Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fybromialgia - Lady Gaga titokzatos betegsége

Lady Gaga a népszerű amerikai énekesnő lemondta koncertturnéját egy ritka betegség miatt. Lássuk, mi áll ennek hátterében!

Lady Gaga énekesnő nemrég 10 európai koncertjét mondta le orvosai javaslatára titokzatos betegsége, a fibromyalgia miatt. Mit kell tudni erről a problémáról? Dr. Pulai Juditot, a Rózsakert Medical Center reumatológusát kérdeztük.

Mi ez a betegség?

A fibromyalgia a központi idegrendszert érintő probléma, amely általában a stresszes, szorongó életmód miatt alakul ki és zavarokat okoz a fájdalomérzékelésben és -feldolgozásban. Nagyrészt a középkorú nőket érinti. Jellegzetes tünete az izmokban, a kötőszövetekben és a csontokban jelentkező erős fájdalom. Gyakran okoz pszichológiai tüneteket is, mint a szorongás, depresszió, koncentrálási zavarok.

Diagnózisa

A diagnózis nem egyszerű, mivel az említett tünetek sok más betegséget is jelezhetnek. Fibromyalgia esetén a fájdalom az egész testre kiterjed. A diagnózis során az orvos megnyomja a test bizonyos pontjait, hogy megvizsgálja, a beteg csak egy ponton vagy más területekre is kisugározva érez fájdalmat. A betegség akkor állapítható meg, ha a kijelölt 18 pontból legalább 11-nél tapasztalható érzékenység.

Kezelése

A betegség a tudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan, de a tünetek kezelhetők és idővel enyhülhetnek. A stressz feldolgozása, és a szorongás csökkentése enyhít a tüneteken, ebben pszichológus és pszichiáter tud segíteni a páciensnek. Emellett nagyon fontos a fizikoterápiás kezelés, a rendszeres testmozgás, illetve a masszázs is segítséget nyújthat az izmok ellazításában.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!