Gréti: szüneti tojásos reggelik

Jó lenne minden nap meleg étellel a pocakjukban útra bocsátani gyermekeinket, de az a fránya korai kelés! A karácsonyi szünetben viszont használjunk ki minden lehetséges alkalmat a közös étkezésekre!

Mindent-bele rántotta

Iskolai szünetekben, hétvégeken és ha időmből futja, meleg reggelit készítek a gyerekeknek. Ezt a verziót úgy kísérleteztem ki, hogy minél kiadósabb legyen és mindenki örömét lelje ...

Időmilliomos, mindent bele rántotta

Na, igen! Ha több ideje volna az embernek, mi mindent el nem készíthetne csemetéi számára. Hétvégenként megengedhetjük magunknak, hogy tovább időzzünk a jó meleg ágyikóban. Ilyenkor a korán kelő aprónép farkaséhségét némi müzlibevitellel enyhítheti, amikor pedig a drága anyuka kisimult, mosolygós arccal felkel, jókedvűen lát neki a früstök megalkotásának. Nem is feltétlenül kér segítséget a terítéshez, akkurátusan vagdalja fel a zöldségeket, szeli a kenyeret, díszíti az asztalt. Én még néha azt is vállalom, hogy külön-külön megkérdezek mindenkit, hogyan kéri a rántottáját, és több menetben vagy esetleg több serpenyőben egyszerre kutyulom a „tyúkcsodát”.

Szerencsére a legtöbben a sonkás verzióra esküsznek. A legkisebb megannyi ketchuppal bolondítja, más pirítósra teszi, a nagyobbak sajtot reszelnek a tetejére.

Az igazi mégis a mindent bele rántotta. Ez annyiban különbözik a parasztreggelitől, hogy nem tartalmaz burgonyát, és annyiban a tojásos lecsótól, hogy újhagyma- és sonkaszeletekkel tarkított. A sajtszórásról nem is beszélve. Vajas pirítóssal, friss uborkával, paradicsommal, paprikával, egy pohár tejjel vagy facsart narancslével teljes értékű fogás az egész család számára.

Süssünk, süssünk sütőben

Tojásszemek a tányérból

Ha kipihentebbek vagyunk, türelmünkhöz párosul a kreativitás. Nemcsak a zöldségektől illatozó, díszelgő asztal, tojásételünk is lehet szép.

Nyár végén egy színész ismerősömmel beszélgettem. Ha ideje engedi, mindig ő készíti a családi reggelit. A gyerekeknek a konyhában tálal, kedves feleségének az ágyba viszi a paprikába ütött tükörtojást. Ez a saját védjegye, soha nem engedné ki kezéből a teflonos edény markolatát. Igazából nincs veszélyben a posztja, hiszen mindenki nagyon boldog, elégedett, és ugye büszke is az apukára!

Tojáskrém Gréti konyhájából

A nyolcvanas-kilencvenes években volt egy bár, ahol a színészek kedvezményesen fogyaszthattak, ezért nap, mint nap tragikák, komikák és hős szerelmes előadóművészek múlatták ott ...

Tojáskrém az asztalon

Ennek a tojáskrémnek tényleg sztorija van! Megint színészekkel kapcsolatos, hiszen egy olyan bárban született a receptje, ahol a nyolcvanas-kilencvenes években, nap mint nap tragikák, komikák és hős szerelmes előadóművészek töltötték szabadidejüket. A korai szakaszban a két tulajdonos hölgy, majd pultos kollégáik alig győzték kenni a szendvicseket. Én is itt szerettem bele, azóta is „gyártom” rendületlenül.

Hogyan jön ez gyermekélelmezéshez? Úgy, hogyha – szünet ide vagy oda – mégsem szeretnénk olajban bundás kenyeret vagy baconon tojást sütni, akkor előző este elkészítjük a kencét. Ennek a krémnek jót tesz egy éjszaka a hűtőben. Reggel utánasózzuk, az asztal közepére tesszük, és agyba-főbe kenhetjük vele a pirítósokat és kifliket.

Jövő héten tényleg jönnek a mostanra ígért vadételek, addig is gyakoroljunk és készüljünk a szüneti reggelikre.

Gréti

Legújabb receptek

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Hortobágyi kolbászos palacsinta

A hortobágyi húsos palacsinta egy magyar ételspecialitás, amit pörkölttel szoktak tölteni, na most én kolbászos töltelékkel készítettem, ami igen ízletes lett, az egyébként is finom ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...