Halat a kicsiknek!

Manapság gyakran találkozunk azzal az üzenettel, hogy a halfogyasztás egészséges. Mit is kell értenünk ezalatt és hogy érvényesíthejük a halak jó tulajdonságait kisgyermekünk étrendjében?

{node=1014}

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a halakat is húsféleségnek tekinthetjük. Jelentős a fehérje-, és fajtától függően, viszonylag alacsony a zsírtartalmuk. Magas víztartalmuk miatt könnyen emészthetőek, de ez okozza fokozott romlandóságukat is. A frissen vásárolt halat lehetőleg készítsük el még aznap vagy tisztítás után fagyasszuk le.

A halakat leginkább magas omega-3 zsírsavtartalmuk miatt ajánlják nap mint nap, legyünk azonban tisztában azzal, hogy ez elsősorban a tengeri halakra, a hazai kínálatból pedig a busára jellemző. Ez persze ne tántorítson el minket az édesvízi halak fogyasztásától sem.

Még több halfajtát itt találsz

Ma nincs egységes ajánlás arra vonatkozóan, hogy a kisgyermekek étrendjébe mikortól vezethető be a hal. Az óvatosabbak, a halak potenciális allergizáló hatása miatt 3 éves kor előtt nem ajánlják, mások korábban is kínálják. Mindenesetre erre az alapanyagra is igaz, hogy fokozatosan vezessük be a kicsi étrendjébe, és figyeljük, hogy nem vált-e ki allergiát.

Ma már itthon is széles kínálatból válogathatunk. Vásárolhatunk lazacot, pisztrángot, makrélát, tonhalat, vajhalat, tőkehalat, harcsát, pontyot, busát... Vehetünk filét vagy ki is filézhetjük a halat magunk. A kisgyermek tányérjára soha ne kerüljön hal egyben vagy szeletben, mindig vizsgáljuk át alaposan a neki szánt falatokat, hogy biztosak lehessünk a szálkamentességben.

A friss halakból készíthetünk sűrű, mediterrán típusú halleveseket, ragukat, csőben sütve az egész családnak megfelelő egytálételeket. Ha nem tudunk elrugaszkodni a hazai halfogyasztás alapjául szolgáló rántott haltól, ha tehetjük, akkor se a bolti félkész halrudacskákat válasszuk, hanem készítsük el ezek otthoni változatát magunk. Gyermekünknek sütőben, bő zsiradék nélkül sütve. Süthetjük sütőben, sütőzacskóban, grillezhetjük kevés olajon, fűszerezzük változatosan.

A füstölt, adalékanyagokat, hozzáadott sót tartalmazó halkonzervek ne legyenek rendszeres részei a kisgyermek étrendjének! Ha mégis ezekhez nyúlunk, válasszuk a nem füstölt, nem túl fűszerezett változatokat.

Címlapról ajánljuk

További cikkek