Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Világos foltok testszerte - ez a vitiligo, egy különleges betegség

Sokan küzdenek ezzel a különleges betegséggel - a bőrgyógyász segítségével most többet megtudhatsz a vitiligóról.

A vitiligoval küzdő embereket gyakran érik bántó megjegyzések. Az utóbbi időben azonban egyre több vitiligóval élő fotómodell, neves személyiség vállalja fel a betegséget és bizonyítják, hogy fehér foltokkal is lehet valaki gyönyörű.

Dr. Sárdy Nóra, a Rózsakert Medical Center bőrgyógyászának segítségével összegyűjtöttük a tüneteket, veszélyeket és a kezelési lehetőségeket.

Mi a vitiligo?

A vitiligo egy viszonylag ritka bőrbetegség, amely során megváltozik, esetenként leáll a bőr pigmenttermelő sejtjeinek, az ún. melanocitáknak a működése, emiatt fehér foltok alakulnak ki a bőr különböző területein. Fehér bőrűeknél 1-2 százalékos az előfordulása, sötét bőrűek esetén valamivel gyakoribb és inkább jelentkezik nőknél, általában fiatal korban. A kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, a genetikai öröklődés, környezeti hatások, immunrendszer szerepe felmerül.

Tünetek

A betegség tünete: fehér foltok megjelenése a bőrön, amelyet a pigmentvesztés okoz. A foltok sokszor napégést követően, stresszes időszak, trauma után alakulnak ki. A foltok idővel erősebben fehérré válhatnak és újabb helyeken, egyre nagyobb területeken jelentkezhetnek. Kísérő tünet lehet a haj, a szemöldök, a szempillák idő előtti őszülése és a retinában keletkező színeltérések.

Típusai

  • Generalizált: a test nagy részét érintő, gyakran szimmetrikus.
  • Szegmentális: csak a test egy részén, a generalizált típushoz képest kisebb területen jelenik meg.
  • Fokális: a testnek csak néhány pontján alakulnak ki a foltok.

Mik a veszélyei?

A vitiligo elsősorban nem esztétikai problémát jelet. A kialakult fehér foltok a nappal szemben teljesen védtelenek, ezért ezeken a bőrterületeken sokkal nagyobb az esély a napégésre, a melanóma kialakulására. Ezek miatt az érintett területet fényvédő krémekkel, ruházattal védeni kell a fénytől.

Hogyan kezelhető?

A betegség kezelése nehézséggel jár. Esetenként az újrapigmentációt el lehet érni. Bőrgyógyászati kenőcsök, fényterápia hatékony lehet, de sebészi beavatkozással is próbálkoztak már. Amennyiben a test nagy területét érintik a foltok, depigmentálás is szóba jöhet. A tünetek jelentkezése esetén minél hamarabb forduljunk bőrgyógyászhoz a lehetséges terápia megbeszélése céljából.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapkép: Winnie Harlow Facebook

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

amadeus74
amadeus74 Wed, 2019-01-23 20:52

Ha egy teljes és releváns könyvet keresel a vitiligoval kapcsolatban, ami mindent leír a vitiligoval kapcsolatban, akkor én csak ajánlani tudom ezt a könyvsorozatot. Vitiligo gyógyítás a neve. Nekem ez az egy segített a vitiligonál. Bátran ajánlom. Elvileg még kapható.:

https://www.vitiligogyogyitas.hu/