Így edd a gombát, hogy ne fájjon tőle a hasad

A különböző gombafélék nem mindenki gyomrával kíméletesek, de szerencsére egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhetjük a kellemetlen panaszokat.

A tavasznak köszönhetően rengeteg gombaféle megjelenik az erdőben, többek között a kucsmagomba is. Ez a gombafajta azonban több veszélyt is hordoz magában, hiszen ha nem megfelelően készítjük el, akkor könnyedén okozhat hasfájást, továbbá egy mérgező fajtával is könnyen összekeverhető.

A kucsmagomba több veszélyt is hordoz magában

Szerencsére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) segít a kucsmagomba felhasználásában. Egyik levélírójuk arra volt kíváncsi: mérgező-e a kucsmagomba? A hivatal a Facebook-oldalán osztotta meg a választ, melyben kitérnek többek között arra is, hogyan kell elkészíteni ezt a gombafélét, hogy ne okozzon problémát.

Hogyan készítsük el a kucsmagombát?

A kucsmagomba NEM mérgező, allergiás reakciókat és gyomorproblémákat azonban okozhat. A kellemetlenségek elkerülése érdekében tehát minimum 20 percig ajánlott főzni vagy sütni fogyasztás előtt.

Erre figyeljünk a begyűjtésekor!

A kucsmagomba süvege tojásdad, a lép sejtjeihez hasonlóan barázdált, színe fehéres-szürkésbarna, őzbarnának is mondják. Felszíne nem különül el élesen a tönktől. A süveg és a tönk is belül üreges.

Mivel ezt a gombát könnyű összekeverni több mérgező gombafajtával is, így mindenképpen mutassuk meg egy gombaszakértőnek, mielőtt megennénk!

Forrásunk volt.


Még több izgalmas alapanyag:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért nem ajánlott télen 8 és 10 óra között szellőztetni...

Télen mindannyian szeretnénk friss levegőt a lakásba engedni anélkül, hogy közben a meleget is kiengednénk. Nem mindegy azonban, mikor nyitjuk ki az ablakot: a rosszul időzített szellőztetés többet árthat, mint használ. Mutatjuk, mikor érdemes télen ablakot tárni, hogy a levegő is felfrissüljön, és a fűtésszámla se szaladjon meg.

Top Receptek