Tény, hogy a fagyasztás sok élelmiszer eltarthatóságát meghosszabbíthatja, de nem minden marad friss korlátlan ideig. Egyes ételek gyorsabban veszítenek állagukból, ízükből vagy tápértékükből, mint gondolnánk. Mutatjuk, melyek ezek.
Leveles zöldségek
A spenótot, a kelkáposztát és a salátát gyakran lefagyasztjuk, hogy meghosszabbítsuk az eltarthatóságukat.
Azonban magas víztartalmuk miatt a fagyasztás hatására pépessé válhatnak, és elveszíthetik az állagukat kiolvasztás után.
Emellett hosszabb fagyasztási idő után az ízük és tápértékük is csökkenhet. A legtöbb esetben érdemes a fagyasztott leveles zöldségeket három-hat hónapon belül elfogyasztani. Emellett jó ötlet blansírozni a leveleseket, mert így hosszabban megőrzik a színüket, az ízüket és a tápértéküket.
Fagyasztott húsok
A húsok lefagyasztása kényelmes megoldás lehet, de érdemes odafigyelni arra, milyen típusú húsokat tárolunk a fagyasztóban, és mióta vannak ott. A darált hús, a kolbász és a zsírosabb húsrészek sokkal gyorsabban veszítenek minőségükből, mint az egész húsdarabok. A magas zsírtartalmú húsok idővel avassá válhatnak, még fagyasztott állapotban is. Ezeket legfeljebb három-négy hónapon belül érdemes elfogyasztani.
Magas víztartalmú gyümölcsök
A leveles zöldségekhez hasonlóan bizonyos gyümölcsök magas víztartalma is negatív módon befolyásolja azok állagát.
Ennek oka, hogy a gyümölcsben lévő sejtek szétpukkannak a fagyasztás során, így amikor kivesszük őket, pépes, nem túl étvágygerjesztő lehet az állaguk.
A görögdinnye vagy a sárgadinnye például legfeljebb két hónapig tárolható fagyasztva, de a legjobb, ha frissen fogyasztjuk el. Ezzel szemben az olyan gyümölcsök, mint a bogyósok, nagyon jól fagyaszthatók, és akár egy évig is eltarthatók.
Tejterméket tartalmazó maradék ételek
A tejtermékek nem fagynak jól, mert kiolvasztáskor a bennük lévő zsírok és fehérjék eltérő sebességgel olvadnak meg, mint a víz. Ez azt eredményezheti, hogy a kiolvasztott tejtermékek vagy tejet tartalmazó maradékok darabos vagy szemcsés állagúak lesznek. Ezeket a legjobb, ha frissen fogyasztjuk vagy rövid ideig hűtve tároljuk.
Ha mégis fagyasztani szeretnénk őket, legfeljebb két-három hónapon belül fogyasszuk el. A kiolvasztás során pedig arra figyeljünk, hogy lassan melegítsük fel és kerüljük a hirtelen hőmérséklet-változást, hogy megőrizzük a minőségüket.
Kenyér és péksütemények
Bár a kenyér és a péksütemények jól fagyaszthatók, hosszabb tárolás esetén elveszíthetik ízüket és állagukat. A fagyasztóban a kenyér idővel kiszáradhat, ami állott ízt eredményezhet és a fogyasztáshoz az állaga sem lesz túl kellemes. Annyit tehetünk a jobb eredmények érdekében, hogy előre felszeleteljük a kenyeret, és mindig csak néhány szeletet veszünk ki, amennyire éppen szükségünk van. Így is három-hat hónapon belül fogyasszuk el!
Tippek a megfelelő fagyasztáshoz
Az egyik legjobb tipp, hogy címkézzük és dátumozzuk az eltett élelmiszereket: az egyértelmű jelzésekkel ellátott zacskók segítenek nyomon követni a fagyasztott készletünket, és könnyen megállapíthatjuk, hogy mikor járt le egy adott élelmiszer.
Szintén fontos, hogy ne zsúfoljuk túl a fagyasztót, ez ugyanis csökkentheti a levegő áramlását, ami egyenetlen fagyasztást okozhat. Ez nemcsak hogy rontja az ételek élvezeti értékét – kiolvasztás után –, de élelmiszerbiztonsági problémákat is hordoz.
Az optimális állag megőrzése érdekében lényeges, hogy az ételek gyorsan fagyjanak meg. Például érdemes a leveseket vékony rétegekben vagy tálcákon lefagyasztani, nem pedig nagy edényekben.
Figyeljünk, végül, de nem utolsósorban arra is, hogy konzisztens hőmérsékletet tartsunk fenn a fagyasztóban. Ideálisan -18 Celsius fok környékén legyen, hogy az ételek biztonságosak és jó minőségűek maradjanak.
Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen: