Gréti: szezonvégi sütés-főzés

Gréti ezen a héten elbúcsúztatja a nyarat, de még utoljára szezonális alapanyagokból készített két szuper fogást, amit most meg is oszt veletek!

Két fantasztikus finomságról ne feledkezzünk meg, hiszen szezonjuk végét járják. Az egyik egy csonthéjas gyümölcs, a szilva. Felhasználása nagyon sokrétű. Szilvalekvárt még nem főztem, mert szerintem az igazit rézüstben, szabad tűzön kell készíteni, ami kis konyhámban nehezen kivitelezhető. A szilvapálinka készítéséhez pedig legalább egy lepárló készülék, ha nem mindjárt egy pálinkafőzde dukálna. Így maradnak a szilvás sütik, a kompót, a leves és a szósz mint kivitelezhető étkek.

Soha életemben nem ettem még olyan finom lepényt, mint amit az egyik nagyon kedves rokonunk készít. Ezt a receptet osztom most meg veletek. Arra kell csak figyelni, mennyire puha a szilva. Ha nagyon, akkor valószínűleg elég érett és édes, tehát kevesebb cukrot igényel, viszont több levet ereszt, több darált diót érdemes alá szórni, hogy felszívja. Hétvégi ebédek után jól esik egy kis közös sütizés. Ilyenkor biztosra mehetünk, mert ha elővarázsolunk egy tál szilvás lepényt, az jó eséllyel még aznap el is fog fogyni!

Szilvás receptjeinket itt találod >>

Recept: Szilvás lepény

Hozzávalók 8 főre: 50 dkg félfogós liszt, 25 dkg margarin, 2 ek. tejföl, 1 tojássárgája, csipetnyi só. A töltelékhez: 1 kg szilva, 10 dkg darált dió vagy mandula, 20 dkg cukor, fahéj ízlés szerint.

Elkészítés

  • A lisztkupac közepébe mélyedést képezünk, ide reszeljük bele a jól lehűtött margarint, nagylyukú reszelővel. Két kanál tejföllel összedolgozzuk a tésztát, melyet két félbe vágunk (az egyik picit lehet nagyobb, ez lesz a süti alja). A tészta azonnal nyújtható, de hűtőben 2-3 napig is eláll.
  • Egy nagy tepsit kikenünk a margarin papírján maradt résszel, erre helyezzük a lepény alsó részét (a nagyobbat). Villával jól megszurkáljuk és megszórjuk cukrozott darált dióval vagy mandulával.

  • Erre helyezzük a magozott, felezett szilvát szépen sorban, darabonként. Cukrot és fahéjat szórunk a tetejére, amire jöhet a felső tésztadarab. Ezt ismét megszurkáljuk villával, hogy a bent keletkező gőz szabadon távozhasson. A süti tetejét megkenjük tojássárgájával és mehet az előmelegített sütőbe. 200 fokon kb. 30 perc alatt el is készül a lepényünk. Ha készen van, pihentessük kicsit konyharuha alatt, így lesz igazán finom.

Gréti-tipp: Ha a szilvából netalán többet vásárolunk, mint amennyi a lepényhez kell, akkor tisztítva, felezve, kimagozva későbbre is fagyaszthatunk belőle.

Lecsó másképpen

A másik nagy kedvencem a lecsó. Ezt a család egyöntetű véleménye szerint nagyon jól készítem, amit alátámaszt korábbi első helyezésem is egy lecsófőző versenyen. Akkor úgy véltem, hogy lecsót nehéz elrontani. Amikor végigkóstoltam az összes versenyző lecsóját, rájöttem, akár annyira is mellé lehet nyúlni a lecsóval, hogy a gyerekek sírva könyörögnek egy jó tál spenótfőzelékért…

Ha reggeli, akkor jön az egyszerűbb változat, a tojásos lecsó vagy kevéske pirított burgonya- és sárgarépa-kiegészítéssel a parasztreggeli. Ebédre vagy vacsorára azonban az eredeti változatot tálalom. Habár ez egyszerűen megunhatatlan, de idén nyáron egy kis kertvendéglő étlapján mégis megpillantottam a következő változatot, ami igencsak felvillanyozta az érdeklődésemet.

Lecsó libamájjal

Hozzávalók 4 főre: 1 kg paprika, ½ kg paradicsom, 2 nagy fej hagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg bacon, 1 szál parasztkolbász, só, bors, pici őrölt kömény, 5 kk. csemege fűszerpaprika, ½ kg liba- vagy kacsamáj.

Elkészítés

Előkészületek

A zöldségeket tisztítjuk, a paprikát magházától megfosztjuk, karikázzuk.

A paradicsomot először pár percre forró vízbe, utána jeges vízbe dobjuk, hogy héjától könnyen megszabadíthassuk, majd szeleteljük.

A hagymát, a szalonnát és a bacont apróra kockázzuk, a kolbászt szeleteljük.

Főzés

A szalonnából jól kiolvasztjuk a zsírját, majd a bacont is mellétesszük, ennél több zsiradékra nem lesz szükségünk. Kezdődhet a hagymapirítás. A hagymaágyra először a kolbászkarikákat dobjuk, és ha gyönyörűen megszínezték az ételt, akkor félrehúzva az edényt, nehogy megégjen és megkeseredjen a fűszerpaprika, eldöntjük, mennyivel szórjuk meg.

Rádobjuk a paprikát és jól összeforgatjuk vele, majd visszatesszük a tűzre. Ha ételünk így száraznak tűnne, akkor kis vizet öntsünk alá és egy fedővel segítsünk a párolódásban! Sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint őrölt fűszerköményt tegyünk hozzá. Tíz perc elteltével a paradicsom kerül a középpontba. Aki szaftosabban szereti, ekkor megint tehet egy kis vizet alá, amivel pár perc alatt készre főzzük a lecsót.

A fő, hogy ne essen minden szét benne, a zöldségek maradjanak ropogósak és egyenként is élvezhető ízűek.

Máj készítése

Miközben párolódik a paprika, a májat 4 szeletre vágjuk és kicsi olívaolajon 2-2 percig, külön serpenyőben, megsütjük.

Tálalás

A lecsót tányérokra halmozzuk és a tetejükbe egy-egy szelet libamájat teszünk. Friss, szeletelt kenyér legyen az asztalon, hogy az isteni szaftot ne hagyjuk ebek harmincadjára a mosogató lefolyójába veszni!

Gréti-tipp: Ha piacon járunk, nézzük meg az aktuális árakat, akkor könnyen eldönthetjük, melyiket válasszuk. A libamájat, vagy a jóval olcsóbb, pecsenyekacsa-májat. Mindkettővel isteni finom lesz, ezt garantálom!

Jövő héten a tortilláról a többgyermekes anyukák megmentőjéről írok, addig is lecsózzunk még egy utolsót a családdal!

Gréti

Gréti: sulikezdés, avagy a szendvicspara >>

Gréti: a legjobb jégkása otthon készül >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!