Ebben a gyümölcsben a legtöbb a C-vitamin, mégis kevesen ismerik

Hallottál már az aceroláról? Első olvasásra úgy tűnhet, mintha egy gyógyszerről lenne szó, pedig egy nagyon is ízletes, de még annál is egészségesebb gyümölcsöt rejt a furcsa név.

A barbadoszi cseresznye talán egy fokkal barátságosabb elnevezés az acerolára, ami a legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcs hírében áll. Ha szeretnéd jobban megismerni, olvass tovább!

Acerola
Ennek a gyümölcsnek van a legmagasabb C-vitamin tartalma: mégis kevesen ismerik

Az acerola egy apró, élénk piros trópusi gyümölcs, ami rendkívül hasonlít az általunk ismert cseresznyéhez, nem véletlen, hogy másik elnevezése a barbadoszi cseresznye.

Zölden leszedve 1500 mg található 100 grammjában, ami messze felülmúlja az egyébként magas C-vitamin-tartalmúnak tekintett gyümölcsöket.

Összehasonlításképpen a narancs 100 grammja 53 mg, a guava 200-230 mg, míg a csipkebogyó 400-426 mg C-vitamint tartalmaz. A barbadoszi cseresznye érett állapotában ugyan veszít egy keveset C-vitaminjából, de még így is a dobogó legfelső fokán áll.

Immunerősítő smoothie

A téli időszakban különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitamint juttassunk be a szervezetünkbe. Erre a legjobb módszer, ha rostban gazdag gyümölcsöket, és zöldségeket ...

Fermentált csipkebogyóital

Az áztatott csipkebogyóteát még egy lépéssel tovább vihetjük, ha pár napig hagyjuk fermentálódni (némi segítséggel persze). Így C-vitamintartalma is megmarad, valamint gyarapodik a ...

Fűszeres-narancsos kávékoktél

Nevezhetnénk akár folyékony aranynak is, hiszen a tündöklő narancsszirup és a L'OR LUNGO ELEGANTE kávé lágyan aranyló krémrétege tiszta eleganciát sugároz. Nem hiába lett a 20. ...

A C-vitamin fontossága vitathatatlan, elsősorban támogatja az immunrendszert, így képesek vagyunk felvenni a harcot a betegségekkel szemben, de antioxidáns hatása semlegesíti a szabadgyököket, segíti a kollagéntermelést és a vas felszívódását is.

Hogyan fogyasszuk az acerolát?

Az acerolához frissen nehezen jutunk hozzá, de feldolgozott formában, például gyümölcsléként, püréként, kapszulaként, porként, lekvárként vagy dzsemként is remek C-vitamin-forrás, és elérhető. Az acerola egyébként antioxidánsokban, A-vitaminban, kalciumban és magnéziumban is bővelkedik.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...