Gombavadászatra fel!

Az ősz nemcsak a sütőtök, gesztenye és szőlő szezonja, hanem a gombáé is. Kiránduljunk egy jót a legközelebbi erdőbe, de a kosarunkat otthon ne felejtsük!

Az egyetlen pozitívuma ennek folyton esős, idejekorán lehűlt szeptembernek, hogy az erdők és rétek telis-tele vannak a legkülönfélébb gombákkal. Ilyenkor nagy élmény - különösen kisgyerekekkel - gombavadászatra indulni, mert szinte bizonyosan sikerrel fog járni a hadjárat. Jómagam olyan családban nőttem fel, ahol a gombafajtákat igen jól ismerik, ezért az én gyerekkoromnak is meghatározó élménye volt, hogy eső után, gumicsizmában gombászni indultunk. Sajnos nekem nem sikerült elsajátítanom a gombák kellő ismeretét, illetve bizonyos fajtákról meg tudom állapítani, hogy körülbelül mik lehetnek, de nem elégséges bizonyossággal. Különösen, mióta gyerekeim vannak, véletlenül sem szeretnék semmilyen kapcsolatba sem kerülni kétes külsejű gombákkal. Ezért aztán mi már kétféle gombahatározóval indulunk kirándulni, minden gyerek kezében egy-egy bottal, azzal lehet a gombákat kifordítani a földből, vizsgálgatni, hogy a kezük semmiképp se érintkezzen a méreganyaggal. Ez azonban nekem kevés volna, ezért minden gombakörút után elvisszük a zsákmányunkat a gombabevizsgáló nénihez, aki bámulatos szakértelemmel és gyorsasággal szortírozza a gombákat, a leghalványabb kétely nélkül hajigálja a kukába a mérgezőket, majd adja át idült mosollyal a két kiló gombából azt az egyet, amely emberi fogyasztásra alkalmas.
Őzlábgomba

Tipp:

Mindig úgy induljunk gombászni, hogy kellő mennyiségű kosár vagy papírszatyor legyen nálunk, és minden gombafajtát külön gyűjtsünk, így ha valamelyikről kiderül, hogy mérgező, a többit nem kell amiatt kidobnunk, mert érintkeztek egymással.

Azt szokták mondani, hogy gombászni legideálisabb az eső utáni 1-2 napban, de sok gombafajtának akár 10 nap is kellhet, mire az eső után kellő méretűre tud nőni. Ebből adódóan idén tulajdonképpen bármikor indulhatunk gombászni, mert még nem volt olyan 10 nap, hogy ne esett volna az eső. A sok csapadék miatt nem csak általánosságban sok a gomba, de nagyon sok fajtájuk is fellehető, amit én korábban nem tapasztaltam. Így sikerült például idén életemben először találkoznom valódi légyölő galócával. Nem tudom miért, de amikor megláttam, hogy egy félárnyékos völgyben vöröslik többedmagával ez a pöttyös kis jószág, majdnem örömtáncot jártam. Olyasmi élmény volt, mintha a mesékből ismert jótündér repült volna szembe velem az utcán. A gyerekeket nem engedtük a közelébe természetesen, de azért jó alaposan megvizsgáltuk együtt ezeket a Super Mario játékelemeket, hogy biztosan tudjuk, ilyesmit sosem fognak leszedni.

Légyölő galóca - csak messziről csodáljuk!
A kirándulás, friss levegő és találat öröme mellett az igazi sikerélmény az, ha gombászás után otthon meg is főzhetjük a zsákmányunkat. Az utóbbi hetekben főleg őzlábgombát és vargányát volt érdemes keresni, ezekből nagyon finom levest, rántottát vagy tésztaszószt is készíthetünk, sőt, utóbbit akár meg is száríthatjuk. Nagy álmom, hogy egyszer egy méla őszi délutánon, az erdőben bóklászva kitúrjak egy darabka szarvasgombát. Tudom, hogy ennek az esélye nagyjából a zéróval egyenlő, de ha egyszer mégis bekövetkezik (esetleg bérelek egy szarvasgombatúró malacot), ígérem, tudósítani fogok. Addig is szedjük a hétköznapibb fajtákat, és mindig maximálisan győződjünk meg arról, hogy ehető gombával van dolgunk!

Menjünk biztosra

A kiemelt piacokon legtöbbször ingyenes megvizsgálják az általunk szedett gombákat, így teljesen bizonyosak lehetünk abban, hogy még véletlenül sem került a kosarunkba olyan gomba, ami bajt okozhatna.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

További cikkek