Gréti: a legjobb jégkása otthon készül

Gréti a héten megmutatja nekünk, hogy az amerikai konyha igenis egészséges és szuper alternatívát mutat az utcai jégkása-árusok portékájára!

Lazac Amerikából

Az amerikai ételekről a legtöbb embernek először egy gyorsétterem jut eszébe, majd az ott forgalmazott ételek egészségre és testsúlyra gyakorolt káros hatása. Pedig a helyi hipermarketek széles áruválasztékát elnézve, azon nyomban felmerülhet a kérdés, miért van annyi túlsúlyos ember az Államokban. A hűtőpultokban ugyanis egymás mellett sorakoznak a szebbnél-szebb marhahúsok, lazac-, és tonhal szeletek, rákok, amelyeket előfűszerezve, zöldségekkel nyársra húzva, meglepően kedvező áron vásárolhatunk meg. Persze aki mégsem bír magával, a bevásárlás után átroboghat a szemközti fast-food üzembe és lenyomhat a torkán egy papírízű hamburgert, hogy ne maradjon éhesen a főzés idejére.

Tavalyi látogatásunk során amerikai barátaink étkezési szokásait közelebbről is megismerhettük. Kertjükben, ahogy minden helyi családnál, ott virított a grillező egység, de ők – keverék kutyuskájuk, Mango legnagyobb bánatára – nem készen kapható hamburgerpogácsákat és virslit sütöttek rajta, hanem finom, ízletes, szaftos lazacot, kukoricát, paprikát. És, hogy mit tálaltak hozzá? Párolt brokkolit!

Népszerű halak

Gyermekeim körében a lazac a tonhal után a második legkedveltebb hal, úgyhogy itthon azonnal munkához láttam és hazai körülmények között is elkészítettem ezt a finomságot. Köretként természetesen a jól bevált párolt brokkolit adtam. A terített asztal mellől csupán a trópusi kert és persze Mango kutyus lelkes csaholása hiányzott.

Tipp: A brokkolit feldobhatjuk egy kis pirított, apróra vágott baconnel vagy ugyancsak apróra kockázott, sült pirospaprikával és a pirított fenyőmag is kellemes kiegészítőjévé válhat. Ha gyermekünk kevésbé szereti a halas ételeket, meséljük el neki, mitől olyan erősek és egészségesek az eszkimók!

Tudtad?

A lazac húsa Omega–3-zsírsavat tartalmaz, mely elengedhetetlen szervezetünk számára, de annak önálló előállítására nem képes. Már a korai 1930-as években tudták, hogy a normális növekedéshez és az egészség megőrzéséhez feltétlenül szükséges. Jótékony hatásai közül a legismertebb a szívre és érrendszerre gyakorolt hatása.

Házi készítésű jégkása

Gyerkőceinkkel az augusztusi hőségben gyakran indulunk el, csak úgy fagyizni, ám sokszor előfordul, hogy a hőn áhított tölcséres csoda helyett a műízű és leginkább egy homokozó vödör színével azonos árnyalatú jégkását választják. Legutóbb, amikor láttam, hogy egymásnak mutogatják kék-zöld nyelvüket, azt gondoltam, ez így nem mehet tovább!

Édesanyám szomszédjától sokszor kapok házi készítésű feketeribizli-szörpöt.Itt az alkalom, hogy most más módon is felhasználjam! Átlátszó, félliteres, széles szájú poharakba darabolt jeget és sűrű szörpöt tettem. Az alapanyagokat botmixer segítségével két-három mozdulattal kásás állagúvá kevertem, miközben nagyon reménykedtem abban, hogy másnap nem kell majd újrafesteni a konyhafalat. A jégkása gyorsan elkészült, de még annál is gyorsabban ürültek ki a poharak. Gyermekeim pedig kijelentették: ez jobb, mint a zöldalma ízű az állatkertben!

Tippjeim:

  • Ha van a háztartásban gyümölcscentrifuga, akkor szinte bármelyik gyümölcsből, főzés nélkül, egy kis jég és méz hozzáadásával elkészíthetjük a hűsítő finomságot.
  • Vagy főzzünk gyümölcsteát, ízesítsük és hűtsük le. Öntsük jégtartóba és mehet a mélyhűtőbe. Mielőtt a tea teljesen kockává dermedne, finoman turmixoljuk össze és adagoljuk poharakba. A színes szívószálakat senki se feledje!

Használjuk ki az utolsó nyári napokat! Jövő héten a last minute-es tóparti miniszabi étkezési lehetőségeiről írok.

Addig is a lazac legyen veletek!

Gréti

Oszd meg!

Te milyen egészséges hozzávalókból készítesz vacsorát a gyerekeknek?

Itt bővebben írtunk az Omega–3 jótékony hatásairól

A rovat további cikkeiért kattints ide

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek