMENZA – Erdőháti Áron kedvenc lélekmelengető őszi levesével várt minket

Az elmúlt időszak tumultusában, kicsiben ugyan, de mégis születtek pozitív dolgok. Az otthon eltöltött idő alatt lelassultunk, új dolgokat fedeztünk fel. Például az otthonfőzés szeretetét. A Nosalty és a Delonghi közös sorozata, a #HÁZIMENZA ezt a szeretetet mutatja be, néhány kreatív gasztroarc segítségével. A sorozat legújabb részében Erdőháti Áron gasztrofotóshoz néztünk be, aki egy hangulatos őszi levest főzött nekünk. (x)

Új kalandra hívunk titeket

A tavalyi #HÁZIMENZA kezdeményezésünk folytatásaként elindítottuk a #HÁZIMENZA című videós sorozatot, melyben a karantén alatt benépesedett Facebook-csoport inspiráló, kreatív tagjainak otthonába és konyhájába látogatunk el, hogy bemutassuk, kinél mi és hogyan fő otthon.

A Magyarországon egyedülálló gasztroportréban már nem a korábbi „maradj otthon” üzeneten van a hangsúly, hanem annak intim bemutatásán, hogy milyen szerepet tölt be életükben a konyha, hogyan zajlik az otthonfőzés, milyen fogásokból áll náluk a házikoszt, milyen gyökereik vannak a gasztronómiában, honnan inspirálódnak, és hol szerzik be az alapanyagokat, kedvenc konyhai eszközeiket. Néha még egy-egy örökké emlékezetes gasztro-sztorit is meghallgathatunk.

A sorozat betekintést enged a magyar gasztronómiai és kreatív szakma ismert és civil személyeinek konyhájába, amit egy bensőséges beszélgetés és vizuálisan is impulzív főzés varázsol egyszerre szórakoztatóvá és inspirálóvá. Indulhatunk?

Út a gasztrofotózás világába

Erdőháti Áron gasztrofotós, azonban ez nem volt mindig így. Kapcsolata a gasztronómiával igen szövevényes módon alakult ki, néhány kisebb kitérővel jutott el az ételek fényképezéséhez. Először, rögtön a gimnázium után, a vendéglátás világa csábította el, így szakácsnak tanult.

Erdőháti Áron kedvenc lélekmelengető őszi levesével várt minket, a receptért kattints IDE

A szakácsévek tanulságai azonban idővel más irányba terelték, és a tűzhely mellől inkább a fényképezőgép állványa mögé állt. Az ételek elkészítésének tudománya már a zsebében volt, azonban azok lefotózását már saját maga tanulta meg, teljesen önálló módon.

Áron elmondása szerint azonban nem egyszerűen azt próbálja elérni, hogy szép képeket készítsen gusztusos ételekről.

Az alkotás során leginkább az érdekli, hogy mi az adott fogás története: honnan származik, ki készítette?

Mit rejt egy gasztrofotós konyhája?

Nos, természetesen rengeteg kelléket: tányérokat, evőeszközöket, dekortárgyakat, tehát mindent, ami különlegesebbé tesz egy adott ételt, egy adott fotót. Áron szenvedélyes bolhapiac-látogató, itt szerzi be kincseinek nagy részét.

Egyik legbüszkébb szerzeménye egy Zsolnay sütőtálszett, amiben szívesen készít sült húsokat, zöldségeket, persze a Zsolnay mellett ugyanúgy megfér a polcon egy kopott, görbe bádogtepsi is. Áron elmondása szerint ugyanis sosem lehet tudni, hogy mire lesz szükség egyszer egy adott képhez. Előbb-utóbb minden lencsevégre kerül.

De a konyha nemcsak a tányérokról, hanem a benne készülő ételekről is szól. Amikor Áron otthon főz, elsősorban a barátait szereti megvendégelni, számára másokkal együtt teljes az étel élvezete.

A főzés nekem egy közösségi élmény, magamnak nem állok neki főzni

- árulta el nekünk. És ha már ott a társaság, szereti őket is bevonni a folyamatba, így a főzés tényleg közös program lesz.

Számára maga az étkezés, az alkalom, a megterítés és a baráti beszélgetés a fontosabb, ez a a lényeg, ezen túl szinte már mindegy is, mi kerül az asztalra.

Áron őszies, olasz zöldséglevese

No de azért mégsem teljesen mindegy. Áron kifejezetten szereti a tésztákat, és összességében az olasz konyhát. Ezért, amikor ellátogattunk hozzá, egy hangulatos, őszies zöldséglevest készített nekünk, ami leginkább egy minestronera hasonlít.

Áron őszies, olasz zöldséglevese, recept ITT

A zöldségeket általában a piacon veszi, termelőktöl, hiszen itt mindig friss és bőséges az áru. A leves további alapanyagai között pedig egy olasz bab- és gabonakeverék szerepel, ami igazán különlegessé teszi a fogást.

Áron azt is elmondta nekünk, hogy sok kedves emléke fűződik ehhez az ételhez. Elsősorban akkor készíti, ha a barátaival túrázni mennek, és az erdőben szükségük van egy kis felmelegítésre. Ilyenkor, a termoszból kortyolva kész kincs ez a leves.

Készítsétek el ti is Áron őszi zöldséglevesét, a receptet itt találjátok hozzá!

Tudj meg még többet a Delonghi készülékeiről itt!

Címlapról ajánljuk