Gyalázatosan jó csokis keksz!

A hideg beköszöntével előtör az édesség utáni vágyunk, ilyenkor jólesik valami frissen sült, ropogós finomságot rágcsálni. Mint például ezt a gyalázatosan jó csokis kekszet.

Martha csokis keksze

Ebben a napok óta uralkodó borongós, szeles időben az embernek leginkább csak aludni, vagy heverészni lenne kedve. Meg persze egy kis édességet majszolni. Már-már a napi rutin része, hogy a délután egy pontján valaki megjegyzi, hogy úgy enne egy kis édességet. Nem csokoládét, nem cukorkát, hanem valami friss, meleg, éppen most sült finomságot. Valami egyszerűt, amit épp csak össze kell dobni, keverni egy kicsit, kavarni egy kicsit, majd mehet a sütőbe és készen is van. Az ilyen vészhelyzetekre remek megoldást nyújt az amerikaiak nagy kedvence, a csokis keksz.

Az alapanyagok beszerzése sem nagy ördöngösség, hiszen otthon biztosan lapul a fiókban mindenkinél egy kis dugi csoki, így lehet, hogy még csak ki sem kell mozdulnunk, ha friss kekszre vágyunk. Emellé pedig már csak a szokásos 'társaságra' van szükségünk. Én ha tehetem, akkor vajat használok margarin helyett, és nádcukrot fehér cukor helyett. Ez utóbbit leginkább azért, mert tapasztalataim szerint jobban kihozza az ízeket, és nem uralkodik el a cukor édessége.

Csokis keksz receptből persze szinte végtelen számú variácó létezik, szokás szerint csak rajtunk múlik a végeredmény. Érdemes többféle csokival dolgozni, esetleg mogyorót, pekándiót, vagy ha valami igazán ütősre vágyunk, akkor karamellát társítani hozzá. A következő kihívás számomra például egy sós karamellás változat lesz.

Persze nem rekedünk meg a csokis alapnál, a receptek között remek párosításokra bukkanhatunk. Érdemes a nagy klasszikusokat is tesztelni, bátran süssünk svéd gyömbéres, omlós citromos vagy skót vajas kekszet!

Zabpelyhes kókuszos keksz

A zabpelyhes kekszet is érdemes inkább otthon, saját kezűleg készíteni, aszalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal. A reggeli kávé vagy tea mellé fogyasztva tökéletes napindító, délután pedig az édesség utáni vágy egy egészségesebb ellenszere lehet.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?