5 étel a fagyasztódban, ami hamarabb megromlik, mint gondolnád

Biztosan mindannyiunkkal előfordult már, hogy bedobtunk valamilyen maradékot a fagyasztóba, mondván, ezt később még megesszük majd. Így viszont könnyen előfordulhat, hogy olyan alapanyagok állnak a fagyasztónkban, amik már rég megromlottak – mi pedig gyanútlanul őrizgetjük őket.

Tény, hogy a fagyasztás sok élelmiszer eltarthatóságát meghosszabbíthatja, de nem minden marad friss korlátlan ideig. Egyes ételek gyorsabban veszítenek állagukból, ízükből vagy tápértékükből, mint gondolnánk. Mutatjuk, melyek ezek.

Egy fagyasztó telepakolt fiókja
5 étel a fagyasztódban, ami hamarabb megromlik, mint gondolnád

Leveles zöldségek

A spenótot, a kelkáposztát és a salátát gyakran lefagyasztjuk, hogy meghosszabbítsuk az eltarthatóságukat.

Azonban magas víztartalmuk miatt a fagyasztás hatására pépessé válhatnak, és elveszíthetik az állagukat kiolvasztás után.

Emellett hosszabb fagyasztási idő után az ízük és tápértékük is csökkenhet. A legtöbb esetben érdemes a fagyasztott leveles zöldségeket három-hat hónapon belül elfogyasztani. Emellett jó ötlet blansírozni a leveleseket, mert így hosszabban megőrzik a színüket, az ízüket és a tápértéküket.

Fagyasztott húsok

A húsok lefagyasztása kényelmes megoldás lehet, de érdemes odafigyelni arra, milyen típusú húsokat tárolunk a fagyasztóban, és mióta vannak ott. A darált hús, a kolbász és a zsírosabb húsrészek sokkal gyorsabban veszítenek minőségükből, mint az egész húsdarabok. A magas zsírtartalmú húsok idővel avassá válhatnak, még fagyasztott állapotban is. Ezeket legfeljebb három-négy hónapon belül érdemes elfogyasztani.

Magas víztartalmú gyümölcsök

A leveles zöldségekhez hasonlóan bizonyos gyümölcsök magas víztartalma is negatív módon befolyásolja azok állagát.

Ennek oka, hogy a gyümölcsben lévő sejtek szétpukkannak a fagyasztás során, így amikor kivesszük őket, pépes, nem túl étvágygerjesztő lehet az állaguk.

A görögdinnye vagy a sárgadinnye például legfeljebb két hónapig tárolható fagyasztva, de a legjobb, ha frissen fogyasztjuk el. Ezzel szemben az olyan gyümölcsök, mint a bogyósok, nagyon jól fagyaszthatók, és akár egy évig is eltarthatók.

Tejterméket tartalmazó maradék ételek

A tejtermékek nem fagynak jól, mert kiolvasztáskor a bennük lévő zsírok és fehérjék eltérő sebességgel olvadnak meg, mint a víz. Ez azt eredményezheti, hogy a kiolvasztott tejtermékek vagy tejet tartalmazó maradékok darabos vagy szemcsés állagúak lesznek. Ezeket a legjobb, ha frissen fogyasztjuk vagy rövid ideig hűtve tároljuk.

Ha mégis fagyasztani szeretnénk őket, legfeljebb két-három hónapon belül fogyasszuk el. A kiolvasztás során pedig arra figyeljünk, hogy lassan melegítsük fel és kerüljük a hirtelen hőmérséklet-változást, hogy megőrizzük a minőségüket.

Kenyér és péksütemények

Bár a kenyér és a péksütemények jól fagyaszthatók, hosszabb tárolás esetén elveszíthetik ízüket és állagukat. A fagyasztóban a kenyér idővel kiszáradhat, ami állott ízt eredményezhet és a fogyasztáshoz az állaga sem lesz túl kellemes. Annyit tehetünk a jobb eredmények érdekében, hogy előre felszeleteljük a kenyeret, és mindig csak néhány szeletet veszünk ki, amennyire éppen szükségünk van. Így is három-hat hónapon belül fogyasszuk el!

Tippek a megfelelő fagyasztáshoz

Az egyik legjobb tipp, hogy címkézzük és dátumozzuk az eltett élelmiszereket: az egyértelmű jelzésekkel ellátott zacskók segítenek nyomon követni a fagyasztott készletünket, és könnyen megállapíthatjuk, hogy mikor járt le egy adott élelmiszer.

Szintén fontos, hogy ne zsúfoljuk túl a fagyasztót, ez ugyanis csökkentheti a levegő áramlását, ami egyenetlen fagyasztást okozhat. Ez nemcsak hogy rontja az ételek élvezeti értékét – kiolvasztás után –, de élelmiszerbiztonsági problémákat is hordoz.

Az optimális állag megőrzése érdekében lényeges, hogy az ételek gyorsan fagyjanak meg. Például érdemes a leveseket vékony rétegekben vagy tálcákon lefagyasztani, nem pedig nagy edényekben.

Figyeljünk, végül, de nem utolsósorban arra is, hogy konzisztens hőmérsékletet tartsunk fenn a fagyasztóban. Ideálisan -18 Celsius fok környékén legyen, hogy az ételek biztonságosak és jó minőségűek maradjanak.

Forrásunk volt.


Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek