Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A génjeinkben rejlik párkapcsolataink boldogsága?

Egy boldog párkapcsolathoz sok minden kell, mint például nyitottság, őszinteség és kölcsönösség. A kutatók úgy vélik, hogy  a genetika is szerepet játszhat a boldogságunkban.

A Yale-en tanító Joan Moni professzor és csapata egészen új megközelítésből vizsgálta a párkapcsolatok sikerességét. Lehet hogy a lelki és egyéb praktikus tényezőkön kívül a génjeinkben hordozzuk a sikerünk, vagy épp a sikertelenségünk kulcsát?

Genetikánkban rejlik a kapcsolataink sikere?

A kísérletben 178 házaspárt tanulmányoztak, ahol a résztvevők életkora 37 és 90 év közé esett. A tanulmány résztvevőitől nyálmintát vettek a genetikai vizsgálatokhoz, és felkérték őket, hogy töltsenek ki egy tesztet arról, mennyire elégedettek a házasságukkal és mennyire érzik magukat biztonságban a kapcsolatukban.

A vizsgálatok során a kutatók érdekes megállapításra jutottak: az oxitocin nevű hormon szerepet játszik a társas kapcsolataink kialakulásában is. A kutatók azonban felfigyeltek arra is, hogy ha legalább az egyik partnernél előfordul egy speciális genetikai variáció, akkor nagyobb lehet az elégedettség mértéke, mint azon pároknál, ahol nincs meg ez a variáció.

Megállapították továbbá, hogy ezzel a génvariációval rendelkező emberek kevésbé szorongó kötődést voltak képesek kialakítani a házasságukban, márpedig a kapcsolat bizonytalanságának hiánya vélhetően hozzájárul a boldogabb házassághoz. A kutatók azt is hozzátették, hogy ennek a variációnak a szerepe kicsit,  de nem jelentéktelen, különös tekintettel sok olyan tényezőre, amelyek hozzájárulnak a boldog és virágzó kapcsolathoz.

„Ez a tanulmány megmutatja, hogy az, hogy miként érezzük magunkat egy szoros kapcsolatban, nem csak azon múlik, mit osztunk meg a párunkkal. A házasság minőségét a saját és partnerük genetikai hajlama is befolyásolja.”

Boldogságunk több összetevős képlet

Bár a tanulmány során nem vizsgálták a faji és társadalmi, valamint a gazdasági sokféleséget, amelyek szintén befolyásolhatják egy kapcsolat minőségét. A kutatók elismerték, hogy további vizsgálatokra van szükség, azonban úgy tűnik, hogy a genetikánk valóban befolyásolhatja azt, mennyire vagyunk elégedettek a házasságunkkal.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!