Hagymaleves az örök kedvenc. Forrón a legjobb!

A téli estéken, ha nincs kedvünk kimozdulni, a főzés akár egy külön esti program is lehet. Kellemes zenére, egy pohár borral, igazi lélekmelengető fogásokat készíthetünk.

Julia Child francia hagymalevese

A hideg, szeles, esős esték beköszöntével nálam elkezdődik a bezárkózás, a nagy esti filmezések és persze a forró levesek időszaka is. Nem mintha különösebben fázós lennék, de őszintén szólva el sem tudnám képzelni ezt az időszakot tartalmas, forró, nem csupán a testünket, hanem a lelkünket is átmelengető fogások nélkül. Ezek segítenek átvészelni a téli időszakot. Az egyik kedvencem a hagymaleves, aminek az elkészítése általában egy egész estés program. Közben francia sanzonokat hallgatok, száraz fehérbort kortyolgatok és kikapcsolódom. Semmi rohanás, semmi stressz, nem csak úgy összecsapom a vacsorát, hanem egy külön programmá változik az elkészítése. Bevallom, az eredeti változatot nem kedvelem igazán, de most, hogy Párizsban is belekóstoltam, úgy döntöttem, hogy teszek egy kísérletet vele.

Természetesen a francia főváros minden kis bisztrójának étlapján ott szerepel ez az egyszerű, ám mégis karakteres fogás, a Soupe à l'Oignon, persze tejszín nélkül. A mai változata, marhahús leves alapból és karamellizált hagymából, még a 18. században lett ismert. Itt is érvényesül az ahány ház, annyi szokás elve, mivel akad, aki a brandyre, akad, aki a fehérborra esküszik, ha erről a levesről van szó. A döntés egyszerű lehet, hiszen attól is függ, hogy épp mi van otthon, készleten. Ez ugyancsak igaz a sajtra is, bár érdemes valami karakteresebbet választani hozzá, mondjuk gruyère-t vagy cheddart. Mindennek az alapja pedig természetesen a vaj és egy kis olívaolaj.

Szeretem, ha bőven van hagyma a levesben, így ha egy fajtából készítjük, akkor két-három nagy fej hagymát javasolnék személyenként. Az igazán finom hagymaleves titka a karamellizálásban rejlik, nem szabad elsietnünk, bőven hagynunk kell időt, hogy a hagyma a megfelelő színt, állagot elérje, alacsony hőfokon, bő zsiradékon. Ezt segítendő egy kis cukrot vagy mézet is adunk hozzá.

Francia hagymaleves

Miért éppen francia hagymalevest főzzünk ma? Hamar elkészül, sokféle ételhez passzol, és a hozzávalók általában fellelhetők otthon. Ildikó makói hagymalevese után szabadon…

Őszi hagymaleves

Itt van az ősz, itt van újra, és ugyebár megnő az igényünk a levesek iránt. Hagymám volt bőven, gondoltam, vegyesen még finomabb. Így is lett. A növényi zsírokat tesztelgetem, most ...

Ennyi hagyma felvágása nagy kihívás is lehet, így érdemes különböző trükköket bevetni, hogy ne sírjuk végig az előkészítést. Biztosan mindenki hallott már arról, hogy ha egy kis vizet veszünk a szánkba, akkor a hagymából felcsapó illóolaj nem irritálja annyira a nyálkahártyát. Állítólag az is segít, ha pucolás előtt egy 10 percre hideg vízbe áztatjuk a hagymákat, vagy ha egyszerűen csak ülve pucolunk, és nem állunk közvetlenül felette. Én általában hagymafésűt használok, így hamar megvan és általában könnymentes a dolog. A kellemetlen szagok ellen pedig érdemes kézmosás után átdörzsölni egy kiskanál sóval a kezünket, majd forró vízzel leöblíteni.

Póréhagyma leves sonkás pitével

A rossz napok után végre újra napsütésre ébredtünk. A mai nap kertészkedéssel, házkörüli munkákkal telik, így egy gyorsan elkészíthető, könnyű, de mégis laktató ebéddel ...

Francia hagymaleves sajtos pirítóssal

A Világkonyha című szakácskönyvben olvastam ezt a receptet, és miután először elkészítettem, a családom újra és újra kérte az ismétlést. Nagyon gyorsan elkészül, és most már én ...

Ha már megvan a szép aranybarna alapunk, akkor jöhet rá egy kis liszt, majd miután kellőképpen összeforgattuk, jöhet a bor vagy a brandy, az alaplé és némi fűszer. Ne feledjük, csak olyan borral főzzünk, amit magunk is szívesen meginnánk. A továbbiakban pedig lassú tűzön főzzük egy 30-40 percig. Innentől kezdve pedig igazán csak rajtunk múlik a befejezés. A bagett és a sajt összeolvadva kerülhet a tányérunk aljára vagy a tetejére is, össze is süthetjük, vagy egyszerűen csak mellé tálalhatjuk, ahogy szeretnénk. Bon appétit!

Julia Child francia hagymalevesének receptjét itt mentheted el

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranygaluska-palacsinta

Minden, amit az aranygaluskában szeretünk, ebben a palacsintában is megtalálható. Diós habbal, édes vaníliás töltelékkel csábít a tálról a rakottas, aminek az egész család örül ...

Kókuszos-mandulás linzer

Kedvenc édességem a raffaello, szerettem volna egy hasonló ízvilágú, extrán krémes süteménnyel kedveskedni a családnak és az ismerősöknek. Ízlés szerint lehet még gazdagítani a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...