Halat a kicsiknek!

Manapság gyakran találkozunk azzal az üzenettel, hogy a halfogyasztás egészséges. Mit is kell értenünk ezalatt és hogy érvényesíthejük a halak jó tulajdonságait kisgyermekünk étrendjében?

{node=1014}

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a halakat is húsféleségnek tekinthetjük. Jelentős a fehérje-, és fajtától függően, viszonylag alacsony a zsírtartalmuk. Magas víztartalmuk miatt könnyen emészthetőek, de ez okozza fokozott romlandóságukat is. A frissen vásárolt halat lehetőleg készítsük el még aznap vagy tisztítás után fagyasszuk le.

A halakat leginkább magas omega-3 zsírsavtartalmuk miatt ajánlják nap mint nap, legyünk azonban tisztában azzal, hogy ez elsősorban a tengeri halakra, a hazai kínálatból pedig a busára jellemző. Ez persze ne tántorítson el minket az édesvízi halak fogyasztásától sem.

Még több halfajtát itt találsz

Ma nincs egységes ajánlás arra vonatkozóan, hogy a kisgyermekek étrendjébe mikortól vezethető be a hal. Az óvatosabbak, a halak potenciális allergizáló hatása miatt 3 éves kor előtt nem ajánlják, mások korábban is kínálják. Mindenesetre erre az alapanyagra is igaz, hogy fokozatosan vezessük be a kicsi étrendjébe, és figyeljük, hogy nem vált-e ki allergiát.

Ma már itthon is széles kínálatból válogathatunk. Vásárolhatunk lazacot, pisztrángot, makrélát, tonhalat, vajhalat, tőkehalat, harcsát, pontyot, busát... Vehetünk filét vagy ki is filézhetjük a halat magunk. A kisgyermek tányérjára soha ne kerüljön hal egyben vagy szeletben, mindig vizsgáljuk át alaposan a neki szánt falatokat, hogy biztosak lehessünk a szálkamentességben.

A friss halakból készíthetünk sűrű, mediterrán típusú halleveseket, ragukat, csőben sütve az egész családnak megfelelő egytálételeket. Ha nem tudunk elrugaszkodni a hazai halfogyasztás alapjául szolgáló rántott haltól, ha tehetjük, akkor se a bolti félkész halrudacskákat válasszuk, hanem készítsük el ezek otthoni változatát magunk. Gyermekünknek sütőben, bő zsiradék nélkül sütve. Süthetjük sütőben, sütőzacskóban, grillezhetjük kevés olajon, fűszerezzük változatosan.

A füstölt, adalékanyagokat, hozzáadott sót tartalmazó halkonzervek ne legyenek rendszeres részei a kisgyermek étrendjének! Ha mégis ezekhez nyúlunk, válasszuk a nem füstölt, nem túl fűszerezett változatokat.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!

Soha ne tárold nejlonban ezt a 7 zöldséget

Manapság sajnos szinte elkerülhetetlen a nejlonzacskók használata, és ez nemcsak a környezetünkre van káros hatással: az alábbi zöldségek is megsínylik, ha hosszabb időt töltenek el a műanyag fogságában.